42915 Aart Jansen had vóór de razzia van Putten al

QQQ

TWEE JAAR EN DRIE MAANDEN VASTGEZETEN, OMDAT HIJ ERVAN VERDACHT WERD TEKENINGEN VAN HET VLIEGKAMP SOESTERBERG TE HEBBEN GEMAAKT. HIJ WERD IN SCHEVENINGEN VOOR EEN DUITS LANDESGERICHT GEDAAGD, MAAR NIET VEROORDEELD...

Vervolgens kwam hij in de tuchthuizen Kleef, Siegburg, Bochum & Duisburg & de kampen Buchenwald, Dachau, Mauthausen & Bergen-Belsen. Daar werd hij vrijgelaten... "TOEN [...] MIJN NUMMER AFGEROEPEN WERD, ZWEEG IK; OOK TOEN MIJN BROER AFGEROEPEN WERD HIELD IK DE HAND VOOR ZIJN MOND! IK WACHTTE LIEVER AF. EN MIJN BROER HIELD IK BIJ MIJ TEN KOSTE WAT 'T WILDE!"

Ook Cor Meiling bleef in Neuengamme achter. Hij werd timmerman in 'n quarantaineblok.
De rest werd verdeeld in een licht en 'n zwaar transport?! 't Lichte, waarin de groep van 17-jarige Puttenaren zat, was zo'n 100 man groot & ging 3 dagen na aankomst in Neuengamme naar 't ongeveer 30 kilometer ten westen van Hamburg gelegen kamp Wedel!

't Zware transport van 1000 man, waarbij de meeste Puttenaren waren ingedeeld, vertrok naar Husum, 'n Aussenlager van Neuengamme in Sleeswijk-Holstein! Ze waren wel 3 of 4 dagen onderweg en zaten met zo'n 70 man in 'n goederenwagon met nauwelijks iets te eten voor onderweg! HET WAS EEN KAMP HELEMAAL BUITEN DE BEWOONDE WERELD! IN DE BARAK, WAARIN IK KWAM, LAGEN AL 34 FRANSEN.

Er waren ongeveer zo'n 30 blokken? Wij vroegen natuurlijk meteen, hoe 't daar was; 'VRESELIJK' zeiden ze allemaal! Ze stonden langwerpig opgesteld, de 'BLOCKS'; er was ook 'n 'Stubendienst' in. Achteraan waren de doktoren, de uitreiking v/h eten, de keuken & de bergplaats!

Het heele kamp was omgeven door prikkeldraad. Het was enkel moeras. We zaten vlak bij de spoorlijn. Bìnnen was 't óók vreselijk moerassig & modderig!!!

We huisden daar in houten barakken met 30 bedden erin. Iedere Franschman had practisch 'n bed en toen moesten wij ook nog in die bedden worden ondergebracht. We hadden daar 'n Hollander, die ook vloeiend Fransch sprak [...] & [die bewerkte], dat de Hollanders bij elkaar kwamen?! Elke nacht moesten ongeveer 12 man op de grond slapen, dat hebben wij afgewisseld. Later deden wij dat anders:
toen kregen de zieken in elk geval 'n bed!

De medewerking was werkelijk prima, ook met die Franschen. In ons blok hebben wij 't best kunnen redden? Alleen met de Russen en Polen hebben wij moeilijkheden gehad. [...]
03 jan 2023 - bewerkt op 05 jan 2023 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Asih
Asih, man, 79 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende