Kruisboogschutter van Bourgondië
Je had je kruisboogschutters die een pavise droegen met meestal een metalen punt vanonder om beter vast te zetten in de grond. De pavise komt van de benaming Pavia in Italië, gemaakt uit leder en hout. Hij droeg meestal een ketel helm, die later in modernere legers nog werden gedragen.
De kruisboogschutter te paard moest een brigandine( platenvest, bestaande uit afval van harnassen, kleine plaatjes overtrokken met leer en stof) of borstplaat dragen, lichte bepantsering op de armen en een gorget met salaat helm zo-ook open barbut (Italiaans).
De koker waar de pijlen inzaten was bedekt met pels en hij droeg ook dij-lange laarzen waarin een klotedolk kon zitten, deze laarzen werden ook vaak naar beneden gerold.
Door het feit dat de kruisboog een mechanisch wapen was was ook de kracht minder dan die van de engelse longbow, iets van een 68 kg oftewel 150lbs, de kruisboog bestond in de 15de eeuw meestal uit verschillende lagen pees en hout.
De afstand dat ermee accuraat geschoten werd was een 182 meter of 200 yard. Er is wel een document teruggevonden waarin in 1446 een hertog 500 stalen kruisbogen aankocht. Deze hadden een crannequin en kon een afstand van 450 yards oftewel 411 meter afleggen. Had een trekkracht van 1,200 lbs oftewel 544 kg.
De pijlen die op het slagveld werden gebruikt waren meestal in de vroege periodes tot 1400 diamantvormige bodkin pijlen. Later werden deze door het wit harnas vervangen met quarrel pijlen speciaal met zoveel kracht geschoten dat de ruiter van het paard viel bij inpakt, want penetratie was amper mogelijk.
alphamale, man, 45 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende