ave,
Vandaag sla ik mijn thee voor een keertje over,
Want we gaan het nu eens hebben over chocolademelk en natuurlijk de chocoladeketels,
De ‘’grote zus’’ van de theepot…
Tegenwoordig word een chocolade ketel hellaas vaak verward met een ‘’grote theepot’’,
Echter zullen sommige oudere mensen zich nog goed de chocoladeketel kunnen herinneren uit hun jeugd, En hoe vroeger met de hele gezin er gezellig uit werd gedronken, tijdens bijzondere dagen of gewoon elke koude zondag in de winters toen…
We begingen ons ‘’chocolade uitstapje’’ door de geschiedenis ,
met hoe het donkere drank werd ontdekt…
De oorsprong van de cacao ligt zo als de meesten al weten,in het Amazonegebied…
Toen de ruige Spaanse conquistadores in het spoor van Columbus hun veroveringstochten ondernamen (16de eeuw)…
Behalve dat ze vele kostbaarheden vonden als goud en edelstenen,
Vonden ze ook vele andere opmerkelijke zaken,
curiositeiten uit de oudheid zullen we maar voor de gemak zeggen…
soms werden die niet geheel vrijwillig door de eigenaren afgestaan …
Spanje werd zo rijk, en ging een gouden eeuw in…
De Spaanse conquistadores waren een van de eerste Europeanen die achter het geheim van chocola kwamen,
ze zagen namelijk de inheemse Indianen brokken cacao afkomstig van cacaobonen in bekers met water gooiden, dat daardoor enorm begon te bruisen…
de schuim werd als het lekkerste van het drank toen beschouwd…
De drank werd dan ook choco-atl: "donderwater" genoemd.
Het was een bittere drank die op smaak werd gebracht met specerijen, vaak chilipepers.
De Indianen prezen de godendrank die de vermoeidheid zou verdrijven en een opgewekte stemming veroorzaakte…
De bonen werden al snel mee naar Spanje genomen en omringd door geheimzinnigheid dronk men in deftige kringen de nieuwe en exotische drank chocolade, die heel gezond zou zijn…
Het recept bleef niet lang geheim en de cacao verspreidde zich door heel Europa.
Er verschenen speciale chocoladehuizen en er werden serviezen gemaakt met chocoladeketels en chocoladekoppen.
Omdat de chocolade toen als een ‘’hete drap’’ werd gedronken, koos men ervoor om de traditionele ‘’Chinese theepot’’ ervoor te gebruiken met de hengsel bovenlangs,
Zo dat de aristocraten niet hun tere handjes per ongeluk zouden branden …
[dit is een mooi exemplaar uit omstreeks 1910-1930,
het was ooit als een kostbaar huwelijksgeschenk aan de pas getrouwde paar gegeven,
dat kan men zien aan de twee ringen op den deksel ...] Natuurlijk maakt men nog een enkele kleine aanpassingen aan de pot…
Zo werd de tuit iets breder gemaakt, zo dat de ketel niet verstopt raakte,
en werd de pot groter gemaakt…
De drank was echter zo vet en bitter dat het met allerlei ingrediënten op smaak moest worden gebracht…
in de originele recept zit wel altijd chilipeper, aangevuld door vele verschillende specerijen wat men door de tijd hellaas vergeten is…
daar woord nu veel door historici over gespeculeerd en gediscussieerd …
hoe dan ook,
Pas veel later zoete men het drank met suiker…
En pas in de 18de eeuw slaagde men erin om chocola succes vol te verwerken in ander producten, maar dat is weer een compleet ander verhaal…
In de midden van de industriële revolutie tijdens de midden van de 19de eeuw,
werd cacao en daarmee chocolade voor ‘’groter publiek ‘’ betaalbaar…
chocolade raakte zijn ‘’dure imago‘’ langzaam kwijt, en werd meer een ‘’gezelschapsdrankje’’…
Met de jaren werd de mooie chocoladeketel langzaam ook minder gebruikt,
zo als het wel vaker gebeurt met mooie huishoudelijke spullen,
Men koos het gemak boven het schoonheid …
Eerst maakte men nog de chocolademelk in een pannetje, waarna het direct in een mok werd gegoten…
tegenwoordig koopt men een pak chocolademelk kant en klaar,
waar men al dan niet koud of opgewarmd in den magnetron, het drankje opdrinkt…
Jammer eigenlijk, zo’n grote ketel staat toch prachtig op de kachel tijdens een koude winterdag, het brengt gelijk warmte en gezelligheid ‘’binnes des deure’’,
en geurt bovendien ook nog eens de kamer heerlijk op,
met den zoete nostalgische geur van chocola…
faithfully yours
The TeaRat