Gyokuro,de keizerlijke thee...

ave,

Een tijdje geleden werd ik door een ‘’smakenpurist’’ gewezen op een thee,
die ik al eigenlijk veel eerder wou proberen...
Dus neem ik u nu mee op mijn smakenreis naar Japan om deze thee te ontdekken...

Deze bijzondere Japanse groene thee draagt de naam Gyokuro,
Wat vertaald iets van juweeldauw, pareldauw of smaragddauw, betekend...
De naam heeft deze thee te danken aan zijn diepsmaragdgroene kleur van het uiteindelijke extract.
Daarnaast stamd deze naam ook uit het feit dat Gyokuro vroeger alleen exclusief te drinken was door de Japanse Keizer en zijn familie...
Een exclusieve keizerlijk thee dus...

Gyokurothee wordt geoogst van de Japanse theeplantvariatie Yabukita, wat een theesoort is met een klein blad en een sterk zoete smaak, deze thee word alleen in de beste theestreken van Japan geplant...

Daardoor word Gyokurothee beschouwd als de beste, gezondste en lekkerste groene thee ter wereld door theeliefhebbers, en is tevens de duurste Japanse thee beschikbaar op de markt...
In kwaliteitszaken kan de prijs van Gyokurothee wel tot 160 euro per kilo oplopen...

Dat komt omdat Gyokuro slechts eenmaal per jaar te oogsten is...
Na een zorgvuldig groei/snoeiproces worden de Yabukita-theeplanten enkele weken voor de oogst, wanneer de eerste knoppen op de plant verschijnen, afgedekt met speciale matten die de plant afschermen van zonlicht.
Door de afscherming van zonlicht nemen de fotosynthese en de hoeveelheid chlorofyl toe...

Daarnaast is de plant vanaf dat moment afhankelijk van de aarde waarin zij staat voor voeding, wat de unieke smaak ook deels kan verklaren...

Na enkele weken te zijn afgeschermd van zonlicht worden de bladeren geplukt, gestoomd en tot dunne naalden opgerold, om vervolgens goed te worden gedroogd.
In tegenstelling tot zwarte thee wordt groene thee niet (of minimaal) gefermenteerd...

Gyokuro krijgt daardoor zijn typische smaak,delicaat, maar toch krachtig...
De smaak van Gyokuro is zeer opmerkelijk aangenaam voor een groene thee.
Mits goed gezet (dus laat het water niet koken, maar breng het tot zo’n 75 a85 graden.) want dan is Gyokurothee van nature zoet, sterk en vol van smaak...
De smaak wordt benadrukt door een niet zo droge afdronk, wat bij de meeste groene thee absoluut wel merkbaar is...

Een heerlijk keizerlijk thee dus,en een waar feest voor de ervaren theedrinker.
Ik kan niets anders meer zeggen dan dat deze thee een van mijn grootse smaakontdekkingen is van de afgelopen tijd, een ware aanrader…

http://25.media.tumblr.com/5a03e85fa15db1c9cff781b9993bdcbd/tumblr_mpbw6gQ1og1stvx02o1_500.jpg" class="resize" alt=""/>

faithfully yours
The TeaRat
02 jul 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van tea4u
tea4u, man, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende