Evolutiemodel


R is bijna klaar met zijn een na laatste master project, hij is nu bezig met zijn verslag. Hij heeft me best veel uitgelegd en ik vind het onwijs interessant, heb net even precies op papier gezet waar hij mee bezig is en wat ik ervan snap.


Met behulp van een evolutiemodel wordt gekeken naar de mogelijkheid van het ontstaan van soorten zonder een barrière die twee soorten van elkaar scheidt. Er wordt gebruik gemaakt van virtuele, seksueel reproducerende organismen met 20 genen en 4 transcriptiefactoren. Ze beschikken over een diploid genoom. In de simulatie wordt de fitness van een organisme bepaald door de afstand tot een van de twee niches, model-genomen met de hoogste fitness. Dat wil zeggen, hoe meer een organisme op een niche lijkt, hoe hoger zijn fitness. In een simulatie ontstaat een tweedeling, de ene groep beweegt zich naar niche 1, terwijl de andere groep zich naar niche 2 beweegt. Teveel organismen bij een bepaalde niche zorgt voor meer concurrentie, waardoor het voordeliger is om naar de andere niche te neigen, zo wordt de balans hersteld. Ook als de verschillende groepen uit elkaar zijn gegroeid, kunnen organismen nakomelingen produceren met organismen die niet tot hun eigen groep behoren. We hebben dus te maken met polymorfismen en niet met soortvorming. De verschillende bloedgroepen bij mensen zijn een voorbeeld van polymorfismen in de natuur.

De belangrijkste ontdekking van het onderzoek wordt met het volgende voorbeeld duidelijk. Stel dat de ene niche staat voor het eten van besjes en de andere niche voor het eten van gras, en twee organismen uit verschillende niches produceren een nakomeling. Deze nakomeling zal nooit voor de helft besjes eten en voor de helft gras, wat voor een lage fitness zou zorgen (precies tussen de twee niches in). Toch zou je dat verwachten bij het willekeurig combineren van genen, zonder regels in het evolutiemodel die deze willekeurigheid voorkomen. Het is dus interessant om vast te stellen dat evolutie zelf een manier vindt om bepaalde eigenschappen -zoals gras eten- te conserveren, en daarmee de fitness hoog te houden.

09 jan 2012 - bewerkt op 09 jan 2012 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Librana
Librana, vrouw, 37 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende