grondwet

'Fransen wijzen EU-grondwet af'
AMSTERDAM - De Franse kiezers hebben de Europese grondwet in een zondag gehouden referendum afgewezen en daarmee de Europese Unie in een crisis gestort.


Het Franse ministerie van binnenlandse zaken meldde in een tussenrapportage op basis van 83 procent van de stemmen dat 57,26 procent 'nee' heeft gestemd. De uitslag betekent een zware nederlaag voor president Jacques Chirac.

Volgens betrouwbare schattingen van verschillende opiniepeilers hebben uiteindelijk 55 procent 'nee' gestemde tegen de voorgestelde grondwet.

Meer dan 70 procent van de kiesgerechtigden bracht zijn stem uit, nadat in Frankrijk maandenlang verhitte debatten werden gevoerd over wat de geformuleerde rechtsbeginselen voor Europa voor de Fransen zelf zou kunnen betekenen. De voorgelegde Europese grondwet moet in principe door alle 25 lidstaten van de Europese Unie worden geratificeerd.

Indien de geschatte uitslag wordt bevestigd, is dat een enorme tegenslag voor de centrumrechtse regering van president Jacques Chirac. De president heeft persoonlijk herhaaldelijk gepoogd de Fransen over te halen 'ja' te stemmen.

De Franse minister van Defensie, Michèle Alliot-Marie, zei zondag voor de Franse tv dat de uitslag een nederlaag voor Frankrijk en een nederlaag voor Europa is. Haar collega van Buitenlandse Zaken Michel Barnier sprak van een beproeving voor Frankrijk en een ontluistering.

De tegenstanders vierden uitbundig feest. De rechtse nationalist Jean-Marie Le Pen riep Chirac op af te treden na deze nederlaag. Le Pen voorspelde blij dat Nederland woensdag ook nee zal stemmen.
29 mei 2005 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Bounty
Bounty, vrouw, 42 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende