Mijn column!

Finally kan ik hem in mijn dagboek zetten: nu ik mijn cijfer binnen heb (8,5!) hoef ik niet meer te vrezen voor valse beschuldigingen van plagiaat...



Je studeert toch Nederlands!

Keurig praten. Ik heb dat nooit niet gedaan. Niemand die er wat van zei. En nu? Elke dag. Je studeert toch Nederlands? - Nee maar dat is anders. - Maak dat de kat wijs. Niks geen bijzinnen met hoofdzinsvolgorde, onafgemaakte zinnen en naamvalsguerrilla. Gekunstelde woorden ho maar en de Van Dale zou ik zo langzamerhand wel uit mijn hoofd moeten kennen volgens de échte beterweter: “Je studeert het, dus je moet het ook spreken”. Basta. - Moet ik je nu werkelijk gaan uitleggen dat spreektaal geen schrijftaal is, dat er ook in Noord-Holland dialect wordt gesproken en dat ik toevallig tussen die kaaskoppen ben opgegroeid? Je begríjpt me toch gewoon? En anders kan je het toch opzoeken?
Renkema zegt immers dat de ene ontkenning de andere versterkt en dat dubbele ontkenning nooit fout is. In Engeland heeft er never nooit een bijzinsvolgorde bestaan. Vraag het maar aan opa, die komt er vandaan. Wanneer ik een halve zin zeg, verwacht ik dat je het begrijpt. Dat heet het communicatief beginsel. Zo laat ik je weten dat ik je slim genoeg acht om mijn zinnen af te maken. En dat is een compliment. En naamvallen? Dat is zó 16e eeuw: daar kun je als moderne mens toch niet meer mee aankomen? Woordvorming wordt door iedere taalgebruiker – columnisten zijn de ergste soort – dagelijks misbruikt om ondefinieerbare zaken toch nog een béétje vorm te geven en de Van Dale is gewoon dik. Geef het zelf maar toe.
Nee? Ben je het nog steeds niet met me eens? Natuurlijk niet. - Waarom heeft Renkema gelijk, wie is die man überhaupt? Waarom mag één man dingen beweren waarmee de helft van de Nederlanders het onbewust niet eens is? Wat heeft Engeland met Nederland te maken? We moeten toch trots zijn op onze eigen taal? Waarom bestaan er hele zinnen als je genoeg hebt aan halve? Moeten wij niet trots zijn op de geschiedenis van onze taal? Het Latijn had toch al naamvallen? Waarom vormen we nieuwe woorden als je het begrip ook gemakkelijk kunt omschrijven? Als de Van Dale te dik is, dan neem je toch gewoon een prisma?
Zo gaat de discussie eeuwig voort in huize Jansen. Nou ja, eeuwig… Tot ik heb toegegeven en mijn best doe het algemeen beschaafdste Nederlands op te rakelen dat je ooit hebt gehoord. Laat ik maar zeggen nooit. Want er valt in ieders spreektaal wel een stiekem ingeslopen ‘fout’ te ontdekken. En neerlandici kunnen dan hoog en laag beweren dat er niets fout aan is en overal een of andere regel bij betrekken, maar jíj weet dat het fout is. Jíj moedertaalspreker van het hoogste soort. Maar laat ik duidelijk wezen: houd het lekker voor je. Ik ben ook maar een mens. Zo lang je me begrijpt is er geen wolkje aan de lucht.
19 jan 2009 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Jeananas
Jeananas, vrouw, 35 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende