Munchhausen by internet

Ik wil niks met dit artikel zeggen, maar ik las het vorige week en moest toch echt aan MyDiary denken.

Het artikel komt uit de Pers, van vrijdag
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Uiteindelijk toch niet zo ziek

Door: Emiel van Dongen
Gepubliceerd: donderdag 15 april 2010 23:36
Update: vrijdag 16 april 2010 00:23


Ze flessen de hele boel, de gevalletjes Münchhausen by Internet. En dat alles voor een beetje aandacht en medelijden van de community.

De ‘jonge vrouw’ had de hele online praatgroep in haar greep met het verhaal over haar bittere strijd tegen taaislijmziekte. Het was haar droom om te sterven op het strand. En dat gebeurde uiteindelijk ook, zo berichtte de zus van de zieke vrouw. Groepsleden ontdekten echter dat de boel werd belazerd, nadat ze erachter kwamen dat de ‘zus’ precies dezelfde spelfouten maakte als de ‘jonge vrouw’.

Het is een van de praktijkvoorbeelden van Münchhausen by Internet (MbI) die de Amerikaanse psychiater Marc D. Feldman gebruikt. MbI is een afgeleide van het syndroom van Münchhausen, dat is vernoemd naar een Duitse baron die beroemd werd om zijn sterke verhalen. Mensen met dat syndroom faken een
ziekte om zo de aandacht van medische hulpverleners te krijgen. ‘Mensen gaan daarin heel ver. Tot operaties en therapie aan toe’, vertelt Marko Jelicic, forensisch psycholoog van de Universiteit Maastricht.

Lekker laagdrempelig

Het veinzen van ziektes kan ook online. Dat is veel makkelijker en veiliger, en dus lekker laagdrempelig. Op internet kunnen fakers anoniem of onder een nickname opereren, het is veilig vanachter een pc en daarom is de kans om betrapt te worden dus niet zo groot. Om geloofwaardig een ziekte neer te zetten, moet de faker veel medische kennis hebben, en die is via internet gemakkelijk te vinden. En stelt iemand een lastige vraag, dan wacht de faker gewoon met antwoorden tot hij het antwoord heeft gegoogeld.

De online ziekteveinzers kunnen heel lang met hun praktijken doorgaan, aangezien het moeilijk is om hen te ontmaskeren. ‘We twijfelen niet zo snel aan mensen die zeggen ziek te zijn. Op internet kun je ook niet aan iemand zien of hij of zij ziek is. Zo is het onmogelijk om te checken of iemand die zegt MS te hebben echt in een rolstoel is beland’, aldus Jelicic. Tel daarbij op dat binnen online groepen de vuistregel van de aanvaarding geldt: in beginsel wordt iedereen direct omarmd.

Ontmaskeren

Dat MbI in Nederland voorkomt is zeker. Maar doordat het ontmaskeren zo lastig is, zijn er geen cijfers over de frequentie bekend. Nina Blom, die veel Münchhausen-verhalen heeft gehoord als medewerker van de Stichting Overlevers Münchhausen by Proxy (een Münchhausen-variant waarbij daders een derde misbruiken voor hun roep om aandacht), kent geen Nederlandse gevallen – Jelicic evenmin. Ook een rondje internet levert niets op.

Fake sterfgevallen

De Amerikaanse gevallen die aan het licht komen, zijn behoorlijk spraakmakend. Zo blogde ene ‘B’ vorig jaar dat het kindje dat ze droeg, terminaal ziek zou zijn. De anti-abortusbeweging liet van zich horen en bad dat ‘B’ de zwangerschap niet af zou breken. Het kindje ‘April Rose’ zou enkele dagen na de geboorte zijn overleden. ‘B’, nickname van de Amerikaanse sociaal werker Beccah Beushausen, viel door de mand doordat ze een foto op haar blog plaatste. Van een levensechte pop, zo zagen volgers meteen.

Het uitkomen van MbI-gevallen heeft volgens Feldman een enorme impact op internethulpgroepen, die volgens hem bijzonder waardevol zijn. Het zaait tweespalt tussen gelovers en niet-gelovers en het vertrouwen in de groepen wordt geschaad. In de roep om aandacht, sympathie en medelijden worden niet alleen ziektes gefaket. Ook verkrachtingen, stalking, intimidatie, ongelukken en zelfs sterfgevallen komen voor. Sommige Amerikaanse websites maken er zelfs een sport van om vermoedelijk gefakete overlijdens na te trekken. In veel gevallen blijken die inderdaad in scène gezet.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Eigenlijk gewoon benieuwd wat jullie er van vinden...
19 apr 2010 - bewerkt op 19 apr 2010 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Carnegy
Carnegy, man, 40 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende