De vorige keer praatte ik over ‘je hart aan God geven’. Iets wat mij ontzettend tegenstond. Iets waar ik ook nog steeds moeite mee heb. Ik doe het zelf nog steeds het liefst allemaal zelf. Ik wil graag dit, als ik dit nou doe dan gaat het zo. Plannetjes bedenken. Maar wat houdt overgave dan eigenlijk in? Wat houdt ons mensen tegen en wat levert het je überhaupt op??Nu ik dit schrijf heb ik er zelf ook wat aan. Als je het begin niet interessant vindt, lees dan ook nog even de kopjes die komen. Misschien dat je dan wel geïnteresseerd bent.
GevenOvergave is geen populair woord. Mensen hebben er bijna net zo’n hekel aan als het woord
onderwerping. Overgave wordt geassocieerd met
verliezen, en niemand wil een
verliezer zijn.
Overgave doet denken aan ongename dingen als het erkennen van een
nederlaag op het slagveld, opgeven bij een spel of je gewonnen geven aan een sterkere tegenstander. Misdadigers die worden opgepakt,
geven zich over aan de politie.
In de huidige prestatiegerichte cultuur wordt ons geleerd dat we nooit moeten opgeven of toegeven- en daarom horen we niet zoveel over overgave. Als het allemaal om winnen gaat, dan is overgave
ondenkbaar. We hebben het liever over winnen, slagen, zegevieren en veroveren dan over toegeven, zwichten, gehoorzamen en overgeven. Maar overgave aan God vormt de natuurlijke reactie op Gods onvoorstelbare liefde en genade. We geven onszelf aan Hem- niet uit angst of plichtsbesef, maar vanuit liefde, ‘omdat Hij ons heeft liefgehad’.
De vrouw antwoordde: ‘Hoe kunt u, als Jood, mij om drinken vragen? Ik ben immers een Samaritaanse!’joden gaan namelijk niet met Samaritanen om. Jezus zei tegen haar: ‘Als u wist wat God wil geven, en wie het is die u om water vraagt, zou u Hem erom vragen en dan zou Hij u levend water geven. Het water dat Ik geef, zal in hem een bron worden waarin water opwelt dat eeuwig leven geeft.
Johannes 4: 9, 10, 14bNadat Paulus in de brief aan de Romeinen elf hoofdstukken lang een uiteenzetting heeft gegeven over Gods geweldige genade, spoort hij ons aan ons leven aan God over te geven:
‘Broeders en zusters, met een beroep op Gods barmhartigheid vraag ik u om uzelf als een levend, heilig en God welgevallig offer in zijn dienst te stellen, want dat is de ware eredienst voor u.
Romeinen 12:1Er bestaan verschillende benamingen voor deze daad van persoonlijke overgave: toewijding, Jezus tot je Heer maken, je kruis op je nemen, sterven aan jezelf, jezelf overgeven aan de Geest. Het gaat erom dat we het
doen; niet om hoe wij het noemen.
God wil ons leven - helemaal; 95% is niet genoeg.
Er zijn drie zaken die onze volledige overgave aan God in de weg staan: angst, trots en verwarring. We beseffen niet hoeveel God van ons houdt, we willen ons leven zelf in de hand houden en we hebben een verkeerd begrip van wat overgave betekent.
Kan ik God vertrouwen?Vertrouwen vormt een essentieel onderdeel van overgave. We zullen ons niet aan God overgeven wanneer we Hem niet vertrouwen, maar we kunnen Hem pas vertrouwen wanneer we Hem beter kennen.
Angst weerhoudt ons ervan om ons over te geven, maar
liefde verdrijft alle angst. Hoe meer we ons realiseren hoeveel God van ons houdt, des te gemakkelijker wordt het om ons over te geven.
Hoe weet je nu dat God van je houdt? God geeft daar vele bewijzen van:
Hij houdt van je.Genadig en liefdevol is de Heer, Hij blijft geduldig en groot is Zijn trouw (psalm 145:
Je bevindt je nooit buiten zijn gezichtsveldGa ik op weg of rust ik uit, u merkt het op,
Met al mijn wegen bent u vertrouwd. (psalm 139:3)
Hij vindt elk detail van je leven belangrijkBij jullie zijn zelfs al je haren op je hoofd geteld. (matteus 10:30)
Hij heeft je het vermogen gegeven van allerlei dingen te genietenDraag de rijken van deze wereld op niet hoogmoedig te zijn en hun hoop niet in zoiets onzekers als rijkdom te stellen, maar op God, die ons rijkelijk voorziet om ervan te genieten.
(1 timoteus 6:17)
Hij heeft goede plannen met je levenMijn plan met jullie staat vast – spreekt de Heer. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: Ik zal je een hoopvolle toekomst geven. (jeremia 29:11)
Hij vergeeft jeU Heer, bent goed en tot vergeving bereid, uw trouw is groot voor ieder die u aanroept. (psalm 86:5)
Hij houdt van je en heeft geduld met je.Genadig en liefdevol is de Heer, Hij blijft geduldig en groot is Zijn trouw. (psalm 145:
God houdt oneindig veel meer van je dan je je kan voorstellen.
Als je wilt weten hoe belangrijk je voor God bent, kijk dan naar Jezus, die met uitgesterkte armen aan het kruis hangt en zegt:' Zoveel houd Ik van je! Ik sterf liever dan dat ik zonder jou moet leven.'
Maar God bewees ons zijn liefde doordat Jezus voor ons gestorven is toen wij nog zondaars waren. Romeinen 5:8
God is geen wrede slavendrijver, of een bullebak die grof geweld gebruikt om ons op de knieen te dwingen. Hij is er niet op uit om onze wil te breken, maar Hij probeert ons voor zich te winnen zodat we onszelf uit eigen beweging aan Hem overgeven.
God heeft lief en bevrijdt, en wanneer we ons aan Hem overgeven leidt dat tot vrijheid, niet tot gebondenheid. Wanneer we ons volledig aan Hem overgeven, komen we tot de ontdekking dat Hij geen tiran is maar een Verlosser; geen baas maar een Broer; geen dictator maar een Vriend.
Onze beperkingen erkennenHet tweede dat onze volledige overgave in de weg staat, is onze trots. We willen niet toegeven dat we slechts een schepsel zijn en dat we niet alles voor het zeggen hebben. Dit is de oudste verleiding: ‘je zult als God zijn!’.
‘Integendeel, God weet dat jullie de ogen zullen opengaan zodra je daarvan eet, dat jullie dan als goden zullen zijn en kennis zullen hebben van goed en kwaad. (Genesis 3:5)
Dat verlangen – het verlangen om alles voor het zeggen te hebben – is de oorzaak van veel stress in ons leven. Het leven is een worsteling, maar wat veel mensen zich niet realiseren is dat ze, net als Jakob, in feite met God worstelen!
We willen God zijn, en het is uitgesloten dat wij die worsteling ooit zullen winnen.
A.W. Tozer heeft gezegd: ‘De reden waarom velen van ons zich nog steeds zorgen maken, nog steeds zoekende zijn en nog steeds weinig vooruitgang boeken, is dat ze nog niet aan het einde van hun krachten zijn gekomen.
We proberen nog steeds bevelen te geven, en we bemoeien ons nog steeds met het werk dat God in ons aan het doen is.’
Wij zijn God niet, en dat zullen wij ook nooit worden. We zijn mensen. Wanneer we proberen God te zijn, gaan we juist meer op Satan lijken, die hetzelfde verlangen had.
Met ons verstand erkennen we dat wij mens zijn, maar emotioneel doen wij dat niet.
Wanneer wij met onze beperkingen worden geconfronteerd, reageren we geïrriteerd, kwaad, verbolgen. We willen langer zijn (of korter), dunner, slimmer, sterker, getalenteerder, knapper en rijker. We willen alles hebben en alles doen, en we raken van slag wanneer dat niet mogelijk blijkt te zijn. Wanneer wij vervolgens zien dat God andere mensen eigenschappen heeft gegeven die wij niet hebben, dan reageren wij met afgunst, jaloezie en zelfmedelijden.
Wat overgave inhoudtOvergave aan God is geen passieve berusting, geen fatalisme en geen excuus om lui achterover te leunen. Wanneer we ons aan God overgeven, betekent dat niet dat we ons neerleggen bij de huidige situatie. Overgave aan God kan precies het tegenovergestelde inhouden, namelijk dat wij ons leven opofferen of dat wij lijden ondergaan om een noodzakelijke verandering teweeg te brengen. God roept mensen die zich hebben overgegeven vaak op om de strijd voor Hem aan te gaan. Overgave is niet weggelegd voor lafaards of voetvegen.
Overgave houdt ook niet in dat we niet langer rationeel denken. God wil het verstand dat Hij ons heeft gegeven, niet ongebruikt laten! God wil niet gediend worden door robots.
Overgave houdt niet in dat wij onze persoonlijkheid onderdrukken. God wil onze unieke persoonlijkheid gebruiken. Overgave reduceert onze persoonlijkheid niet, maar versterkt die juist.
C.S. Lewis zei: ‘Hoe meer we God toestaan het heft in handen te nemen, des te meer worden wij werkelijk onszelf – Hij heeft ons namelijk gemaakt. Hij heeft ons allemaal gemaakt zoals we zijn bedoeld.
Overgave blijkt het meest uit gehoorzaamheid. Je zegt: ja, Heer op alles wat Hij van je vraagt. Nee, heer zeggen is een tegenstrijdigheid. Je kunt Jezus niet je heer noemen als je Hem niet wilt gehoorzamen. Nadat Petrus een nacht lang uit vissen was geweest zonder iets te vangen, liet hij zien wat overgave inhield toen Jezus zei dat hij het opnieuw moet proberen: ‘Meester (..) de hele nacht hebben we hard gewerkt en niets gevangen. Maar als u het zegt zal ik de netten uitgooien. (lukas 5:5)
Mensen die zich hebben overgegeven, gehoorzamen Gods woord, zelfs wanneer ze het niet begrijpen.
Een ander aspect van totale overgave aan Gods woord is vertrouwen. Abraham volgde Gods leiding zonder te weten waar dat hem zou brengen. Hanna wachtte op Gods volmaakte timing zonder te weten wanneer er iets zou gebeuren. Maria verwachtte een wonder zonder dat ze wist hoe dat wonder tot stand zou komen. Jozef vertrouwde op Gods bedoelingen zonder te weten waarom bepaalde omstandigheden zich voordeden. Al deze mensen hadden zich volledig aan God overgegeven.
Hoe weet u nu dat u zich volledig aan God heeft overgegeven?
U weet dat wanneer u erop vertrouwt dat God dingen bewerkstelligt en u niet langer probeert anderen te manipuleren, uw eigen plannen door te drukken en de situatie onder controle te hebben.
U laat los en laat God het werk doen.
U hoeft niet altijd de touwtjes in handen te hebben. In plaats van harder uw best te doen, vertrouwt u meer op God.
Blijf kalm en wacht op de Heer,
Erger je niet aan wie slaagt in het leven,
Aan wie met listen te werk gaat.
Psalm 37:7
Ook weet u dat u zich heeft overgegeven wanneer u niet meteen in de verdediging schiet als u kritiek krijgt. Relaties maken het duidelijkst zichtbaar of iemand zich ten diepste heeft overgegeven. Wanneer u uzelf heeft overgegeven, gaat u niet langer de strijd aan met anderen, eist u niet uw rechten op en bent u niet uit op eigen belang.
Voor de meeste mensen is geld het moeilijkste gebied om over te geven. Veel mensen denken: ik wil wel voor God leven, maar ik wil ook genoeg geld verdienen om een comfortabel leven te kunnen leiden en om op een gegeven moment met pensioen te kunnen gaan. Iemand die zich aan God heeft overgegeven, ziet een goed pensioen niet als zijn levensdoel. Het gevaar bestaat dan namelijk dat God uit het middelpunt wordt verdrongen.
Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de anderen verachten. Jullie kunnen niet God liefhebben en mammon.
Waar je schat is, daar zal ook je hart zijn.
Matteus 6: 24, 21
Jezus is het grootste voorbeeld van iemand die Zichzelf overgaf. Op een avond voordat Hij werd gekruisigd, gaf Jezus Zich over aan Gods plan. Hij bad: ‘Vader, voor U is alles mogelijk; neem deze beker van mij weg. Alleen: niet wat Ik wil, maar wat U wilt.
(Marcus 14:36)
Jezus bad niet: ‘Vader als u deze pijn weg kunt nemen, doet dan dan alstublieft.’Hij had al bevestigd dat God alles kan! In plaats daarvan bad hij: ‘Vader als U er belang bij hebt om mij dit lijden weg te nemen, doet U dat dan alsublieft. Maar als dat lijden Uw doel verwezenlijkt, dan is het ook wat Ik wil.
Oprechte overgave zegt: ‘Vader als dit probleem, deze pijn, deze ziekte of deze situatie nodig is om Uw doel en uw heerlijkheid in mijn leven of in het leven van iemand anders te verwezenlijken neemt U het dan alstublieft niet weg. We bereiken een dergelijke niveau van volwassenheid niet zomaar. Jezus was zo bang voor Gods plan dat hij bloeddruppels zweette.
Overgave kost een heleboel inspanning.
In ons geval betekent overgave dat we intensief strijd moeten leveren tegen onze zelfgerichte natuur.
De zegening die overgave geeft.
In de eerste plaats ervaart u vrede.
Geef u over aan God, opdat u vrede hebt. Job 22:21
In de tweede plaats ervaart u vrijheid
God zij gedankt dat u geen slaven meer bent van de zonde; u onderwerpt u nu van harte aan die vorm van onderricht die u door overlevering hebt ontvangen. U bent bevrijd uit de macht van de zonde. Romeinen 6:17
In de derde plaats ervaart u Gods kracht in uw leven. Hardnekkige verleidingen en overweldigende problemen kunnen door Jezus worden overwonnen als je ze in Zijn handen legt.
Aan de vooravond van de belangrijkste strijd uit zijn leven (jozua 5: 13-15) had Jozua een ontmoeting met God, viel hij voor Hem neer en gaf Hij zijn eigen plannen aan Hem over. Die overgave leidde tot een ongelovelijke overwinning bij Jericho. Dit is de paradox:
Overwinning komt tot stand door overgave.
Overgave maakt je niet zwakker, maar sterker. Wanneer je je aan God hebt overgegeven, hoef je nergens bang voor te zijn en hoef je je nergens aan over te geven. William Booth heeft gezegd: ‘Hoeveel kracht iemand heeft, hangt af van de mate waarin hij zich heeft overgegeven.’
Mensen die zich aan God hebben overgegeven, zijn de mensen die door God worden gebruikt. God koos Maria uit om de moeder van Jezus te worden. Dat deed Hij niet omdat ze zo getalenteerd of rijk of knap was, maar omdat ze zich volledig aan Hem had overgegeven.
Toen de engel haar onwaarschijnlijke plan van God had uitgelegd, antwoordde ze kalm: de Here mag met mij doen wat Hij wil. (lukas 12:3
Niet is krachtiger dan een leven dat in Gods handen is gelegd.
De beste manier om te leven
Iedereen geeft zich uiteindelijk aan iets of iemand over. Als we ons niet aan God overgeven, dan geven we ons wel over aan opvattingen van anderen, geld wrok, aan angst, aan onze trots, aan lustgevoelens of aan ons ego.
Het staat je vrij te kiezen waar je je aan overgeeft, maar je kunt niet kiezen voor de consequenties die uw keuze heeft. E. Stanley JOnes heeft gezegd: ‘Wie zich niet overgeeft aan God, geeft zich over aan chaos.’
Een leven van overgave is niet de beste manier om te leven,maar de enige manier om te kunnen leven. Niets anders werkt. Alle andere benaderingen leiden tot frustratie en teleurstelling en maken je kapot.
Je geeft je leven niet over in een ondoordachte, emtionele opwelling. Het meest verantwoorde en verstandige wat je met je leven kunt doen, is het overgeven aan God. Dat is de reden waarom Paulus zei:
Daarom is ons hoogste doel te doen wat Hij wil. (2 Korintiers 5:9).
De momenten waarop je ‘ja’ zegt tegen God, zijn de momenten uit je leven waarop je het wijst wijst handelt.
Soms zijn er jaren voor nodig, maar uiteindelijk komen wij tot de ontdekking dat Gods zegen over ons leven niet wordt belemmerd door andere mensen, maar door onszelf – door onze eigenwijsheid, koppige trots en onze persoonlijke ambities.
We kunnen de doelen die God met ons leven heeft niet vervullen wanneer wij tegelijkertijd bezig zijn met onze eigen plannen.
Als God op de meest diepgaande manier in u aan het werk gaat, dan zal hij daarmee beginnen. Geef daarom alles over aan God: de dingen uit het verleden waar je spijt en verdriet over hebt, je huidige problemen, je toekomstige ambities, je angsten, je dromen, je zwakheden, je gewoonten, je pijn, je frustraties.
Laat je leven leiden door God en laat zelf het stuur los. Je hoeft niet bang te zijn; niets wat Hij in de hand heeft, kan ooit onbeheersbaar zijn.
Wanneer Christus in u is, kunt u alles aan. Je zult dan als Paulus zijn: “Ik ben in staat alles te doen door Christus, die mij daarvoor de kracht geeft. (Fillipenzen 4:13)
Het moment waarop Paulus zich overgaf, deed zich voor op de weg naar Damascus, toen hij werd geveld door een verblindend licht. Bij andere mensen gebruikt God minder drastische methoden om hun aandacht te trekken. Maar op welke manier overgave ook plaatsvindt, overgave is altijd meer dan een eenmalige gebeurtenis. Paulus zei dat hij dagelijks stierf. (1 Korintiers 15:51).
Er doet zich een moment voor waarop we ons overgeven en vervolgens brengen wij onze overgave in de praktijk, en dat is iets wat op elk moment en ons leven lang plaatsvindt. Het probleem met een ‘levende offergave’ is dat zo’n offer van het altaar kan kruipen. Het kan dus zijn dat wij ons leven vijftig keer per dag aan God moeten overgeven. We moeten er een dagelijkse gewoonte van maken. Jezus zei dat iedereen die Hem wil volgen de dingen moet opgeven die hij of zij zelf wil, en elke dag weer bereid moet zijn het leven op te geven om Hem te volgen.
Ik wil jullie de volgende waarschuwing geven:
Wanneer je de beslissing neemt een leven van volledige overgave te leven, dan zal die beslissing op de proef worden gesteld. Soms zal die beslissing betekenen dat je dingen moet doen die ongemakkelijk of impopulair zijn, die je veel kosten of die onmogelijk lijken. Vaak betekent zo’n leven dat je het tegenovergestelde moet doen van wat je dacht.
Een van de meest vooraanstaande christelijke leiders uit de 20e eeuw was Bill Bright, de oprichter van Campus Crusade for Christ. Dankzij de inzet van stafleden over de hele wereld, het beroemde traktaat met de vier Geestelijke Wetten en de film over Jezus (die meer dan 4 miljard mensen hebben gezien), hebben ruim 150 miljoen mensen Christus leren kennen. Zij zullen de eeuwigheid in de hemel doorbrengen.
Ik heb een keer aan Bill gevraagd: ‘Hoe komt het dat God jouw leven zo enorm heeft gebruikt en zo rijk heeft gezegend? Hij zei: ‘Als jonge man ben ik een overeenkomst met God aangegaan. Ik heb die overeenkomst letterlijk op papier gezet en ik heb er mijn handtekening onder gezet. Die overeenkomst luidde: ‘Vanaf de dag van vandaag ben ik slaaf van God’.
Heb jij ooit zo’n overeenkomst getekend? Of ben jij nog steeds met God aan het bakkeleien en worstelen over de vraag of Hij het recht heeft met uw leven te doen wat Hij wil?
Dit is het moment om je over te geven aan God genade, liefde en wijsheid.