De slimme energiemeter wie kent het niet?
Samengevat:
* Je gaat meer betalen als meer mensen stroom gebruiken en minder als niemand gebruikt (dus dat word 's nachts strijken, kop thee zetten, haar fohnen, strijken)
* Elk kwartier gaat er een signaal naar de energieleveranciers, waardoor hieruit geëxtraheerd kan worden of je thuis was of niet. Ideale gegevens voor inbrekers of de nationale overheid. Deze laatste zal de data (net als die van uw mobieltje of internetgedrag) graag willen gebruiken in politieonderzoek.
* In de toekomst komen er apparaten die communiceren met de meter. Zodat je deze kan programmeren alleen te werken bij het lage tarief. Maar dit maakt ook mogelijk dat leveranciers hele apparaten blokkeren.
* De meter kost meer dan de oude vertrouwde exclusief installatie.
De enige die erop vooruit gaan is wederom iedereen behalve de consument.
-------------------------------------------------------------------------------
De Tweede Kamer lijkt in grote lijnen akkoord met de komst van de slimme energiemeter. Helaas zonder gevangenisstraf voor weigeraars, zoals het parlement twee jaar geleden nog wenste, maar we mogen als gebruiker het privacy-bedreigende apparaat gelukkig nog wel zelf betalen.
Het lijkt zo'n slim idee: registreer niet eens per jaar hoeveel stroom je gebruikt, maar elke paar minuten. En plak op de stroom een prijskaartje dat per uur of per minuut kan variëren. Wil iedereen tegelijk stroom? Dan maak je het duur. Ga je wassen als bijna niemand stroom gebruikt? Dan krijg je je elektra bijna voor niks. Pak je dat als samenleving goed aan, dan druk je al snel de pieken en vul je de dalen in het stoomgebruik. En da's goed voor het milieu. Want je hebt minder centrales nodig die eigenlijk alleen maar tijdens de pieken stroom hoeven te leveren en daarna heel inefficiënt op een waakvlamstand moeten draaien en stroom produceren waar niemand op zit te wachten.
Voor producenten is zo'n slimme meter dus goud waard. Maar ook de consument kan flink besparen als ie slim naar zijn meter luistert en alleen gaat wassen en drogen als de stroomprijs laag is. Die lage prijzen wil ik ook wel, die wil iedereen wel!
Maar Nederland zou Nederland niet zijn als we dit mooie idee niet op een nog mooiere manier de nek om zouden kunnen draaien. Want waar het om gaat: mensen stimuleren om in piekuren geen stroom te gebruiken, maken we graag onaantrekkelijk door er een oer-Hollandse Big Brother en veel onnodige kosten aan te verbinden.
Dat de Haagse stolpbewoners in 2008 bedachten dat je iemand een half jaar cel zou moeten gunnen als hij weigerde de slimme meter in zijn huis te installeren, was absoluut van de gekke (en tegen het Europees verdrag voor de rechten van de mens). Maar ook nu dat die kromme stok niet meer achter de deur staat, is het nog een onzalig plan.
De clou van de 'slimme energiemeter' is dat de energieleveranciers elk kwartier een bericht krijgen over het actuele stroomgebruik bij u thuis, en bij alle 6,5 miljoen overige huishoudens in het land. Op basis daarvan kunnen ze dan per kwartier hogere of lagere prijzen gaan rekenen voor hun stroom. Maar de gegevens die ze daarvoor nodig hebben, maken ook duidelijk of u thuis bent of niet. In principe is te zien of u een wasmachine aanzet, of een magnetron, of juist helemaal niets. Ideale gegevens voor inbrekers. Als die zich al niet gaan bedienen van infiltranten bij energiemaatschappijen, dan zullen ze toch zeker proberen de datastroom van uw huis naar de energiemaatschappij te onderscheppen.
Maar ook zonder inbrekers: geen enkele buitenstaander, ook de energiemaatschappij niet, hoeft te weten wanneer u thuis bent en wanneer niet. En dat geldt ook voor de nationale overheid. Want die zal de data (net als die van uw mobieltje) graag willen gebruiken in politieonderzoek: 'U beweert dat u toen thuis was, maar uw energieverbruik duidt daar beslist niet op'. Of voor de opsporing van sociale fraude: 'U woont alleen? Uw stroomverbruik is toch wel typisch dat van een tweepersoonshuishouden.'
En houdt het op bij het vaststellen van uw stroomverbruik? Er komen straks wasmachines, drogers en andere apparaten die kunnen worden in- en uitgeschakeld door de slimme meter. In piekuren, met een hoge stroomprijs, zal uw wasmachine niet willen draaien. Da's mooi; totdat u een keer krap bij kas zit en de rekening niet op tijd hebt betaald. Dan kan de energiemaatschappij als eerste bijvoorbeeld uw wasmachine blokkeren totdat er weer betaald is. Nee, dat staat niet in de brochures van de overheid en de Nuons van deze aarde, dat voorspel ik slechts.
Dan is er nog het prijskaartje. De slimme meter kost tientallen euro's of meer, exclusief installatie. Omdat u haar 'zelf gaat terugeverdienen door verstandiger stroomgebruik' mag ú dat betalen. Dat het de stroomleveranciers miljarden bespaart aan nieuw te bouwen centrales merkt u straks aan lagere stroomprijzen. Of niet. Dat moeten we nog maar afwachten. En elk kwartier een bericht over het stroomverbruik bij u thuis: da's vier berichten per uur, voor 6,5 miljoen huishoudens is dat pakweg 25 miljoen berichten per uur, 600 miljoen per dag, 180 miljard berichtjes per jaar. De ov-chip is er niks bij. Om dat te verwerken heb je systemen nodig die heel wat miljoenen, zo niet miljarden gaan kosten. Geld dat iemand moet ophoesten. Linksom of rechtsom: uiteindelijk wordt u dat. Als u al gaat besparen door slimmer te verbruiken, dan houdt u daar straks netto toch geen cent voordeel aan over.
De slimme meter bespaart volgens de energiebedrijven overigens toch ook nog op een andere manier: het maakt het handmatig aflezen van de huidige meters overbodig. De energiebedrijven hoeven geen dure werkstudent meer langs de huizen te sturen voor het opmaken van de rekening. Maar persoonlijk heb ik al in geen tien jaar meer zo'n werkstudent gezien; alle meterstanden word ik geacht zelf via telefoonautomaat of web door te geven.
Is er dan niet een slimmere variant te bedenken?
Jawel. Heel simpel. Maak stroom in piekuren inderdaad (veel) duurder en installeer een dom energiealarm in huis dat waarschuwt als de stroomprijs hoog is. Dan kan ik zelf bepalen of ik uitgerekend in die dure uren m'n wasje wil gaan doen. En alle miljarden die je dan niet aan Grote Broers slimme meter hoeft uit te geven, steek je in subsidie voor zonnepanelen. Moet je zien hoe snel het stroomverbruik dan kan dalen.
Maar let op: zo zal het niet gaan. Mijn scenario is goed voor ú, maar de overheid en de grote energiemaatschappijen hebben er geen baat bij.
-------------------------------------------------------------------------------
bron