Waarom zoenen we eigenlijk?
Je kunt niet zwanger worden van elkaar kussen. Maar het maakt een baby krijgen wel makkelijker, zegt een psycholoog.
Mensen zijn de enige diersoort die kust. Het is een symbool van liefde en lust, een onschuldige intimiteit of een eerste stap op weg naar seks. Maar waarom kussen we eigenlijk? Waarom niet gelijk het bed ingedoken?
Britse wetenschappers denken dat we het doen om ziektekiemen verspreiden.
Onderzoekers van de universiteit van Leeds schrijven in het vakblad Medical Hypothesis dat kussen een manier is om bacillen door geven van een man naar een vrouw. Zij krijgt daarmee tijd om haar immuniteit op te bouwen. Kussen bouwt bescherming op tegen de potentieel dodelijke bacterie cytomegalovirus, die schuilt in het speeksel.
Cytomegalovirus veroorzaakt doorgaans geen problemen, maar kan wel gevaarlijk zijn voor ongeboren baby's. Deze bacterie kan bovendien geboorteafwijkingen veroorzaken, variërend van doofheid tot een hersenverlamming.
Door te kussen, geeft de man zijn persoonlijke versie van het cytomegalovirus door via mond-op-mond contact. Er vindt een uitwisseling van speeksel plaats, de vrouw kan immuniteit opbouwen en die later doorgeven aan haar ongeboren kind. Zes maanden lang alleen maar kussen biedt een optimale bescherming, staat in het artikel. Maar ook een enkele (maar wel gepassioneerde) kus verkleint al de kans op zwangerschapsproblemen.
http://nieuws.nl.msn.com/opmerkelijk/article.aspx?cp-documentid=150651400msn nieuws is soms best grappig
Pillow, vrouw, 123 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende