De hel in all-inclusive heet.
Als tweede jaar HTRO student, die van mij een heuse manager in het toerisme schijnt te gaan maken, heb ik de vervelende taak om onderzoek te doen in Turkije. Side, om precies te zien. Niet heel erg ver van Antalya vandaan, maar toch ver genoeg om tijdens de busreis het oneerlijk grote verschil tussen de ‘locals’ (en hip toerisme woordje voor mensen die op de locatie wonen waar mega resorts gebouwd zijn, maar verder financieel totaal niet interessant zijn) en de toch ietwat walgelijke gasten in de all-inclusive resorts. Walgelijk? Ja, bepaalde exemplaren zijn dat in zekere maten wel.
Het begint ’s ochtends al, een half uur voordat de deuren van de voederzaal (ontbijt- lunch en dinerzaal) geopend worden. Vanaf dit moment verzamelen de ergste all-inclusive gasten zich voor de deuren van de voedertrog. Want stel je voor dat je een kwartier ná opening binnen komt lopen. Dan is natuurlijk álles op! Of niet? Nee, in werkelijkheid blijft er elke keer weer zón belachelijke hoeveelheid over dat heel Síde er een flink maaltje aan zou hebben. Maar voor de zekerheid dan toch maar even wachten!
Natuurlijk herhaalt dit proces zich enkele uren later wanneer de luch zich aanbiedt. Een waar gedrang voor en in de voederzaal, waar het wemelt van de mensen die, aan hun omvang te zien, voorlopig eigenlijk niet hoeven te eten. Het zou ze in ieder geval geen kwaad kunnen.
Voor het avond eten had ik een kort gesprekje met een Duitse vrouw, die al 8 jaar in dit hotel komt. En dat is maar goed ook, vindt ze zelf. Nu weet ze namelijk de perfecte route door de zaal, om zo de creme de la creme van het blukvoedsel te bemachtigen. Deze vrouw vertelde mij dood serieus én een beetje trots, dat zij altijd voor het duurdere eten gaat. Aardappel gratin, geen gewoon aardapellen. Biefstukjes, geen hamburgers. Zalm, geen kip. Deze vrouw wilde er namelijk zeker van zijn niet teveel betaald te hebben voor haar verblijf. In plaats van prijs vergelijken vreet ze zich dus maar een slag in de rondte (en die ronde is bij haar vrij groot van omtrek) om haar geld ‘eruit’ te eten. Wat ze doet als er geen ontbijt, lunch of diner is? Simpel, in de bar wachten tot dit wel zo is. Of slapen, dat kan ook. Maar uitstapjes maakt ze dus nooit, heeft geen flauw idee water om de hoek van het hotel is.
Dat, dát is de hel die all inclusive heet.
Cheers,
Joint.
Joint, man, 33 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende