Met een glimlach?
'Met een glimlach voor de spiegel'
Onlangs kwam ik via Proud2bme terecht bij het artikel over een nieuw boek van Linda Papdopoulos, een Britse psychologe. Het zette me behoorlijk aan het denken. Wat zien we nou eigenlijk? Wat is waar? Wat is onwaar? Zien we het wel goed? Is het beeld nou echt totaal vertekend?
Een aantal onderzoekers en psychologen zijn ervan overtuigd dat iedereen beschikt over een 'vergoot' zelfbeeld, een zelfbeeld dat zichzelf mooier en beter vindt dan wat de werkelijkheid is. Bij eetstoornispatiënten zou het gaan om een realistisch zelfbeeld. Ze beweren dat ze zichzelf zien zoals ze zijn, juist niet dat ze zichzelf de grond in praten, of dat ze een zwaar vertekend beeld hebben. Volgens hen moeten ze zichzelf 'beter' gaan zien dan ze in werkelijkheid zijn. Pas dan kan men weer goed functioneren, aldus de psychologen. Een aantal andere onderzoekers beweren dat het juist wel gaat om een verlaagd zelfbeeld. Het 'dikker zien' is dus een relatief goed begrip om te gebruiken bij de omschrijving van de gevoelens van eetstoornispatiënten die zichzelf zien als ze voor de spiegl staan. Normaliter ziet men zich 'zoals hij is', wat normaal gesproken een goede werking heeft op je functioneren.
Het boek is geschreven door de Britse psychologe Linda Papadopoulos en is momenteel bij Bol.com alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Maar via de slegte.nl nieuw voor slechts 4,99 euro.
"Waarom hechten we zoveel waarde aan een perfect lichaam? Waarom voelen we ons zo naar als de spiegel ons een ander beeld toont dan we graag zouden willen? We zijn zo gewend ons te spiegelen aan een ideaalbeeld, dat ons zelfvertrouwen daaronder te lijden heeft. Dit boek biedt een eenvoudig programma om de manier waarop we onszelf zien radicaal te wijzigen. Linda Papadopoulos zegt niet dat je maar bergen chocola moet eten als je daar zin in hebt omdat het niet uitmaakt hoe je eruit ziet. Nee, het gaat erom te accepteren dat je lichaam slechts een deel is van wie je bent. Met een uniek vijfstappenplan laat ze zien hoe we weer kunnen houden van wie we zijn. Daarbij vertelt ze veel over haar eigen onzekerheden door middel van grappige en herkenbare anekdotes.
Dr. Linda Papadopoulos is psychologe. Nadat haar nichtje een huidziekte kreeg en van een vrolijke tiener veranderde in een stil en somber meisje, wijdde ze haar promotieonderzoek aan de invloed van onze opvattingen over ons uiterlijk op ons gedrag. Speciaal voor mensen met een huidziekte of ernstige misvormingen ontwikkelde zij een therapie om hen te helpen hun lichaam te accepteren en meer te genieten van het leven. In haar Londense praktijk behandelt ze ook beroemdheden. Ze verschijnt geregeld op de Britse tv en schrijft voor Cosmopolitan."
Waarom is het zo'n interessant boek volgens de inzender van dit boek?
Er worden allerlei onderwerpen uitgelicht over eten bijvoorbeeld, maar ook over winkelen en relaties; Hoe dat vrouwen onzeker kan maken. Het leuke is dat mannen er ook bij worden betrokken. In het boek laat de schrijfster weten hoe mannen over bepaalde dingen denken en hoe wij vrouwen daar over denken.
"Het heeft mijn kijk op het uiterlijk in elk geval verandert! Ik hoop dat anderen er ook wat aan zullen hebben."Sta jij met een glimlach voor de spiegel?
http://www.proud2bme.nl/index.php?section=9&action=feed&item=44&article=4894&rv=7
@Lilly, vrouw, 32 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende