Eindelijk zaterdag.
Dinsdag en woensdag heb ik heerlijk over de praktijk gehuppeld met mijn moeder, maar daarmee miste ik wel de eerste zes hoorcolleges van mijn nieuwe vak. Eigenlijk had ik me voorgenomen om die in de avond te doen, maar ik had mijn moeder en haar vriend al een tijd niet gezien en we waren veel te druk met bijkletsen en lekker discussiëren over veterinaire vraagstukken. Oeps.
Woensdag heb ik mijn geplande fecesonderzoekje gedaan. Alle honden hadden wormen! In Hera's poepje vond ik een aantal Diplydium eitjes en een enkele Toxocara cati (waarschijnlijk passant door het eten van kattenpoep). Bij Roan en Floyd vond ik alleen Toxocara canis. Bij Floyd waren het er enkele, maar Roan had er echt mega veel! Omdat ik de CSF niet exact heb afgemeten, had tellen geen zin (geen eerlijk kwantitatief beeld), maar Roan had duidelijk een mega manifestatie. Gelijk allemaal ontwormd.
Over twee weken ontworm ik ze opnieuw en dan ga ik over vier weken weer een CSFje doen en kijken hoe het ervoor staat. Ik vind dat je het beste kan ontwormen aan de hand van het wel of niet aanwezig zijn van wormen in plaats van een standaard, met de natte vinger gekozen, ontwormingsinterval.
Toxocara canis
Diplydium caninum
Toen ik donderdag in de trein naar de faculteit zat, raakte ik een beetje in paniek. Ik had nog niet eens mijn practicumvoorbereiding voor die middag af! Gelukkig was er voor de verandering bruikbaar internet in de trein. Met twee honden aan mijn voeten op een klapstoeltje op het balkon van een veel te drukke trein ben ik als een razende door de stof gegaan. Vervolgens heb ik mezelf met de honden lijn 12 in gedrukt. Wat een brave honden heb ik toch.
Leuk practicum. We mochten verder prepareren aan ons konijn (aan het begin van dit collegejaar kregen we één konijn per vier personen voor de dissectiepractica) en lekker veel pathologie van allerlei harten. Dit zijn de contacturen waar ik het meeste van leer. Vasthouden, knijpen, sonderen, snijden, ruiken.
Vrijdag was ook best een leuke schooldag. Het eerste werkcollege van dit nieuwe vak viel me 100% mee. Veel natuurkunde, maar zo oppervlakkig dat zelfs ik er wat mee kan, en een docent met aandacht voor de studenten. Practicum Veterinair Kritisch Redeneren in de varkensstal was wat pittiger. We moesten twee patiënten opwerken. Onze twee biggetjes zaten in een toom van 10 en alleen zij vertoonden kreupelheid. Leuk groepje, leuke puzzel, maar wát een gekrijs.
Vandaag ga ik een nieuwe planning schrijven, mijn hoorcolleges bekijken, volgende week voorbereiden en voorwerken voor ziekteleer. Ik heb geleerd van mijn fouten bij het vorige vak.