Verhaal 30 - Postscriptum

Na een aantal reacties te hebben ontvangen op Verhaal 30, denk ik dat enige extra uitleg op zijn plaats is.
Mordechai wil me bewegen meer te schrijven en uit te leggen in een poging duidelijker te maken wat ik voel/bedoel. Het moeilijke is, merk ik nu al, dat het geschreven woord bij iedereen anders aankomt (maar het is een mooie oefening). Het probleem is dat ik vrees dat een explicietere uitdrukking verder van de kern drijft.
Wolfe tone wil weten of ik wacht op iets specifieks; nee dat is niet zo. Het is meer, inderdaad, een algemeen gevoel van passiviteit. Daar kom ik zo op terug. De andere vraag van hem was wat ik bedoel met paradigma. In dit verband bedoel ik daarmee dat nagenoeg alle (Nederlandse) taal, die ik kan aanwenden om meer uitdrukking te geven aan mijn gevoel, zijn betekenis ontleent aan een concept, constructie, toestand van de wereld of paradigma in plaats van mijn gevoel. Dit is natuurlijk logisch en dit kan ook niet anders, maar het probleem is dus wel dat hoe meer taal ik bezig, hoe verder ik af kom te staan van wat ik bedoel (hoewel dit niet zonder meer altijd het geval blijft; ik veronderstel wel dat mijn gevoel uitdrukbaar is).
France (:lovevrolijk interpreteert mijn verhaal waarbij wachten in elke situatie een optie is. Dit raakt ergens wel aan wat ik bedoel (het beste van alle reacties tot nu toe in ieder geval), maar het gevoel van wachten is voor mij meer een gevoel dat constant aanwezig is, niet direct iets waar je je toevlucht toe kan zoeken.

Dan nu het echte postscriptum. Wellicht is het goed te vermelden dat het gevoel gepaard gaat met een eindeloos vertrouwen in het idee dat alles naar iets goeds/beters toe beweegt. Dat is onlosmakelijk verbonden met het gevoel van wachten. Nogmaals, het dootrekt alles en ik kan me er niet aan onttrekken. Dus ook niet toevlucht toe zoeken wanneer ik dat wil.

In een poging alles duidelijker te maken, gaf het laatste commentaar van wolfe tone een goed aanknopingspunt. Het staat namelijk lijnrecht tegenover wat ik bedoel en dat is vaak een redelijk middel om een boodschap over te brengen. De essentie van zijn reactie: 'The world only makes sense when you force it to.' Dit hebben we, als mensheid, nu zo een 2000 jaar geprobeerd, de wereld dwingen om zich bloot te geven. Het heeft ons een hoop gebracht; technologie, beschaving, kennis. Echter, de mogelijkheid dat de wereld zonder kracht (force), ongeforceerd, zich bloot geeft lijkt een ondergeschoven optie. Maar dit raakt precies aan mijn gevoel. Zodra je niets probeert af te dwingen en de wereld niet jouw wil op probeert te leggen, denk ik dat er een heel interessante ervaring staat te wachten. Dit raakt ook weer aan het idee dat alles onderling verbonden is, wat ik misschien ook maar eens op korte termijn uit moet werken.

Reacties wederom zeer welkom!
14 okt 2010 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van r^m
r^m, man, 36 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende