Darjeeling thee, den Indische trots...

We gaan het vandaag hebben over een zeer mooie zwarte thee,
Die men ook wel de champagne onder de thee noemt.
Namelijk Darjeeling.

Darjeeling thee is vanouds eigenlijk een exclusieve zwarte thee,
En werd voornamelijk gedronken in alle landen van het vroegere Britse Rijk.
De thee zelf komt oorspronkelijk uit het gelijknamige district Darjeeling in de Indiase staat West-Bengalen.

Wat mensen echter niet weten is dat de Britten naar Darjeeling trokken In de 19de eeuw,
om de verstikkende hitte van de toenmalige hoofdstad van hun Indische kolonie (Calcutta) te ontvluchten.



Rond 1834 begonnen zij in Darjeeling te experimenteren met het aanplanten
van thee onder de leiding van Dr. Archibald Campbell (1805-1874),
een chirurg werkend bij de Indische medische dienstverlening.
Hij experimenteerde met vele verschillende soorten thee,
en zijn projecten werden gesteund door de Britse overheid.
Grootschalige productie kwam daardoor al snel op gang rond 1850.

Met het vertrek van de Britten in 1947 werden veel theetuinen overheidsbezit.
Inmiddels zijn alle theetuinen in Darjeeling over genomen door plantersfamilies
en theehandelaren.
Vandaag de dag zijn er wel 86 plantages,die tienduizenden mensen van werk voorzien.
Zeg maar gerust dat die plantages de trots van huidige Indonesië zijn nu.

Maar wat maakt de Darjeeling thee nou zo speciaal?
De zorgvuldige kweek van Darjeeling bezorgt de thee zijn karakteristieke aroma:
fruitig, kruidig, en een klein beetje een zurig wrang.
Deze komt door de natuurlijke aanwezigheid van tannine.
De kwaliteit van Darjeeling word echter onderscheid door de periodes die de theeplant in een jaar doormaakt;

De befaamde 1st Flush,is de eerste pluk van het jaar.
en die geldt dan ook als de''Champagne''onder de theesoorten. De fijne, met de hand geplukte 1ste twee topblaadjes geven de thee een lekkere zachte smaak.
Het is ook de duurste thee, die elk jaar in mei wordt vervlogen over de wereld.

Na de''First Flush''periode is het in juni en juli tijd voor de Second Flush.
Doordat er meer neerslag valt, wordt het blad donkerder van kleur.
En dat leidt weer tot een vollere en krachtigere smaak.

In augustus en september is het regentijd.
Dan krijgt de Darjeeling zijn soepele en ronde karakter.
Deze thee wordt ook wel de Monsoon Flush genoemd.

Tot slot levert de koele herfst de Autumn Flush.
De bladeren ontwikkelen een smaak die tussen de First Flush en de Second Flush ligt:
mild en toegankelijk.
Na de herfstpluk verdwijnen de theestruiken onder een sneeuwdeken om vervolgens weer in de lente te ontwaken.

Is uw dorst gewekt?
Probeer dan eens de Indische trots zelf.
En waan u met uw smaak even in de koloniale tijd zelf.



faithfully yours
The TeaRat
23 jun 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van tea4u
tea4u, man, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende