Over de discussie hier
Ik wilde me er niet mee bemoeien. Toch voelt het alsof ik indirect veel te maken heb met de discussie nu. Juist daarom wil ik eens delen hoe ik alle toestanden op MD, die begonnen in 2020, heb ervaren.
Dit wordt het laatste dat ik over corona, of over vaccinaties, of wat dan ook, zal schrijven. Misschien wordt het zelfs mijn allerlaatste bericht hier ooit. Ik weet het nog niet. Het feit dat ik mijn challenge niet dagelijks update hier, heeft een reden.
De reden is dat ik ontzettend teleurgesteld ben in bepaalde mensen hier.
MyDiary was voor mij altijd een prettige uitlaatklep. Mijn digitale dagboekje. Ik schreef er vaak dagelijks, deed mijn eigen dingetje en hield me weinig met andere leden bezig. Als ik iets echt interessant vond, dan reageerde ik. Maar meestal niet.
Als extravert persoon, die lange tijd vanuit huis werkte en weinig sociale contacten had, was dit mijn manier om in ieder geval mijn verhalen, mijn bevindingen en ervaringen ergens kwijt te kunnen. Reacties hoefde ik niet eens. Het gewoon kwijt kunnen, dat was meestal voldoende.
Sociale contacten had ik dus niet veel in die tijd, maar een rondje maken met de hond en even een praatje maken met iemand die ik tegenkwam, was altijd erg fijn. Was het echt heel stil in huis? Dan ging ik bijvoorbeeld naar de supermarkt.
Mensen die mij langer volgen, weten dat ik een serieus huidprobleem heb en dat dit vooral rond mijn veertiende extreem was. Ik werd ontzettend gepest, was ervan overtuigd dat ik lelijk was en heb er meermaals over nagedacht om mijn leven te beëindigen.
Ik wist toen nog niet dat wat ik in mijn gezicht had, een ziekte is die te vergelijken is met een auto-immuunziekte. Het is voor sommige mensen zelfs een invaliderende ziekte. Oorzaak? Onbekend. Al heb ik inmiddels reacties en ervaringen van duizenden mensen gelezen.
De meeste mensen ervaren triggers, waardoor de huidaandoening erger wordt. Al kan het ook op willkeurige momenten opeens erger worden. Sommige mensen reageren bijvoorbeeld heel slecht op bepaalde voeding, anderen op hormonen.
Corona brak uit, toen ik net een aantal maanden op kantoor werkte. Extraverte ik vond dat kantoor best fijn. Eindelijk eens tussen de mensen. Toch niet. Al snel zat ik thuis te werken, zoals ik jaren ervoor ook al deed. Ik vond er mijn draai in. Moeilijk was het op zich niet, want ik was het al gewend om thuis te zijn. Leuk? Mwah, mar dat nam ik maar voor lief.
Toen de aankondiging kwam van de mondkapjes, had een supermarkt in een dorp verderop de verplichting direct ingevoerd. Er kwam een vrouw binnenlopen die het bordje van het mondkapje niet had gezien. Ze werd aangesproken door de caissière en ze zei: ‘Oh, sorry, ik wist het niet.’
Een andere vrouw, die net haar boodschappen had afgerekend, begon zich ermee te bemoeien. Ze vond het belachelijk dat iemand zomaar zonder mondkapje binnenkwam en ze ging volledig tekeer, waardoor de vrouw die net binnen was komen lopen, in de verdediging schoot.
Ik stond als eerstvolgende wachtende in de rij bij de kassa en vroeg me af wat er hier in hemelsnaam gebeurde.
Het raakte me. Ik houd niet van ruzies en van drama. Het supermarktbezoekje ervaarde ik sowieso al als heel stressvol. Mensen die je vol angst aankijken, alsof jij hen dood zal maken als je ook maar een millimeter te dicht in de buurt komt. Ik deed echt mijn best met iedereen rekening te houden, maar ik voelde me zwaar ongemakkelijk bij de interacties die er waren. Ogen vol angst, woede en allemaal mensen met een hoog stressniveau.
Het was haast alsof ik al die verschillende emoties van anderen door elkaar voelde.
Ik besloot na het bezoekje aan de supermarkt, niet meer terug te gaan. Ik bestelde bij thuiskomst meteen de HelloFresh Box en besloot er direct extra’s bij te kopen, voor het ontbijt en de lunch. Zodat ik echt zo min mogelijk de supermarkt nog in moest.
En dus bracht ik maanden vrijwel alleen door. Ik zag mijn vriend een paar keer per week, maar daar bleef het bij. Ik had vooral veel telefonisch contact. Ondertussen deed ik mijn werk, en volgde ik de debatten in de tweede kamer, omdat ik wilde weten hoe onze overheid met deze crisissituatie om zou gaan.
Ik zag nauwelijks meer mensen. Als ik met de hond liep, wilden mensen opeens geen praatje maken en liepen ze met een grotere boog dan nodig was om me heen. Geen hallo, geen ‘hoe gaat het’. Angst, norsheid.
Het: ‘ik neem meer afstand dan nodig is en ik praat niet eens met je’, en het ‘ik kijk naar je alsof je een enge ziekte met je meedraagt’ was bijna een deja-vu met mijn tijd van vroeger. Alleen werd er deze keer niet gevraagd wat die gekke plekken in mijn gezicht waren.
Geen winkelbezoekjes meer als ik me even alleen voelde. Geen vrolijke wandelingen. En dat vond ik ontzettend lastig.
Ondertussen zag ik op social media hoe iedereen politie speelde. Foto’s werden gedeeld van mensen die niet genoeg afstand hielden. Met alle oordelen erin. Wijzend, op de ander. Vooral geen zelfreflectie: is het wel oké om deze foto te delen met mensen die ik helemaal niet ken?
En toen kwamen de vaccinaties. En de push om te prikken. Want ‘je doet het voor een ander’. En als jij niet meedoet, ben jíj het probleem.
Ik vond het moeilijk een keuze te maken. Vooral omdat ik aan alle kanten hoorde dat ik als vrouw met overgewicht, toch wel echt tot de risicogroep hoorde. Aan de andere kant: het was een gloednieuw vaccin, dat snel ontwikkeld was. En sowieso nog niet getest op iemand met de aandoening die ik ook heb.
Ik besloot me niet direct te laten vaccineren. Later, als ik ervaringen van anderen had gezien. Dan kon ik een betere, onderbouwde keuze maken. En aangezien je een medische eigen keuze én een medische privacy hebt, dacht ik dat dit gewoon kon.
Iedereen begon het te hebben over het vaccin. Opeens waren er wel weer praatjes, namelijk ‘heb jij je uitnodiging al gehad?’. Ik wilde geen aandacht op me richten, geen discussie starten, en zei dan: ‘ja, heb de uitnodiging gekregen.’
Steeds meer en meer begon er vanuit de overheid gepusht te worden. En de mensen deden daar flink aan mee. Social media was de hel, waarin de ene extreme mening recht tegenover de ander stond. Weer een plek die ik zoveel mogelijk probeerde te vermijden.
De gewone media was niet veel beter. Er werden altijd maar mensen uitgenodigd die eenzelfde geluid lieten horen. Praatprogramma’s voor discussies? Geen ruimte voor, want iedereen moest voor zijn. Anders was je een idioot, een wappie. Het was bijna alsof er een ware jacht was ontstaan op de ongevaccineerden.
Vooral toen het ‘testen voor toegang’ werd ingevoerd, werd de tweedeling groter. Uit eten gaan mocht als je gevaccineerd óf getest was. Je moest een bewijs laten zien. Het was iets dat ik echt, totaal niet kon begrijpen. Ik begreep vooral niet hoe gemakkelijk een deel van de mensen zonder problemen mensen aan de kant schoof. Mensen die, om wat voor een reden dan ook, niet gevaccineerd waren en werden gezien als uitschot. Als wappies. Als domme, idiote mensen.
Ik snapte niet hoe de hele maatschappij in een keer in zo’n enorme tweedeling kon komen te staan. Empathie en begrip voor een ander gaat een heel eind. Een goede vriend van mij had zich gevaccineerd en ik begreep volledig zijn beweegredenen. Hij begreep waarom ik het niet had gedaan. Omdat we er samen uitvoerig over spraken aan de telefoon.
Op andere plekken miste ik dat. Het luisteren naar elkaar. Het niet meteen wijzen, niet meteen oordelen. Maar gewoon: luisteren wat iemand te zeggen heeft en proberen je in te leven in die persoon. Niet veroordelen.
Al die tijd uitte ik me op MD. Ik vertelde over mijn verbazingen, ik stelde vragen en ik had het voornamelijk over de tweedeling. Over mijn gevoel erbij en hoe lastig en onlogisch ik bepaalde keuzes van de overheid vond. Zoals altijd, was MD mijn uitlaatklep. Helemaal nu ik nergens meer kwam, en nog minder sociale connecties had dan voorheen.
Daar begon de ellende. Ik kreeg steeds vaker reacties. Ook een hoop bewust om te trollen, onder alternatieve accounts. Meermaals gaf ik aan dat ik de vorm van reageren niet leuk vond, en vroeg ik om ermee op te houden.
Het tegenovergestelde gebeurde. Het gedrag ging door. En door. En door.
En toen ik over andere dingen schreef die ik interessant vond, zoals Astrologie, werd dat ook opeens belachelijk gemaakt.
Lekker, met z’n allen, iemand naar beneden trekken. Iemands mening, of ervaring als dusdanig idioot neerzetten.
Kleutergedrag. Dat was het. En het deed pijn, omdat er tussen de mensen die zo reageerden, ook mensen zaten die ik persoonlijk had ontmoet. Mensen waar ik het zelfs voor opgenomen had als de hele website tegen ze was gekeerd. Mensen waar ik jaren in de LL stond, gooiden me opeens in de negeerlijst. En daar sta ik nu nog steeds op. Ik heb zelfs via mijn website e-mails gekregen van iemand van MD hier. Ik weet tot op de dag van vandaag niet wie dit is geweest, maar er stonden doodswensen in en het was overduidelijk dat het hier vandaan moest komen. Dit omdat er verwijzingen in stonden die rechtstreeks met berichten van me op deze site te maken hadden.
Connecties, mooie verbindingen, zijn volledig gesloopt, omdat een groepje mensen hier vond dat mijn mening niet de juiste was. En daar moest ik op aangesproken worden. Ik moest kapot, kostte wat het kost. Weg van de site, het liefst. Wat het doel ook was, er was een doel. En dat was: slopen.
Zo kwam het wel over, tenminste.
En wat was het grappig. Wat was het ontzettend leuk om te rellen. Wat was het hilarisch.
Voor de anderen dan.
Niet voor mij. Ik vond het knap vervelend.
Er was iemand in mijn omgeving die al die tijd heeft gezien hoe er op mij werd gereageerd. Hoe ik regelmatig mezelf probeerde te onderbouwen, mijn gedachten logisch op papier probeerde te krijgen, en hoe er keer op keer korte, nietszeggende reacties op kwamen.
Ook hij had bepaalde twijfels, maar de reacties kwamen vooral bij mij. Niet bij zijn stukjes.
Ik was schijnbaar een makkelijker doelwit dan dat mijn vriend was.
Ooit was er een broodje-aap-verhaal over een hond die een kind had gebeten. Het kind was ernstig gewond geraakt en moest worden afgemaakt. Er bleek vervolgens dat er 27 nietjes in zijn oor zat.
Hoewel een broodje-aap-verhaal, wel eentje met een duidelijke moraal. Als je iemand maar vaak en lang genoeg pusht, dan worden ze boos.
De woede werd niet door mij geuit. Maar door mijn vriend. Dat hoefde hij niet te doen – en zeker niet op de manier waarop hij het deed. Maar hij had er moeite mee om te zien hoe het met mij ging. Hij heeft dingen geschreven die hij nooit had moeten zeggen, wat hij ook toegegeven heeft.
Nu zijn we jaren verder. En je zou denken dat de emoties rondom corona toch wat verdwenen zijn. Ik vind de reacties vanuit beide kanten gisteren dan ook… te bizar voor woorden. Volgens mij heeft een hoop te maken met oud zeer, de discussies van eerder. De situaties van eerder. Er zijn toen dingen gezegd en op de een of andere manier heeft niemand zijn of haar mening ook maar een beetje bijgedraaid.
En ik begrijp er echt helemaal niets van.
Sorry, maar waarom begint iedereen te gillen? Waarom vinden mensen het nodig om te schelden met slet, en vinden anderen het een fantastisch idee om te claimen dat iemand een verstandelijke beperking heeft?
Waarom is het nodig om een heel verhaal te schrijven, waarin je tig keer benoemd hoe slim en intelligent je bent en hoe fijn het is dat je met geschoolde mensen omgaat, omdat anderen dom zijn. Het is een vorm van misplaatste arrogantie, die totaal niets bijdraagt.
Hoe kan het dat zelfs de site-eigenaar op een sarcastische manier begint te reageren?
Alle acties, vanuit alle kanten in dit geval, zijn zo enorm overtrokken.
Gaat het wel goed met jullie? Prikje nodig, misschien? Allemachtig.
Anyhow.
Laatste dat ik hierover nog kwijt wil, is het volgende: het doet mij pijn, dat zelfreflectie vanuit de mensen die mij destijds echt, echt heel erg hebben gekwetst, volledig ontbreekt.
Er is van alle mensen die zo idioot deden, slechts één iemand geweest die me benaderd heeft met iets dat op excuses leek. Al was dat meer een ‘sorry wat ik over astrologie zei, want ik merk echt dat je daar een passie in hebt.’
Al met al was dat toen alsnog fijn en voelde het als een stap in de goede richting.
Het is heel makkelijk te wijzen naar een ander. Hoe idioot een ander doet. Het is makkelijk om te beoordelen op schrijfstijl, of op woordkeuzes.
Maar ik mis de zelfreflectie.
Wat had je zelf kunnen doen om de website leuker te maken? Om MD een fijne plek te maken? Is dat een steek verstoppen in een openbaar stuk dat je schrijft? Is dat verstoppen in een LL-grot en alleen naar buiten komen als je wil schoppen? Is dat een verhaal schrijven waarvan je weet dat er boze reacties op zullen komen?
Ik durf in ieder geval naar mezelf te kijken: het ging in coronatijd niet goed met me, omdat ik me nergens kon uiten en me ongehoord voelde. Was MD de plek om me te uiten? Ik hoopte en meende van wel, maar dat was een verkeerde inschatting.
Ik heb de laatste jaren mijn best gedaan om weg te blijven uit bepaalde discussies en inmiddels gaat het – ondanks mijn financiële situatie – goed met me. Ik schrijf nauwelijks over politiek, of over andere zaken die ik interessant of belangrijk vind. Omdat ik begrijp dat dit gevoelig ligt bij mensen en ik graag de drama weg wil houden.
En waar ik al die tijd op hoopte, was dat anderen ook een stukje zelfreflectie zouden tonen. Zouden zeggen: ‘he, hoe ik toen reageerde, dat kon eigenlijk echt niet. Sorry daarvoor, nog.’
That never happened.
En nu hoeft het niet meer. Want nu zou het niet meer oprecht zijn.
Het enige dat ik nu nog hoop, is dat de strijdbijl wordt begraven en dat mensen normaal op elkaar reageren. Niet uitdagen in verhaaltjes. Niet met een heel onderwerp, maar ook niet met hier en daar een zinnetje die overduidelijk op iemand is gericht.
Discussies zijn bij mijn verhalen begonnen. En ik zou willen dat ze nu ook eindelijk eens eindigen. Het wordt tijd dat mensen eens oprecht naar elkaar willen gaan luisteren.
Nightdream, vrouw, 39 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
-
O
20 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 3, dag 1
-
O
16 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 2, dag 4
-
O
15 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 2, dag 3
( 1 )
-
O
14 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 2, dag 2
-
O
13 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 2, dag 1
-
O
12 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 7
-
O
11 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 6
-
O
10 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 5
-
O
09 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 4
-
O
08 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 3
-
O
07 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 2
( 1 )
-
O
06 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 1, dag 1
-
O
01 jan 2025
Jaar van 12 weken: week 0
( 2 )
-
O
01 jan 2025
Boeken gelezen in 2024
( 1 )
-
O
01 jan 2025
Gelezen boeken december
vorige
volgende