Ik moet maar filosofie gaan studeren.. :p

Vandaag een presentatie gehad tijdens filosofie.
Je mocht een eigen onderwerp kiezen, dus had ik iets gekozen waar mijn interesse ligt, en waar ik wel eens over nagedacht heb.
Het ging - even kort en bondig, zodat jullie niet in slaap vallen - over dat de wereld om je heen niet zo hoeft te zijn als je denkt.

Iedereen heeft wel een idee waar de wereld uit bestaat, waarom de mens bestaat, en hoe alles in elkaar zit in deze wereld om je heen.
Ik gaf een paar voorbeelden waaruit deze wereld kan bestaan (daarbij ook de voorbeelden die je niet zo snel zou aannemen, maar die in principe wel waar zouden kunnen zijn), zoals:
-Je slaapt nu, je droomt je leven. Wanneer je in dat leven dood gaat, wordt je wakker
-Je bent dood aan het gaan, en beleeft je hele leven nog eens overnieuw, maar dan in een flits (bedenk je maar eens hoe snel een jaar voorbij kan gaan)
-Je bent een ziek mens, en alles om je heen is een waan die je hebt, omdat je ziek bent. Niks is dus ''echt'' om je heen
-Enzovoort, enzovoort vrolijk

Daarbij dacht ik wel eens aan, dat je eigenlijk helemaal niet kan weten of andere mensen ook kunnen denken. De meeste mensen gaan ervanuit dat deze wereld bestaat uit individuen, die samen een geheel vormen. Iedereen kan denken, en heeft een bewustzijn. Iedereen heeft zijn eigen visie, en maakt de dingen vanuit z'n eigen perspectief mee. Zo zou je kunnen zeggen dat iedereen zijn eigen middelpunt van z'n leven is. De wereld bestaat dan dus uit allemaal middelpunten, die door middel van en groot netwerk met elkaar communiceren, en zo dus de wereld vormen.
Maar in principe zou je niet kunnen nagaan of anderen eigenlijk wel kunnen denken. Je kunt immers alleen je eigen gedachten horen, dus hoe weet je dat anderen net zo zijn als jij?
Wie weet, zijn de andere om je heen, alleen maar een projectie van je eigen hersenen, en zijn het een soort van machines van vlees en bloed, die niet kunnen denken.
Zij geven dan automatisch antwoord op de vragen die je stelt.
Ze kunnen dienen om bijvoorbeeld informatie over te dragen aan jou.
Dat zou dan het ''doel van het leven'' kunnen zijn.
Jij bent dan immers het enige middelpunt in deze wereld, en alles draait om jou.

Al je familie, vrienden, kennissen en andere zijn er om jou ervaringen op te laten doen, jou dingen te leren, en jou gevoelens ''bij'' te brengen.

Dan zou je denken: op een gegeven moment ben je uitgeleerd, en dan is het doel van het leven eigenlijk volbracht, dus kan je doodgaan.


Misschien klinkt dit allemaal een beetje vaag, maar ik dacht er eens over na. Zijn er hier nog meer mensen die hier over na gedacht hebben?




-De presentatie ging trouwens supergoed, de leraar zei dat ik een cijfer rond de negen kon verwachten, dus vandaar de titel ^^





Xxx





(En respect als je alles hebt gelezen, al is het misschien een beetje een zwamverhaal ^^)
31 okt 2012 - bewerkt op 31 okt 2012 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van lappy
lappy, vrouw, 28 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende