kwispedoor, oftewel een ‘’spuugbak’’...

Vandaag gaan we het hebben over een kwispedoor, oftewel een ‘’spuugbak’’.

Vroeger in een tijd dat mannen nog op pruimtabak kauwden, en sociaal geaccepteerd was om te spugen, sterker nog volgens het volksgeloof het juist werd aangemoedigd.
‘’Want het zou helpen om de duivel te verjagen.’’
deed men dat binnenskamers uitsluitend in een zo geheten kwispedoor.

Vroeger stonden de kwispedoors ook vaak in bars, zodat mensen die op pruimtabak kauwden, er hun 'fluimen' netjes in konden spugen. Uiteraard kon er ook de bijtende tabakssap in uitgespuugd worden.
Een grote voordeel van het spugen in een kwispedoor was dat de tabaksspuwers zo geen vlekken maakten op de vloer. Het uitgespuugde sap heeft namelijk de nare eigenschap om lelijke bruine vlekken te maken.

Het gebruik van een kwispedoor komt oorspronkelijk uit een deel van Indië wat vóór de verovering door onze Nederlandse V.O.C, in handen van de Portugezen was.
Het woord Kwispedoor is dan ook afgeleid van het Portugese woord 'cuspidor', dat vrij vertaald gewoon spuwpot betekent. De zeelui en handelaren van de V.O.C namen de gebruik van een 'cuspidor' van de Portugezen over.

In Europa kwam in de negentiende eeuw langzaam een omkeer na eeuwenlang openbaar spugen, men ging het spuwen in het openbaar ongepast vinden. Er verschenen dan ook langzaam steeds meer `Niet spuwen' bordjes op ‘’openbare’’plaatsen.
‘’Want tja in openbare ruimtes spuwen, dat deed een keurige heer,laat staan een dame niet.’’
En daarmee nam het gebruik en populariteit in het algemeen van de kwispedoors af ,
Tenminste hier in Europa…

Echter in grote delen van Azië is spuwen in het openbaar tot de dag van vandaag nog steeds de normaalste zaak van de wereld, onder den motto van ‘’Alles wat afval is, moet uit het lichaam verwijderd worden’’.
In Azië vind men daarom nog steeds ‘’spuwbakken’’.

Echter probeert ook de land van de meeste openbare spuwers, namelijk China ,
sinds het begin van de 21ste eeuw het spuwen in het openbaar aan te pakken.
Dat deed China eigenlijk voornamelijk omdat het land als ‘’gastheer’’ voor de Olympische Spelen van 2008 een goede indruk wilde maken.

Zal het gebruik van een kwispedoor ooit helemaal verdwijnen?
Ik denk het niet…
Want zelfs in de moderne tijden worden spuugbakken nog gebruikt ,
Al is het alleen door wijnproevers en ook theeproevers. Zij slikken bij het proeven van het vloeistof de slok namelijk niet door, maar spuwen deze uit, en gebruiken daarvoor een moderne vorm van een kwispedoor…

30 mei 2014 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van tea4u
tea4u, man, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende