Gelezen boeken maart

Ik weet niet waar de maand is gebleven, want deze ging veel sneller voorbij dan ik had gedacht. En hoewel ik best meer tijd had om te lezen, heb ik het niet gedaan en moet ik de conclusie trekken dat ik voornamelijk manga heb gelezen. Maar, ik heb eindelijk een vijf-ster boek gelezen. Hoera!

Overigens heb ik ook het boek van Sanderson even uit mijn ‘ben ik aan het lezen lijst’ gehaald, omdat ik er niet voor in de stemming was. Ik wil het later nog een keer proberen.


De boeken die ik gelezen heb in maart:

- Sanne van Ooijen – De Weduwe (Dark Romance, Nederlands)
- Tatsuya Endo – Spy Family 4 (Manga, Engels)
- Haro Aso – Alice in Borderlands 1 (Manga, Engels)
- Haro Aso – Alice in Borderlands 2 (Manga, Engels)
- Cotton Valent – Creepy cat 1 (Manga, Engels)

Totaal gelezen in maart: 5 boeken
Totaal gelezen dit jaar tot nu toe: 23 boeken

Momenteel aan het lezen:
- Mark Manson – The Subtle art of not giving a fuck


Wat vond ik van de boeken?

Sanne van Ooijen – De Weduwe

Sanne van Ooijen wordt constant genoemd in de Facebookgroepen als het gaat om erotica of Dark Romance en dus besloot ik deze eens te lezen. Het boek begint heel sterk. De hoofdpersoon is net haar man verloren en ze ontdekt hoe hij de hypotheek nooit betaald heeft, geen leversverzekering had en haar constant voorloog. Ze moet ergens anders gaan wonen, en dan komt er ook nog een man naar haar toe die zijn geld terug wil. Type maffiabaas, zeg maar.
Zij kan hem niet betalen, hij vindt haar extreem aantrekkelijk en kan haar niet meer losloten en vindt daarom dat hij voor haar moet werken tot ze haar schuld heeft afbetaald.

Daarna krijgen we ieder cliché van een dark romance. Hij gedraagt zich als een lul. Zij vindt hem geil. Hij bepaalt wat ze mag dragen, zij vindt dat geil.

Op zich is het dark romance element en de bijbehorende clichés niet eens zo erg. Erger is de uitwerking. Dit boek is niet goed geschreven. Het lijkt alsof de auteur nauwelijks research heeft gedaan en er ontstaan daardoor de meest onrealistische omschrijvingen en gebeurtenissen. Hoofdpersoon raakt bijvoorbeeld haar huis kwijt en komt daarna met haar twee kinderen in een flat te wonen in een slechte wijk. Ze hebben drie slaapkamers.
Hoe je dat voor elkaar krijgt zonder geld en met dikke schulden. Géén idee. Kinderen van haar zijn ook volstrekt onrealistisch, omdat ze de perfect opgevoede kinderen lijken. En o ja, moeders heeft twee banen tegelijk maar boeiend. Kan best als je moeder bent.

Vrienden reageren alsof het volstrekt normaal en zelfs sexy is als de man waar je mee date, tijdens een wild moment in het openbare toilet van een club, je slipje kapotscheurt en vervolgens een nieuwe voor je uit zijn broekzak haalt. Vriendinnen zeggen niet: ‘What the fuck?’ maar: ‘o, die man moet je houden!’

Dit boek is absurd, onrealistisch. Er zitten spelfouten in en de zinsbouw loopt niet lekker. En ik snap echt niet waarom mensen online allemaal roepen dat alle boeken van deze auteur zo verslavend zijn.

Omdat ik het begin wel veelbelovend vond:

2 sterren


Tatsuya Endo – Spy Family 4
Ik ga niet te diep in op het verhaal van Spy Family, omdat ik geen spoilers wil geven. Het enige wat ik wil zeggen is dat de familie in dit deel een pluizige vriend erbij krijgen die eveneens een speciale gave heeft. Het maakt het verhaal nog grappiger, want iedereen houdt dingen voor elkaar verborgen. Anya, het meisje uit de serie blijft superschattig. Ik heb hiervan genoten.

3 sterren

Haro Aso – Alice in Borderlands 1
Deze manga is waar de Netflix-serie Alice in Borderlands op gebaseerd is. In dit geval heb ik de serie eerder gezien dan dat ik de manga las. Ik was namelijk echt enorm onder de indruk van die serie en ik wilde meer. Meer achtergrond van de personages. En ik was ook erg benieuwd hoe de manga is. De verhaallijn ken ik dus enigszins al.

Alice in Borderlands gaat over Arisu, die op een dag vuurwerk ziet en daarna in een heel ander Tokyo terecht komt. Er worden bizarre spellen gespeeld, waarbij je moet zien te overleven. Bijvoorbeeld wegblijven van de persoon die ‘hem’ is bij een spel tikkertje. Alleen is de tikker iemand met een paardenmasker op, en heeft hij een machinegeweer bij zich. Arisu wil terug naar zijn eigen wereld, maar hoe? En waarom is hij hier terechtgekomen.

Dit is de eerste volume en het is meteen voor mij mijn eerste vijfster-boek van het jaar. Wat een knaller van een boek! De serie volgt erg de lijnen van de manga, maar er zijn ook wel verschillen. Het allereerste spel is in de manga een andere, eentje gebaseerd op een Japanse traditie. Ik snap best dat ze de serie wat dit betreft wat hebben aangepast, want het kostte me wel even moeite om te begrijpen wat de bedoeling was.

Maar het verhaal zit goed in elkaar. Het is tof getekend en de spanning zit er eigenlijk al heel snel in. Mijn favoriete personage is ook in de manga enorm tof. En je krijgt als lezer zeker meer achtergrondinformatie over de personages.


5 sterren

Haro Aso – Alice in Borderlands 2
De tweede volume van Alice in Borderlands heeft mijn favoriete spel. Ik beschrijf niet welke het is, maar voor de mensen die serie hebben gezien: aflevering 3 (die aflevering heb ik zelfs nog teruggekeken nadat ik de hele serie gezien heb). Dit stuk is fantastisch uitgewerkt in de manga. Er wordt heel veel tijd aan besteed en de tekeningen zijn heel sterk.

Maar, er zit ook een stuk in dat wat trager is en dat ik ook in de serie iets minder vind: de aankomst bij The Beach. De dynamiek in het verhaal verandert dan iets en de vaart lijkt wat uit het verhaal te gaan.

Verder zit er veel achtergrondinformatie in dit boek. Dat kon ik erg waarderen. En we maken kennis met een ander favoriet personage van me uit de reeks. Een prima tweede deel. Geen vijf sterren, omdat ik het stuk van de beach net wat minder boeiend vond.

4 sterren


Cotton Valent – Creepy cat 1
Ik was laatst met mijn vriend in the Mall of the Netherlands en toen we de ABC boekenwinkel in gingen, kon ik het niet laten toch een paar boeken mee te nemen. Waaronder Creepy cat, een manga waarvan ik geen idee had waar die over gaat, maar die me wel nieuwsgierig maakte, vooral vanwege de tekenstijl.

Het boek gaat over een meisje, dat een mansion erft en daar leeft een creepy cat. De tekenstijl doet wat denken aan de stijl van Tim Burton. Het boek bestaat eigenlijk uit allemaal korte verhaaltjes die telkens een pagina bevatten en die grappig en herkenbaar zijn. En die korte verhaaltjes vormen samen weer een langer verhaal.



In het begin zien we vooral typische kattendingen. Witte haren op zwarte kleding, bang zijn voor komkommers, etc. Maar al snel blijkt dat deze kat een bijzondere kat is, omdat hij ook kan veranderen van vorm of zichzelf kan vermenigvuldigen. Een echte creepy cat dus.

De tekenstijl is leuk. De verhaaltjes zijn grappig en ik heb me hier echt mee vermaakt. Superleuk boek! Er zijn nog meer boeken van in de reeks, die heb ik niet. Misschien komen ze er nog wel. Geen idee.

4 sterren


De komende maand
Ik wil toch proberen om meer te lezen dan alleen manga. Even kijken of ik wat diverser kan gaan lezen. Al bevalt het lezen van manga me eigenlijk ook best wel. Haha.

Gisteren in mijn werkkamer merkte ik ook dat ik een beetje gek begin te worden van de rommel daar. Dat heb ik al veel langer en het helpt niet dat er veel ‘voor nu even’ in die kamer is gezet. Ik kan geen boeken vinden, omdat het er zo’n bende is. En eigenlijk zou ik sowieso graag mijn hele boekenkasten weer eens echt opnieuw willen inrichten. Een paar jaar geleden heb ik veel boeken weggedaan, maar ik heb niet echt de kasten anders ingedeeld. Inmiddels zijn er best veel boeken bijgekomen, ook omdat ik heel veel krijg van een vriendin van mijn vriend. En dat zijn mooie astrologieboeken die ik ook zeker wel wil lezen.

Het overzicht begint alleen kwijt te raken. Ik weet gewoon echt niet waar mijn boeken zijn. En eigenlijk wil ik dus ook serieus aan de slag met dat aanpakken. Nou heeft dit niks met lezen zelf te maken, maar ik denk wel dat het makkelijker wordt om boeken uit te kiezen die ik wil lezen.

Niet dat ik dit helemaal in één maand tijd geregeld krijg, zeker niet als ik ook twee boeken wil schrijven. Maar ik wil er wel alvast proberen een begin mee te maken. Zorgen voor wat meer overzicht in mijn leven.

En genieten van boeken. En niet vergeten te lezen, zoals ik de afgelopen maand wel een soort van deed.
01 apr 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende