beroepsgeheim

Gisteren las ik een stukje op Nu.nl over iemand die de politie had voorgelogen dat hij zojuist bij hem kanker was gediagnotiseerd. Man mocht vrij gaan. Bij navraag in het ziekenhuis bleek dat de man helemaal geen kanker had.

Deze man had gelogen over een ziekte, dat is niet goed te praten, ook al was dat in reactie op een arrestatie voor belediging van ambtenaar in functie. Maar een telefoontje en de politie weet dat het onwaar is? Wat is er met het beroepsgeheim van ziekenhuizen gebeurt?

In een kort onderzoekje naar het beroepsgeheim van het ziekenhuis stuitte ik op het volgende document.
Handreiking beroepsgeheim "Informatie voor medewerkers van een ziekenhuis bij het 1e contact met de politie"

Dit document beschrijft dus wat de ziekenhuis medewerker wel en niet aan de politie mag melden aangaande patiëntgegevens.

Onder het kopje 'Doel van het beroepsgeheim' staat erg expliciet geschreven:

"Ter bescherming van de privacy van de patiënt, moet altijd eerst de patiënt om toestemming worden gevraagd voor het verstrekken van gegevens aan de politie"


Onder het kopje 'telefonisch contact':

"Om te voorkomen dat er informatie aan iemand wordt gegeven die zich voordoet als politiefunctionaris, maar dat niet is, wordt aangeraden telefonisch geen informatie aan de politie te verstrekken"


Verder wordt er middels enkele flow diagrammen erg duidelijk gemaakt dat het niet de bedoeling is zomaar medische gegevens te verstrekken.

De praktijk blijkt anders...Privacy bestaat niet meer? of is dit het zoveelste voorbeeldje van klakkeloos een nieuwsberichtje van de telex overtypen en doen alsof het van jezelf komt?
08 apr 2011 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Frankevrij
Frankevrij, man, 61 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende