{ Pas op: ouders! }

Zonder dat ouders het misschien door hebben hebben ze een grote invloed op hun eigen kinderen. Dingen die zij doen hebben gevolgen voor het gedrag van hun kind.

Als je vader zij zoon slaat zal vaak die zoon ook gaan slaan. Soms al op jonge leeftijd om zijn wraak te nemen. Dan leert hij zijn agresie, woede en haat te uiten op leeftijds genoten. Je krijgt aanzien op school, iets wat je thuis niet krijgt. Andere leerlingen worden een beetje bang voor je. Maar dat leid juist tot het feit dat je 'populair' wordt. Tenminste... ja, populair, maar niet geliefd.
Wat overigens ook kan, is dat je juist heel onderdanig wordt. Je luisterd naar je ouders als ze je iets vragen, bang dat je geslagen zal worden. Ht zou dan zelfs kunnen dat je in elkaar duikt voor andere als ze je enkel een speels duwtje geven. Mensen schuw kun je worden...

Sommige ouders houden hun kinderen dichtbij huis. Laten hun kinderen koken omdat ze anders toch niets doen of omdat de ouders te druk met andere dingen zijn. Ze brengen redelijk wat tijd door samen met hun kind of gewoon in de buurt van hun kind. Daardoor zal hun zoon of dochter minder snel los komen van huis, ze zullen een tweede keer denken voor ze beslissen gewoon met vrienden mee te gaan. Wordt er vanavond dan wel gekookt? Is mijn moeder, vader of broertje dan niet alleen thuis? Ze verliezen hun vrijheid op die manier en worden (misschien) dan ook nog eens veel te snel volwassen.

Eigenlijk zijn er nog zo veel meer oorzaken te bedenken hoe een ouder zijn kind kan beïnvloeden op zo'n manier. Waarschijnlijk vaak zelfs zonder het door te hebben...
Het onbedoelde kwaat in de ouders
08 mrt 2007 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Meg
Meg, vrouw, 18 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende