40066 flg 276 de scholen van de soennitische islam

QQleQ

TIJDENS DE EERSTE
DRIE EEUWEN VAN DE ISLAM
zijn er nog interpretaties van de Koran als bron van wetten in overvloed!

In ´t uitgestrekte Omajjadenrijk, van soennitische gezindte, heeft elke stad en soms zelfs iedere wijk
zijn eigen sharia, z´n islamitisch rechtsapparaat & ´t kalifaat zelf neemt vrijheden met de wet v/d islam?!

Niet zelden ontaarden die verschillende interpretaties in strijd en deze toestand duurt voort onder de heerschappij v/d eerste Abbasidische kalief!?

De tweede kalief, Al-Mansoer, maakt zich zorgen om de berichten die hem bereiken en om de ogenschijnlijk alles beheersende anarchie?


Hij vraagt aan een vermaarde theoloog, Malik {gestorven in 795} de regels v/h islamitisch rècht òp te stellen die overàl gaan toegepast zullen worden!

In eerste instantie wijst Malik dit voorstel af, uit vrees dat een unieke waarheid ´n dodelijke slag zou kunnen toebrengen aan de rijkdom & verscheidenheid v/d leer v/d islam?

Hij zwicht voor de kalief wanneer deze aan hem vraagt om de tussenoplossing te kiezen voor de problemen die er zich voordoen, dat wil zeggen àf te zien v/d oplossingen die hij te mallotig vindt, of juist té strèng, & die de religie allebei op dezelfde manier schade berokkenen?

Om de regels v/d FIQH, de jurisprudentie, op te stellen beroept Malik zich allereerst op de Koran, waarvan twee- tot driehonderd verzen handelen over de sociale sociale wetten, voornamelijk familierecht {huwelijk, echtscheiding, getuigenis, erfenis, de opstelling van contracten, rente e.d.}!

Hij preciseert de regels met ´n beroep op de Hadith, de woorden v/d Profeet, waarvan er dan al honderdduizenden circuleren, en kiest daaruit díe verzen die hem wel oorspronkelijk genoeg lijken om ze te boek te stellen in één corpus, de Al-Muwatta.

Als andere verwijsbronnen neemt hij de SIRA, het leven v/d Profeet, & de consensus onder de gemeenschap, om te beginnen die van de oude wijzen uit Medina......
20 apr 2021 - bewerkt op 26 apr 2021 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende