Cultuurverschil: Dat wordt dan $100.000.
Alles begint steeds meer op z'n plek te vallen in Berlijn. Ik ben inmiddels lid van een sportschool, weet waar ik wel (en waar niet) boodschappen moet halen, ik weet waar een leuk barretje zit en ik voel me niet meer compleet verdwaald als ik meer dan twee stappen uit de voordeur doe.
Naar mate ik mijn (Amerikaanse) huisgenote meer en meer leer kennen, verbaas ik me over de vele, grote en kleine, cultuur verschillen tussen haar westen en de mijne. Ik had, eerlijk gezegd, niet verwacht dat het er zoveel zouden zijn. De grootste verschillen zitten vooral in de manier van denken. Zo heeft Michelle mij geprobeerd uit te leggen dat het in Amerika beter is om wél een schuld te hebben, dan om geen schuld te hebben. Dat gaat er bij mij al niet in. 'PAS OP, GELD LENEN KOST GELD!' schiet er meteen door mijn hoofd. Bij mij gaan de alarmbellen rinkelen als het over geld lenen en schulden gaat, maar in de Verenigde staten beginnen de vogels te fluiten zodra je meer dan een ton schuld hebt. Je bent dan 'The American Dream'
$100.000 studieschuld is daar héél normaal. Sterker nog, dit bedrag valt wel mee. 'Mijn' Amerikaan is heel verstandig en probeert haar schuld klein te houden. Deze schuld, samen met de schuld voor een huis of auto heet trouwens 'Good debt'. Kennelijk bestaat er dus ook goede schuld. Daarnaast heb je nog 'bad debt', slechte schuld. Dit is voor de overige dingen, credit cards bijvoorbeeld. Deze twee schulden samen vormen een punten systeem, de 'credit score'. Je behaalt een goede credit score door veel 'good debt' te hebben en minder 'bad debt'. Mij werd verteld dat je tenminste 700 credit points nodig hebt om een lening te kunnen afsluiten voor een huis. Zit je ónder deze 700 punten, gaat dat feestje niet door. Wie een beetje heeft opgelet weet inmiddels wat je te doen staat als je een te lage credit score hebt; méér good debt maken! Het komt er uiteindelijk dus op neer dat wanneer je financiële situatie niet stabiel genoeg is om veel schuld te maken, je eerst een klein beetje schuld moet maken.
Duizelt het al? Bij mij ging het er maar moeilijk in. Ik snap nu wel weer een beetje beter hoe de crisis heeft kunnen ontstaan. Met zo'n labiel financieel systeem kon dat natuurlijk niet lang uitblijven.
Cheers,
Joint.
Joint, man, 33 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende