ave,
Als men aan theeceremonies denkt,
denkt men vaak aan China of Japan…
Maar dichter bij onze huis in het oosten,
Vlak over de grens van onze provincie Groningen,
Is er in loop der jaren een heel eigen theecultuur ontstaan,
Met geheel hun eigen unieke theeceremonie…
Jawel we hebben het over niets minder dan Ostfriesland oftewel Oost-Friesland!
De theecultuur van Oost-Friesland is zelfs de belangrijkste culinair kenmerk van dat streek…
Het is dan ook niet vreemd dat de gemiddelde Oost-Fries met 2,5 kilogram thee per jaar,
ruim driemaal zoveel thee wegdrinkt als een doorsnee Nederlander…
Echter hebben de Oost-Friezen hun rijke theegeschiedenis aan ons Nederlanders te danken…
Want de Oost-Friese handelaren brachten in de zeventiende eeuw,
de thee vanuit Nederland naar de regio van Oost-Friesland …
al gauw ontstond er een levendige handel in deze toen nog nieuwe drank…
Aanvankelijk werd thee in de beging jaren als een medicijn verkocht,
Maar al snel won het aan populariteit voor dagelijkse consumptie,
En werd het drankje in heel Oost-Friesland met veel genot gedronken…
In de achttiende eeuw werd thee zelfs dé nationale drank van Oost-Friesland …
In die goede oude tijd kregen de gasten in Oost-Friesland vaak zelfs ongevraagd,
Soms zelfs tegen wil en dank thee voorgeschoteld als ze daar iemand bezochten…
Dat kwam omdat koffie nauwelijks gedronken werd en bier duur was…
Thee heeft zelfs in die regio gezorgd voor een drastische daling van de bierconsumptie…
De hedendaagse Oost-Friezen drinken vier tot vijfmaal per dag drie kopjes thee,
Het liefs in samenzijn ;
bij het ontbijt, tijdens de typisch Oost-Friese theepauze s’ochtends (het zogenoemde Elf-Ührtje of Elfuurtje, de uitspraak is nagenoeg gelijk), 's middags rond een uur of drie(theetijd), in de avond en uiteraard tussen door als er visite komt…
Gebruikelijk is het om de thee te serveren met een speciaal servies,
Die vaak al generaties meegaat in de familie…
bestaande uit een Teebüs (theebus), Trekpot (theepot) en bijbehorende kopjes of Kopkes zo als de Oost-Friezen ze liefkozend noemen,
Omdat men per keer drie kopjes drinkt, zijn de kopjes aanmerkelijk kleiner dan de Nederlandse…
Wil je de Oost-Friese theeceremonie zelf beleven?
Dan moet je de volgende reglementen zeer strikt nemen…
Eerst doe je een Kluntje (klontje kandijsuiker) in het kopje,
dan wordt de thee in het kopke geschonken, de thee is gebruikelijk van oudsher een sterke zwarte thee…
of de thee heet genoeg is zal blijken als het klontje suiker ‘knispert’,
waarna men met een Roomleppel (theelepel) een Wulkje Room (wolkje room) toe voegt,
zo dat er wolkjes van room naar boven komen dwarrelen…
Er mag strikt niet in de thee worden geroerd…
Het idee van het niet roeren is dat je eerst het romige opdrinkt, dan de sterke zwarte thee en eindigt met een zoete slok van het inmiddels deels opgeloste klontje suiker…
De lepel dient enkel om aan te geven dat je geen thee meer hoeft,
echter word er wel verwacht dat iedereen ten minste drie kopjes drinkt...
Als je aan de regels van de theeceremonie hebt gehouden,
Kan je het aflezen aan de Über blije gezicht van je Oost-Friese gastheer of dame…
Zo’n Oost-Friese theeceremonie is een waar genot om eens zelf te beleven…
faithfully yours
The TeaRat