Er zijn veel dingen rondom afval die ik nooit goed begrepen heb. Toen ik bijvoorbeeld een keer een Tupperware party bij me thuis had en bakjes kocht, onder het mom: geen diepvrieszakjes, heb ik een enorme hoeveelheid aan plastic gekregen. Ik kreeg als eerste een grote plastic zak, met daarin meerdere plastic zakken voor iedereen die iets had gekocht en wat ik moest verdelen onder de mensen. In je persoonlijke plastic zak zat dan je bestelling. Had je drie dezelfde bakjes gekocht? Dan zaten die samen in een zakje, en vervolgens ieder bakje in een eigen zakje. En in het bakje zelf nog plastic als opvulling. Waar is dat in hemelsnaam goed voor?
Maar: we hebben nou eenmaal afval. En daar moet je wel wat mee.
In mijn gemeente hebben we drie containers. Eentje voor het papier, eentje voor het groenafval en eentje voor het restafval. Blik, plastic en ander recyclingmateriaal zetten we in plastic zakken aan de kant van de straat. Al sinds ik hier woon, is het zo dat de grijze en de groene container iedere twee weken worden geleegd. Vanaf januari is dat veranderd. Nu worden beide containers nog maar één keer per maand geleegd.
En die wijziging is onaangekondigd doorgevoerd. Je kunt je wel voorstellen hoe het er in de lokale Facebook-groep aan toeging. Mensen die net tijdens de kerstdagen grote opruiming hadden gedaan, een container vol hadden en ontdekten dat ze nog een maand lang moesten wachten tot hij geleegd werd. Er ontstond echt heel veel commotie.
En ook ik vind het absurd om dit zomaar aan te passen zonder iets te laten weten aan de inwoners. Vanwege mijn freelance werk ben ik regelmatig weg, soms dagen achter elkaar. Het was een fijne gedachte dat als ik door een klus de container niet aan de straat kon zetten, het tenminste twee weken later ook wel kon. Opeens niet meer dus. Daarnaast ben ik een chaoot en vergeet ik het ook gewoon om dat ding aan de straat te plaatsen. Maar er zit nogal een verschil in of je dan twee weken moet wachten, of een maand.
Omdat er zo veel commotie ontstond, kregen we van de gemeente uiteindelijk toch een brief met uitleg. Er werd verteld dat de containers nog maar één keer per maand zouden worden geleegd en dat je per leging meer moet betalen. Maar, dat merkte je echt niet financieel. Want, je zet nu de container minder vaak aan de straat.
?????
Juist ja. Ik persoonlijk – en met mij velen – zette echt niet elke twee weken dat ding aan de straat. Dus: ik merk het wel degelijk in mijn portemonnee.
In 2050 wil Nederland volledig circulair zijn. Alles recyclen. Een prachtig streven, maar ik snap het allemaal niet zo goed.
Deze week werd namelijk bekendgemaakt dat Amsterdam een contract heeft afgesloten met Rome om elke week 900 ton aan Italiaans afval in Amsterdam te verbranden. Het wordt dan met de trein naar Nederland vervoerd.
Ik herhaal: 900 ton pér wéék. En dat begint al komende zaterdag. Ik ben bang dat het geen 1-aprilgrap is.
En dat is niet het enige buitenlandse afval dat we verbranden in Nederland. We importeren bergen afval, omdat anders de verbrandingsovens niet optimaal kunnen draaien. Bijvoorbeeld afval uit Engeland voor Hengelo, en afval uit Duitsland voor de ovens in Apeldoorn. Het is zelfs wettelijk vastgesteld dat we afval mogen importeren. En ondertussen recyclen wij ons kapot, worden onze afval-rekeningen hoger (meer betalen per leging).
De boeren liggen onder vuur, want: stikstof en slecht voor het milieu. Maar afval door heel Europa vervoeren, ovens laten branden. Dat is allemaal prima joh. Dat ze het in het buitenland veel minder goed recyclen, tja ‘dat is hun verantwoordelijkheid, daar kunnen wij niets mee doen’. Maar wel hier verbranden.