st niklaas

Sinterklaas, die in december op zijn schimmel over de daken rijdt, vergezeld door de zwarte pieten die zijn boodschappers zijn. Wodan rijdt ook op een schimmel, de achtbenige Sleipnir, waarmee hij door de lucht vliegt. In zijn hand houdt Wodan een speer, waar St. Nicolaas een bisschoppelijke kromstaf met zich mee draagt. Ook Wodan heeft boodschappers, de raven Hugin en Munin die naar de aarde afdalen om te kijken wat zich in de huizen van de mensen afspeelt. Jos Schrijnen schrijft in zijn "Nederlandsche Volkskunde" uit 1933 het volgende:

Sint Nikolaas (6 Dec.): Een groote, krachtige gestalte te paard, den staf in de hand, den mijter op het hoofd, den ruim-geplooiden bisschopsmantel om de schouders geslagen, - zoo stelt zich de kinderwereld den heiligen bisschop van Myra voor. Hij lijkt inderdaad veel op de figuur van Wôdan, het rijzige lichaam in den donkeren mantel gehuld, waarin hij zijn beschermelingen door de lucht draagt, en gezeten op zijn trouwe schimmel Sleipnir.

Wodan
Sinterklaas

Rijdt op een schimmel
Rijdt op een schimmel

Rijdt door de lucht
Rijdt over de daken

Heeft een mantel
Heeft een mantel

Draagt een speer
Draagt een staf

Geeft geschenken in de vorm van licht, warmte en van vruchtbaarheid
Geeft geschenken

Het geschenk komt door de schoorsteen, (het nieuwe haardvuur)
De geschenken komen door de schoorsteen.

Het Joelfeest duurt van 25 december t/m 6 januari (hoofdfeest van Wodan)
Op 6 december is de verjaardag van Sint, Santa Claus is echter nog steeds op 23 december.

Wodan gaf de Runen aan de mensheid
Sint geeft chocolade letters

Wodan is alwetend
Sint bezit het grote boek, waar alles in staat

Wodan is beschermheer van schoenmakers
Bij Sint wordt de schoen gezet

Noten dragen de levenskiem in zich, en passen bij een vruchtbaarheidsfeest
Piet strooit pepernoten
Om het christelijk geloof, dat met het zwaard afgedwongen wordt, toch wat gemakkelijker te verbreiden, besluit de paus tot een nieuwe tactiek: het hullen van de oude heidense gebruiken in een christelijk jasje. Voorheen werden de oude gebruiken simpelweg verketterd. De duivel en de hel werden er zelfs voor uitgevonden.


Nu echter werden Heidense-tempels omgevormd tot kerken, en werden de oude goden verwisseld door christelijke heiligen. Eén van de heiligen waardoor Wodan vervangen wordt is een bisschop uit Myra (Turkije). Deze bisschop (Hagios Nikolaos / Sint- Nicolaas) verricht in het Klein-Azië van de vierde eeuw enkele wonderen. Na zijn dood!!! ,op 6 december, wordt de wonderdoener eerst in Griekenland een heilige, vervolgens in Italië en tegen het einde van de tiende eeuw bereikt hij de heiligen status in West-Europa. In 1163 word zijn naam al vermeld in Utrecht. Al vroeg in de geschiedenis bediende de Sint zich van de roe om stoute kinderen te straffen. Het zetten van de schoen wordt al in 1427 gemeld (ook in Utrecht).


Gedurende de hervormingen in de zestiende eeuw wilde de kerk Sinterklaas (Wodan in vermomming) verbieden. Het feest en al zijn gebruiken werden zelfs toen nog "heidense superstitiën" genoemd.


Het lukt de kerk de datum van het Joelfeest en het Sinterklaasfeest van elkaar te scheiden. Toch is het Joelfeest tot in onze dagen bewaard gebleven als het belangrijkste jaarfeest in de vorm van kerstmis en nieuwjaar. Overigens lukte dit scheiden niet bij onze Angelsaksische buren; Santa Claus komt daar op 23 december.

21 nov 2007 - bewerkt op 21 nov 2007 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van alphamale
alphamale, man, 45 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende