Als ik met mensen over eten spreek dan ben ik altijd benieuwd naar een aantal dingen zoals wat ze graag eten of koken maar ook wat ze niet lekker vinden.
Bijna iedereen vind wel iets minder lekker en bestempel dat vaak dan als smerig, Als ze iets hebben gegeten wat ze niet lekker vinden (smerig) en dan eten ze dat niet snel meer of soms helemaal niet meer.
Daar maken de meeste mensen een fout want het heeft weinig te maken met het product (of je moet er allergisch voor zijn). Het heeft namelijk meer te maken met de bereiding ben ik van mening. De manier hoe je iets bereid kan zoveel invloed geven aan een product en ook waarmee je het gaat bereiden is heel erg belangrijk.
Vroeg at ik weinig groenten want de meeste dingen vond ik smerig. Mijn moeder was de persoon die thuis kookte en die had het dan weer geleerd op school en van haar moeder. Dat was eigenlijk maar 1 manier en dat was is water komen. Als het was afgegoten dan ging er nog iets overheen zoals nootmuskaat of er kwam een sausje bij uit een pakje. De meeste gerechte waren van de oud Hollandse gerechten op een oud Hollandse manier bereid.
Wat ik jammer vond/vind is dat ze later wel heel laten zien dat ze toch heel anders kan koken maar helaas heb ik daar weinig van mee gekregen. De echte oud Hollandse gerechten kan ze beter maken dan mij maar dat komt weer door de manier van bereiden vaak en ik er mijn eigen draai vaak aan geef.
De afgelopen jaren probeer ik manier te vinden om bepaalde producten te leren eten op een manier waarvan ik weer dat ik het lekker zal vinden en hoop dat andere mensen dat dan ook vinden als ik het hun geef.
Er zijn van die typische oer-Hollandse producten die de meeste jonge mensen smerig vinden.
Ik heb mij laatst eens weer eens gewaagd aan zo een product en door een andere manier van bereiden vond ik het een groot succes. Toen ik de volgende foto deelde met mensen waren ze heel erg nieuwsgierig naar het gerecht en wilde ze het graag zelf eens willen proeven.
Mediterraan gekruide aardappel partjes met pittig en zoet gekruide zuurkool uit de wok
Door het van te voren goed uit te laten lekken en het te kruiden op een manier waarvan jezelf weet dat je het lekker vind hoeft de zuurgraad van de zuurkool niet te overheersen. Er was bij mij bijvoorbeeld een heel licht zuurtje te proeven.
Ik vond het echt een aanrader voor mensen.
Nu ben ik ook dol op de oer-Hollandse keuken en niet alleen in de winter.
Elke zomer eet ik minimaal 1 keer boerenkool en bij voorkeur doe ik dat op een dag als het heel erg warm is. Op de dag dat iedereen gaat barbecueën vind ik het zalig om juist dan wat anders te gaan doen. Zo ook dit jaar weer in de week dat het warmte record bijna verbroken werd in Nederland zal weer zalig te genieten van mijn wintermaaltijd.
Opgebakken boerenkool
Eet makkelijk allemaal
Als iemand nog een leuk gerecht weet dan hoor ik dat graag via een reactie op PB. Alvast bedankt!