Dan mocht ik ook gratis naar de sauna, Efteling en Brussel...
Honderdtwintig Marokkanen die naar de Efteling gaan, dertig Marokkaanse vrouwen die elke maand een sauna in Waalwijk bezoeken en Marokkaanse moeders die in Brussel de band met hun kind bevorderen. Dit alles met subsidie van de gemeente Tilburg. Volgens de Tilburgse afdeling van Trots op Nederland zijn dit enkele 'zeer schokkende' resultaten uit het onderzoek dat een werkgroep van deze partij zelf heeft verricht naar gemeentelijke subsidies.
Trots op Nederland (TROTS) Tilburg begon in juni vorig jaar met haar onderzoek naar de gemeentelijke subsidies. Hierbij heeft de werkgroep zich met name gericht op integratie, cultuur en milieu.
Volgens TROTS heeft de Marokkaanse stichting Tilburg (MAST) in 2008 63.000 waarderingssubsidie gekregen, waarvoor zij diverse activiteiten realiseert. MAST heeft als doel de het bevorderen van emancipatie van Marokkaanse vrouwen, belangenbehartiging en ondersteuning en stimulering van eigen organisaties in samenwerking met maatschappelijke organisaties.
Zaalvoetbal
Naast de excursies kwam TROTS verder tot de ontdekking dat er 1.100 euro subsidie is verstrekt om zes Marokkaanse zaalvoetbalteams tegen elkaar te laten voetballen. "Deze activiteit is onzinnig", zegt lijsttrekker Joost van Puijenbroek van TROTS in Tilburg. "Doordat de Marokkaanse teams alleen tegen elkaar spelen, bevordert dit de integratie niet. De activiteit gaat daarmee in tegen de doelstellingen van de stichting MAST. Tilburg heeft diverse zaalvoetbalcompetities. Waarom kunnen deze teams hier niet in deelnemen? Integratie is meedoen in de samenleving. Subsidies dienen daar ook op gericht te zijn en niet op de organisatie van activiteiten voor de eigen etnische groep."
Een woordvoerder van de gemeente zegt dat het bij het bedrag van 63.000 euro om een waarderingssubsidie ging. Dat wil zeggen dat MAST zelf mag bepalen wat zij met het geld doet. Met een zogeheten budgetsubsidie, die in de regel hoger is dan de waarderingssubsidie, bepaalt de gever van het bedrag wat er precies met het geld gebeurt.
Volgens de werkgroep van TROTS is de subsidie voor 2009 begroot op 84.500 euro, een stijging van ruim 30 procent, terwijl er geen sprake zou zijn van een duidelijke uitbreiding van activiteiten. Volgens de woordvoerder van de gemeente heeft dit verschil te maken met het feit dat MAST een beheerder heeft moeten aannemen. Op de rest van de bevindingen van de werkgroep van TROTS kon hij nog niet reageren. Waarschijnlijk doet hij dat in De Tilburgse Koerier van volgende week.
[bron]Vast allemaal onder de noemer "integratiebevorderend"