Toekomst?

In de toekomst zal de mens systemen gaan maken die intelligenter zijn dan hijzelf. Dat lijkt mij althans waarschijnlijk, en vele anderen ook (cognitiewetenschappers e.d.). Hoe dergelijke systemen werken is nu moeilijk te zeggen. Waarschijnlijk zullen ze bestuurd worden door artificiele neurale netwerken, die getraind worden met behulp van een of ander leeralgorithme (zoals nu vaak backpropagation die rol vervult).

Wanneer is ook een onbekende? 100 jaar? 150 jaar? Wat zullen de consequenties voor ons zijn? Blijven we de baas? Worden we opgesloten en gedomesticeerd? Welke rol zullen we gaan spelen, en spelen we dan wel een rol? Hoe moeten wij een dergelijke ontwikkeling beoordelen? De mens maakt er toch maar een potje van, dus is het goed dat iets beters het roer overneemt?

Wat kan een intellectueel superieur systeem bereiken waar wij niet toe in staat zijn? De ontdekking van natuurwetten die niet meer te bevatten zijn voor een mens?

Wat mij betreft, ik ben ervan overtuigd dat de mens eens zal uitsterven. Als het niet over 200 jaar is dan over 2000 jaar. In abstracto doet me dat weinig. 'De mens' is geen concreet mens waar ik een band me kan hebben. Er is geen wederzijdse 'visage'. Wat rest is zijn de objectieve capaciteiten van de mens. En daar denk ik vaak bij: dat kan beter, of soms zelfs: dat moet beter.
05 jul 2008 - bewerkt op 05 jul 2008 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van ZombieMush
ZombieMush, man, 123 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende