Samenwonen?

- TIPS -

Drie op de vier Vlaamse jongeren wil eerst gaan samenwonen voor ze een huwelijk overwegen. Maar ook bij de stap van alleen wonen naar elke ruimte delen met je geliefde horen enkele valkuilen. Hier lees je tien tips om het samenwonen zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1. Kies voor een nieuwe omgeving

Als het mogelijk is, laat dan niet de ene partner bij de andere intrekken, maar kies voor een nieuwe woning . Zo kunnen jullie samen herinneringen opbouwen en blijf je niet de hele tijd stilstaan bij eventuele exen die ook in die keuken hebben gekookt of erger nog, ook in dat bed hebben geslapen.

2. Organiseer je rommel en richt je nieuw stekje samen in

Ook wie alleen woont, verzamelt in de loop der tijd een hoop spullen die niet altijd nodig zijn. Daar bovenop heb je nu waarschijnlijk ook tweemaal zoveel borden, twee microgolfovens en een aantal dubbele cd’s. Het is dus geen slecht idee om al het overbodige weg te gooien en samen te beslissen welke zetel het best in jullie nieuwe woonkamer past.

3. Bespreek de geldkwesties

Geld is het ruzieonderwerp bij uitstek dus is het belangrijk dat je op voorhand goede afspraken maakt. Niet iedereen gaat immers op dezelfde manier met geld om. Gaan jullie alle kosten delen? Hoeveel willen jullie sparen per maand? En waarvoor spaar je dan, een grotere woning of een verre reis?

4. Leg enkele huisregels vast

Het is beter om in het begin enkele duidelijk afspraken te maken dan je nadien herhaaldelijk te storen aan kleine dingen die uiteindelijk voor ruzie zorgen.

5. Verdeel het huishoudelijke werk

Zo goed als niemand vindt het leuk om ramen te lappen of bergen was te strijken. Spreek af wie welke taak niet zo erg vindt en je zal appreciëren dat je partner die vervelende taak uit jouw handen neemt.

6. Breng ook tijd apart door

Samenwonen betekent niet dat je elk vrij moment samen moet doorbrengen. Laat hobby’s, vrienden en je eigen identiteit niet verwateren. Het is belangrijk om zowel te groeien als individu, en als koppel.

7. Maak nog steeds afspraakjes

…maar dan wel met je eigen partner. Het is al te gemakkelijk om in een patroon van thuisblijven te vervallen. Wat leuk lijkt in het begin, zal je op termijn beginnen missen en tegen die tijd kan het te laat zijn. Probeer zeker elke maand iets anders en onverwachts te doen.

8. Omhels de verschillen tussen jullie

Niemand is perfect, zelfs jij niet. Dingen die je niet kan veranderen, moet je ook gewoon kunnen aanvaarden.

9. Communicatie en compromissen

Niet iedereen doet de zaken op jouw manier of denkt wat jij denkt, dus je moet leren compromissen sluiten. Blijf ook communiceren met elkaar om optimaal te kunnen werken als een team.

10. Toon je appreciatie

Zie niet alles wat je partner doet als vanzelfsprekend. Een simpele dankjewel kan veel betekenen.
18 aug 2011 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van xDanielle
xDanielle, vrouw, 29 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende