Bloeddonoren gezocht!

De afgelopen jaren zijn er meerdere acties geweest in de media en in het bijzonder op tv om orgaandonoren te werven. Het is een heel mooie en bijzonder iets waar veel mensen mee geholpen zouden kunnen zijn. Alleen is het voor veel mensen een behoorlijke grote stap een minder grote stap zal het voor mensen zijn om bloed te geven.

Dagelijks zijn er een hoop mensen die bloed nodig hebben om verschillende redenen. Een reden die kan iedereen overkomen en dat is al een ongeluk hebt gehad en veel bloed hebt verloren. Om je leven dan te redden krijg je bloed toe gediend. Met het doneren van je bloed kan je het leven van andere mensen veranderen en soms zelfs redden. Met die gedachte in het achterhoofd ben ik jaren besloten om de stap te zetten om een bloeddonor te worden.

Ik zal jullie nu ieder vertellen over het bloeddonoren.
Om de zoveel maanden krijg je een oproep thuis om bloed te geven. Die is vrijwillig en je kunt er zelf voor kiezen wanneer je heen gaat en op welke dag. Na je bloed afname moet je een aantal maanden wachten tot je weer opnieuw mag doneren. Door het hele land zijn er verschillende plekken waar ze de afname doen maar meestal wordt het gedaan in een ziekenhuis.
Het personeel is vakkundig opgeleid en geven je uitleg als je vragen hebt.

Voor je eerste keer word je eerst uitgebreid getest of je wel geschikt bent als donor. Ze nemen dan een aantal buisjesbloed van je af die ze gaan testen en je mag een vragenlijst invullen. Als je word opgeroepen voor je eerste afname moet je eerst zoals bij elke afname een vragenlijst invullen over jezelf. Sommige vragen zijn vrij persoonlijk maar zo hebben ze een duidelijk beeld en hopen ze het risico te kunnen verkleinen op besmet bloed. De vragenlijst word door besproken met een arts en neemt ze je bloeddruk op en prikt ze even in je vinger om een bepaalde waarde te kunnen meten in je bloed. Vervolgens word je door gestuurd naar de ruimte waar ze bloed afnemen en daar kom je op een soort van tandartsstoel te liggen met 2 arm steunen. De zuster komt dan bij je en als het je eerste keer is gaan ze precies uitleggen wat ze allemaal gaan doen. Ze ontsmetten het plekje op je arm met pure alcohol waarna ze de naad in je arm brengen. Na dat deze goed zit zodat je hem niet voelt begint de afname en die mag niet langer duren dan 15 minuten. Over het algemeen zijn mensen meestal met 9 a 10 minuten klaar met het vullen van een halve liter. Meer nemen ze niet af bij je en als je ziet hoeveel dat is dan schrik je de eerste keer best wel een beetje tenminste dat deed ik wel. Je hoort en ziet wanneer je klaar bent want dat gaat er een lichtje branden en er komt een piepend geluid. Daar komt dan meteen de zuster op af die je ook in het begin heeft geholpen.
Na dat ze je zak bloed heeft voorzien van wat stickers en heeft opgeborgen verbinden ze je arm en ben je klaar om in de kantine wat te eten en te drinken.

Dit is heel erg belangrijk vind ik want veel mensen zijn bang dat ze flauwvallen. De mensen die flauwvallen worden vaak weer even neergelegd en een zuster blijft vaak bij de persoon en houd alles in de gaten tot de persoon bij is. Het flauwvallen heeft vaak een reden mensen die bijvoorbeeld de hele dag niet of nauwelijks gegeten hebben omdat ze bloed moesten afnemen. Mensen waarbij de bloeddruk niet helemaal goed was of dat mensen na de afnamen meteen van alles ging doen. Na de afname vind ik even rust pakken en even iets eten en drinken erg belangrijk. Al zit je maar voor 15 minuten en luister je even heel goed naar je lichaam want als jij je slap voelt moet je natuurlijk niet naar huis gaan of ergens anders naar toe.

Ik hoop dat door dit verhaal mensen overwegen om het te gaan doen want bloedgeven is erg belangrijk. Veel belangrijker dan veel meer mensen denken en het is maar een kleine moeite.

De bloedbank kan je gratis bellen als je vragen hebt op dit nummer. 0800-256 33 22 65
Ook hebben ze een website waar alles nog duidelijker en uitgebreid op staat.
http://www.sanquin.nl/bloed-geven/bloeddonor-worden/

Ik hoor graag van mensen als ze door dit verhaal een bloeddonor willen worden of zijn geworden

Oja je bloed word ook nog eens getest op van alles. Mocht er iets uit komen dat zorgwekkend is dan word er contact met je opgenomen.
24 okt 2012 - bewerkt op 25 jan 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Mysterion
Mysterion, man, 40 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende