De Waarheid.


Wij als mensen zijn allemaal op zoek naar de waarheid. Een wereld zonder leugens – de werkelijkheid, hoe je het ook maar wilt omschrijven, wij zoeken het. Wij willen het. Want hoe kun je leven als alles waar jij op hoopt, waar jij op vertrouwt en waar jij van houdt een grote leugen blijkt te zijn?
Maar toch is bovenstaand stukje, afkomstig uit een nummer van de popzanger Neyo, een van de vele citaten waar iemand doelbewust vraagt voorgelogen te worden. Want de waarheid, kunnen wij die wel aan?

Door alle jaren heen hebben mensen moed geput uit de gedachte de waarheid te kennen. Of in ieder geval uit de gedachte dat ze er naar streefden. Dat er iets bestond als een waarheid, en dat al onze dromen, vermoedens, en ‘feiten’ niet enkel een zeepbel zijn, die elk moment in elkaar kan spatten. De waarheid heeft de mens gedragen, heeft mensen bewogen en geïnspireerd. Ons is op school de waarheid geleerd. Er zijn oorlogen over gevochten, er zijn mensen voor gestorven.

En wat als er allemaal niks van ‘waar’ blijkt te zijn? Wat als het wel een zeepbel is? Zou het de samenleving veranderen – mogelijk zelfs verbeteren – als wij allemaal inzien dat alles een grote droom geweest is? Een vriend van mij zei ooit dat het hem zo vredig leek, om gewoon te weten dat alles wat er nu is, alles is. Dat elke dag dat je wakker wordt genoeg is, dat je niet meer hoeft te streven naar dingen die je nooit in je leven zal bereiken. Dat je niet altijd hoeft te zoeken naar de achterliggende waarheid, betekenis, maar het kan accepteren dat het is, zonder dat je weet wáárom het is. Dat je naar de sterren kan kijken en kan genieten, niet hoeft na te denken over de lichtsnelheid,over de samenstelling, over alles wat het zijn eigenlijk enkel ontkracht. Dat je niet meer altijd puur en oprecht hoeft te zijn, omdat niemand en niks dat is.

In mijn essay ga ik het begrip waarheid bekijken. Wat het inhoudt, maar vooral ook waarom wij er al zoveel jaren zoveel waarde aan hechten, en wat er zou gebeuren als wij het streven naar een waarheid zouden laten gaan.












Die dit allemaal door hebben willen lezen, respect! Maar nu vraag ik me af - hoe denken jullie erover?
(Help ik moet nog 6 pagina's aaaah)
23 jun 2009 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Silent_me
Silent_me, vrouw, 33 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende