Hondsdolheid
Het is de Internationale Dag tegen Hondsdolheid. Het is een dodelijke virusziekte die vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het hondsdolheid- of rabiësvirus, wordt doorgegeven door het bijten of likken door een dier dat het virus draagt. Meestal een hond, maar het kan ook een vleermuis, vos, kat of een aap zijn. Zonder de juist inentingen of medicijnen is de ziekte dodelijk binnen 24 uur. Sterker nog, meer dan 55.000 mensen sterven hier jaarlijks aan.
In West-Europa komt de ziekte vrijwel uitsluitend voor onder vossen. Vleermuizen zijn weleens besmet maar vormen geen belangrijke besmettingsbron. De ziekte die onder vleermuizen circuleert is niet van dezelfde vorm als die onder vossen. In Nederland en België komt hondsdolheid bij mensen al tientallen jaren niet meer voor, hoewel af en toe vossen vanuit Duitsland de besmetting over de grens brengen. In Nederland voor het laatst in Limburg.
Ieder jaar op 28 september wordt aandacht gevraagd voor deze ziekte door promotiecampagnes en inentingssessies over de hele wereld.
Meer informatie op www.rabiesalliance.org
Groningse, vrouw, 53 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende