Modder, Water, Gerst, Gist, Bier en Whisky.
Terug in Nederland van mijn vakantie in het immer mooie Schotland. Dit jaar heb ik onder meer Islay bezocht, een prachtig eiland aan de westkust van Schotland. Het is niet groot, iets groter dan Texel, maar erg rustig: er wonen slechts tussen de 1000 en 3000 mensen, afhankelijk van het jaargetijde. Veel natuur dus, maar Islay is vooral bekend om iets anders. Naast de kleine visserijvloot, is de voornaamste industrie hier Whisky. En voor Whisky-liefhebbers is Islay het beloofde land. Er staan momenteel 8 werkende distilleerderijen op het eiland, die allemaal hooggewaardeerde, veelbekroonde Whisky's maken. Islay Whisky is wereldwijd beroemd om zijn volle, rokerige en ziltige smaak. Whisky voor mannen met haar op de borst zogezegd. Gelukkig heb ik daar ruim voldoende van.
Ik ben dan ook naar het eiland gegaan om alles te leren over de Whisky, en dan ook echt ALLES! Voor wie wil weten hoe Whisky gemaakt wordt: lees even dit:
Whisky smakenIk heb gedronken uit de bronnen van de distilleerderijen om zo de smaak van het water te vergelijken. Ik heb de turfvelden bezocht, en de turf door mijn vingers voelen glijden. Ik heb de gerst geproefd, gerookt en al, ik heb bij Bowmore geholpen op de moutvloer met het mouten van het graan. Ik heb het bier gedronken dat het tussenproduct is van de Whisky, en de 'New Make' de zuivere, ongerijpte Whisky, variërend van 63 tot 81% alcohol. Ik heb de vaten gevoeld en geroken, met de medewerkers gegeten en gedronken en zelfs overnacht in een distilleerderij. En het leuke is: je proeft de verschillen tussen de Whisky's, in alle stadia: de gerst, het water, het bier.. Gisteren rook ik een ongelabelde Whisky bij mijn vaste slijter, eentje die hij niet met zekerheid kon thuisbrengen, en ik identificeerde hem binnen enkele seconden correct als een Laphroaig. Zo zie je maar: zelfs een theoreticus als ik kan leren in de praktijk.
Wolfe Tone, man, 39 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende