Project boeken

Ik ben een boekenliefhebber. Dat is inmiddels geen geheim. En ik ben ook iemand die graag verzamelt. Ik vind het idee van ‘keuze hebben’ altijd best prettig. Erbij opgeteld houd ik van verrassingen. Dat zie je bij meerdere hobby’s van me. Kan ik bijvoorbeeld een mystery box kopen met bordspellen er in? Dan doe ik dat.

En je ziet beide dingen ook echt terug in mijn hobby boeken. Nou is boeken denk ik wel mijn grootste hobby van allemaal. Ik schrijf ze en ik lees heel graag en ken uiteraard ook ontzettend veel mensen die boeken geschreven hebben én die graag lezen. Ik geloof echt dat boeken je verrijken. Je leert erdoor – ook wanneer het fictieboeken zijn. Je leert zelfs van de slechte boeken, maar je leert misschien nog wel meer van de parels. Lezen is goed voor je brein, voor je geheugen en je algemene ontwikkeling. En in een wereld vol snelle entertainment, voelt het boek steeds meer als een fijne manier om ook even weg te zijn van het scherm.

In de afgelopen jaren heb ik een behoorlijke bibliotheek aan boeken bij elkaar verzameld. In 2018 ongeveer heb ik alles in Goodreads ingevoerd dat ik hier ongelezen in huis heb en dat zijn er op dit moment nog steeds 428 (aantal uit die lijst wel gelezen dus díe lijst die ik toen invulde is wel geslonken). Maar: ik heb er sindsdien ook weer een hoop boeken bij.

Boeken die ik cadeau kreeg, boeken via uitwisselingen en via boekenbox, of boeken die ik simpelweg interessant vond. Het precieze aantal ongelezen boeken nu? Geen idee, maar het zou me niets verbazen als er meer dan 200 titels bij zijn gekomen. Sindsdien heb ik niet echt boeken meer weggedaan.

De afgelopen tijd had ik nauwelijks zicht op mijn boeken. Dat kwam omdat er nieuwe kasten in elkaar gezet moesten worden en het hout voor mijn huidige kasten stond. Boeken lagen overal opgestapeld in mijn werkkamer (en daarbuiten) en ik wist wel dat ik bepaalde boeken had, maar waar….

Gisteren zijn mijn vriend en ik druk bezig geweest in mijn werkkamer. Mijn vriend heeft de kasten in elkaar gezet en geholpen om meer ruimte en vooral overzicht te krijgen. We zijn nog niet klaar, maar het helpt al enorm dit. Ik zie opeens weer boeken staan die ik lang niet kon zien. Maar kijk hoe tof dit er al uitziet:



Moet je nagaan hoe het eruit ziet als het beter gesorteerd is.

Ik wil serieus aan de slag gaan met documenteren van mijn collectie. Met bijhouden wat ik gelezen heb, wat niet. En alles eens bekijken, wat houd ik, wat niet. Hoeveel boeken ik überhaupt heb. Goodreads is daar voor mijn gevoel niet compleet genoeg in, al helemaal niet omdat ik alles bijhoud wat ik lees (en dus ook boeken die ik niet in mijn bezit heb). Dus ik wil ieder boek in Google Sheets gaan invoeren. Dat gaat een enorme klus worden. Erbij opgeteld moeten alle boeken opnieuw gesorteerd worden, in de kast worden gedaan en dat terwijl nog niet eens alles nu goed in de kasten past.

Ik gok dat ik er meerdere keren doorheen moet gaan. Omdat ik anders zelf overzicht kwijtraak. Een flinke klus dus.

Erbij opgeteld wil ik echt even lekker veel gaan lezen van de boeken die ik al heb. En vanochtend begon ik al met een boek dat ik al in 2006 kocht en nog niet gelezen heb. Ik was met een vriendin in de stad. Ze raadde me het boek aan en ik heb het toen meteen gekocht. Op de terugweg in de trein wel geprobeerd om te lezen, maar ik was te moe en er werd teveel in de trein gepraat. Thuis belandde het in mijn boekenkast en ik heb het dus nooit gelezen.

Zo heb ik nog meer boeken, ieder met een eigen verhaal. En waarschijnlijk zijn er meer parels dan waar ik me nu bewust van ben.


Afijn: veel lezen dus en boeken invoeren in mijn Google Sheets. En dan nog uitzoeken hoe ik mooie grafieken kan maken van de boeken die ik invoer, zodat ik bijvoorbeeld precies kan zien hoeveel non-fictie en hoeveel fictie ik heb, of welk boek van me het meeste aantal pagina’s heeft. Of… naja, je snapt het. Om maar een voorbeeld te noemen. Moet ik dus ook nog even uitvogelen hoe Google Sheets precies werkt.

Dit heb ik nu (met slechts 2 ingevulde boeken):



Ben heel benieuwd of dit systeem voor me gaat werken. En hoeveel boeken het uiteindelijk gaan worden... Denk - nee weet - dat ik echt extreem veel nog te lezen heb.

Goodreads en mijn andere app Storygraph zal ik trouwens blijven gebruiken, want dat is op een andere manier weer een fijn naslagwerk en ideaal voor reading challenges enzo.

Had nog niet genoeg te doen, natuurlijk.
15 jul 2024 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Nightdream
Nightdream, vrouw, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende