Orgaanregistratie

In Nederland wachten 1200 mensen op een nieuw orgaan. Per jaar gaan zo'n 150 mensen op de wachtlijst dood. In 2014 zijn bij 271 overledenen organen ten behoeve van transplantatie uitgenomen. Dat zijn 16 donoren per miljoen inwoners. In 2015 waren er 265 donoren. Van ruim 60 procent van de Nederlanders is nog steeds niet bekend wat zij willen. Komen zij te overlijden, dan krijgen de naasten de donatievraag voorgelegd. Geen gemakkelijke vraag, gesteld in uiterst moeilijke omstandigheden. Dat het verzoek in 70 procent van de gevallen wordt afgewezen, is dus niet zo vreemd.

Ik ben blij met de nieuwe registratie. Iedereen donor, tenzij je aangeeft dat niet te willen. Het zorgt ervoor dat er een keuze gemaakt wordt. Toen vorig jaar mijn zwager overleed bleek dat zijn organen niet meer gebruikt konden worden (long-embolie). Maar zijn weefsels, hoornvliezen en huid wél. Bij mijn overlijden hoop ik dat er zoveel mogelijk organen en overige gebruikt kan worden. Al zou er maar één persoon van de wachtlijst afgehaald kunnen worden, dan ben ik al blij. Het lijkt me vreselijk om op zo'n wachtlijst te staan, elke dag hopen dat er een orgaan beschikbaar komt. Iedereen moet zelf een keuze maken. Laat het niet over aan je nabestaanden. Elke keuze verdiend respect. Mijn vader bijvoorbeeld wil geen donor zijn. Het voelt niet goed voor hem, hij wil 'heel' aankomen in de hemel. Prima, dat begrijp ik. In een tijdschrift las ik eens het verhaal van een vrouw die wacht op een nieuwe nier. Ze vertelde dat op warme dagen ze daar extra mee geconfronteerd wordt omdat ze maar een bepaalde hoeveelheid vocht mag hebben. Ik drink wanneer ik wil en hoeveel ik wil. Daar hoef ik niet over na te denken. Als nierpatiënt ligt dat anders.

Mijn vriend heeft een aantal jaren organen vervoerd, van en naar ziekenhuizen. Af en toe ging ik mee. In de auto spraken we er vaak over. Hoe verdrietig een familie nu is en hoe blij een andere familie is met een orgaan. We waren ons daar bewust van.

(25 situps, zeven minuten hometrainer)
Ontbijt: brinta met scheutje melk en een banaan
(rondgefietst, wandeling met hond)
Tussendoor: twee mokken mangothee, glas water
Lunch: twee volkorenboterhammen met smeerkaaslight en komkommer, glas melk
Tussendoor: kan water met citroen
(wandeling met hond)
Avondeten: rolladeschijf met gekruide krieltjes, glas water
(25 situps, zeven minuten hometrainer)
mok bosvruchtenthee, glas sinas light
(met hond naar buiten)
14 sep 2016 - bewerkt op 14 sep 2016 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Groningse
Groningse, vrouw, 53 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende