quarterlife crisis...

hoe herkenbaar is dit voor mij...
heeft iemand van jullie dit ook??

Quarterlife crisis:
De quarterlife crisis gaat vaak gepaard met gevoelens van onrust, onzekerheid, spanningsklachten (hoofdpijn, last van spieren, oververmoeidheid, prikkelbaarheid), somberheid en twijfels over de toekomst.

Opvallend veel Amerikaanse twintigers, Robbins & Wilner hebben het over twentysomething, zijn regelmatig somber of depressief. Ze voelen zich hulpeloos overgeleverd aan een complexe, overweldigende wereld vol keuzemogelijkheden en ervaren een sterke druk om – nu eenmaal aangekomen in het spitsuur van hun leven – de juiste, levensbepalende beslissingen te nemen.

Bovendien hebben deze jonge volwassen een idealistische inslag: zij willen iets wezenlijks bijdragen aan de wereld in plaats van ‘gedachteloos’ mee te draaien in het standaard leef- en werkpatroon.

Twintigers en dertigers daarentegen zitten in een transitiefase van pas afgestudeerde of nog freewheelende werknemer naar een vaster en meer omlijnd leven als volwassene. Het grote verschil met de midlife crisis is dat je leven als quarterlifer nog helemaal open ligt. Je kunt nog alle kanten op als het gaat om wonen, werken of je (levens?)partner. Het kenmerkende aan de quarterlife crisis is dus, in tegenstelling tot de midlife crisis, een gebrek aan stabiliteit of voorspelbaarheid en onzekerheid over de toekomst.
Een van de kenmerkende symptomen van de quarterlife crisis is moeite hebben met het nemen van belangrijke beslissingen. Twintigers en dertigers breken hun hoofd over alle keuzes die ze nu juist in deze levensfase moeten maken: wil je wel of geen carrière maken? Wil je al kinderen of toch nog maar even wachten? Deze keuzes kunnen de koers van je leven sterk bepalen. Als je niet goed weet wie je bent en wat je wilt, leveren deze dilemma’s een hoop stress en onzekerheid op.

Het dertigerdilemma is volgens Wijnants een reactie op de vele opties waar twintigers en dertigers tegenwoordig uit moeten kiezen. Door maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de economische welvaart en een goede opleiding, hebben quarterlifer’s legio kansen en mogelijkheden waar zij uit kunnen kiezen.

Jonge volwassenen hebben alles wat hun hartje begeert en richten zich steeds meer op hun eigen persoonlijke groei. Dit gaat hand in hand met filosofische levens- en zingevingsvragen

Burn out:
De New-Yorkse psychoanalyticus Herbert Freudenberg, de ‘geestelijk vader’ van burnout, omschrijft burnout als “een proces dat leidt tot disfunctioneren, waarbij het gevoel ontstaat geestelijk uitgeput te raken en waarbij tenslotte de werknemer het gevoel heeft leeg te zijn en geen energie meer te hebben”. Het klinische beeld van burnout is het eindstadium van dit proces.Burnout gaat altijd gepaard met langdurige lichamelijke en/of geestelijke vermoeidheid. Daarnaast kunnen er klachten optreden als pijn in spieren, nek, rug of gewrichten; duizeligheid; hoofdpijn; slaapproblemen; maagklachten; prikkelbaarheid, cynisme; het gevoel geestelijk afgestompt te zijn en verminderde bekwaamheid.


Generation Y:
Het gaat hierbij grofweg om de generatie geboren tussen 1970 en 1985.

De huidige twintigers en dertigers als generatie hebben aantal opvallende kenmerken. In de eerste plaats hechten de quarterlifer’s veel belang aan vrijheid of zelfbeschikking. Zij willen niet belemmerd worden in hun keuzes en proberen alle ballen zo lang mogelijk in de lucht houden.

Ondanks de hang naar vrijheid lijken de huidige twintigers en dertigers zich in de tweede plaats ook weer steeds vaker te willen verbinden. Autonomie of vrijheid en zelfontplooiing zijn kernwaarden maar een doorgeschoten individualisme wordt door generation Y niet langer gewaardeerd. Vrijheid om ‘je eigen ding te doen’ moet voor deze generatie op een zinvolle manier tot uitdrukking worden gebracht.

Dit betekent dat zelfontwikkeling eveneens iets moet bijdragen aan de maatschappij als geheel. Zelfontplooiing veronderstelt ook ‘inbedding’ in sociale verbanden. Vrijheid en verbondenheid lijken voor deze generatie dus geen tegenpolen meer te zijn.

Een derde en laatste opmerkelijk kenmerk van de huidige quarterlifer’s is hun grenzeloze optimisme. Het is een generatie die weinig waarde hecht aan gezag en autoriteit. Het is dan ook niet verwonderlijk dat juist onder deze generatie nieuwe vormen van idealisme de kop opsteken. Het is voor deze groep belangrijk om sociaal betrokken te zijn.


Wat kun je eraan doen:
sporten, ontspannen, en zelfhulp boeken lezen...

Echt raar... confronterend... maar ja.. ik weet wel wat het is en dat ik zeker niet de enige ben. Dat is wel fijn. Maar ondertussen gaat het gewone leven ook door, moet ik van alles doen, en daarbij nog eens mezelf helpen verward moeilijk..
Maar ja. Het gaat nu wel beter dan vooor de kerstvakantie!! Er zit al vooruitgang in vrolijk
En op de site waar ik dit alles heb gevonden, is ook een forum vrolijk misschien ga ik daar wel wat mee doen.
14 feb 2007 - bewerkt op 16 feb 2007 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Jacqueline
Jacqueline, vrouw, 36 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende