[thee] Assam Goudblad Zomerpluk

ave,

Als men aan India en thee denkt,
Denkt men vaak onterecht als eerste aan darjeeling thee,
Want India kent nog veel meer bijzondere theesoorten …
Wat dacht u van Assam, die kwalitatief tot een van de beste theeën in de wereld behoord…

Niet vreemd eigenlijk, want deze thee wordt verbouwd in een van de meest vruchtbaarste gebieden van India, namelijk de staat Assam, waar deze thee zijn naam ook van dankt…

Deze zwarte thee maakt zelfs ongeveer de helft uit van de totale theeoogst uit India…
Daarmee is assam thee dus eigenlijk veel populairder dan de twee andere belangrijkste Indiase theeën;Darjeeling en Nilgiri…

Assam thee wordt twee keer per jaar geplukt; tijdens de 'First Flush' (de eerste pluk)
net na de winter, en tijdens de 'Second Flush' tegen het einde van de lente…
Thee van de First Flush is lichter van kleur en smaak ,dan de zwaardere vollere Second Flush thee…

Assam thee is een uitermate geschikte thee voor het bereiden van melanges…
de verschillende soorten Assams zijn goed samen te mengen,
en deze thee laat zich ook nog eens goed mengen met andere soorten theeën,ideaal dus…
Zo is Assam thee erg populair om in de melanges als English Breakfast en Irish Breakfast te gebruiken…

Assam thee zorgde zelfs in de 19e eeuw voor een ware revolutie in het theedrinken,
Want deze thee werd namelijk gemaakt van een inheemse theesoort (variëteit assamica)…
Een heel ander soort theeplant dan tot dan toe gebruikelijk was om thee van te maken…

De thee van deze inheems theeplant smaakte anders dan de toen bekende theesoorten,
De thee was veel krachtiger van smaak en werkte opwekkend,
ideaal voor al die slaperige victorianen in de ochtend…

De ‘’her’’ontdekking van deze thee in Assam wordt toegeschreven aan de schotse avonturier Robert Bruce in 1823,
die wat van deze thee proefde bij de locale stam genaamd Singpho…
De beste heer dacht dat deze thee goed kon concurreren met de zwarte theeën uit China…

Echter had deze thee veel moeite om zich staande te houden op de Europese theemarkt tussen de Japanse en Chinese theeën in de beging jaren,
want die theeën werden al sinds de 17e eeuw in Europa genuttigd en waren al volledig ingeburgerd …

Lang heeft de heerschap ook niet kunnen genieten van zijn nieuwe thee,
Want twee jaar na zijn vondst overleed hij…
Echter heeft de heer Bruce nog voordat hij stierf, zijn kennis overgedragen aan zijn broer Charles, die zijn theeplantages voortzette…

Een van de lekkerste Assam theeën, is de ‘’Assam Goudblad Zomerpluk’’ variant…
Die bestaat namelijk uit zorgvuldig geplukte en gerolde blaadjes uit de second flush seizoen…
Deze thee heeft een mooie gouden glans, en er zijn veel topjes van de jonge blaadjes in de thee verwerkt,die de thee een volle rijke smaak geven…

de ‘’Assam Goudblad Zomerpluk’’thee ruikt geweldig,
en kleurt ook nog eens mooi donker koperachtig in je theekopje…
het is een ware genot voor de theeliefhebber om deze thee geserveerd te krijgen…

tot slot een klein geheimpje…
Psst, niet door vertellen hoor,
Want dit klein geheimpje heeft de avonturier Robert Bruce mij zelf nog verteld…
‘’Als je de thee net zo als hij iets te sterk vind, doe er dan een klein schuitje melk in…
Ook heerlijk…’’



faithfully yours
The TeaRat
02 okt 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van tea4u
tea4u, man, 39 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende