Zelfs in het nieuws...gisteren
Nederlanders tonen steeds minder compassie
UTRECHT - 06/12/03 Nederlanders hebben steeds minder mededogen met kwetsbare groepen in de samenleving, zoals dak- en thuislozen, gehandicapten, minima en verslaafden. Nog maar 69 procent is van mening dat iedereen die dat wil en nodig heeft hulp kan krijgen. Vorig jaar was dat nog 74 procent. Dat blijkt uit het onderzoek 'Geloof jij in ieder voor zich?', dat in opdracht van het Leger des Heils werd uitgevoerd door TNS Nipo en de Universiteit Utrecht.
Mensen denken bij het begrip kwetsbare groep vooral aan etnische minderheden, maar bijna nooit aan gehandicapten, daklozen, mensen met weinig geld en criminelen. Vond in 2001 nog een kwart dat daklozen werden buitengesloten, nu is dat nog maar 12 procent. De onderzoekers constateren ook dat deze groepen een steeds groter risico lopen op sociale uitsluiting; mensen maken zich minder druk om de kwetsbare groepen, omdat zij de situatie waar zij in zitten aan zichzelf te wijten zouden hebben.
Verder zijn Nederlanders steeds minder tolerant als het gaat om de aanwezigheid in hun eigen omgeving. In het algemeen vinden mensen wel dat er zorg moet zijn, maar ze willen liever niet geconfronteerd worden met problemen. Een opvangtehuis voor daklozen of psychiatrische patiënten wordt door een toenemend aantal mensen (43 procent) vervelend gevonden.
De bevolking noemt individualisering, onverdraagzaamheid, zelfgerichtheid en agressie als redenen voor de afgenomen compassie. De meerderheid is van mening dat de samenleving hieraan ten onder gaat en dat de problemen leiden tot toenemende eenzaamheid. Ongeveer een miljoen mensen in Nederland heeft geen vrienden, ruim 600 duizend zegt zich regelmatig eenzaam te voelen.
Het aantal mensen dat zich zorgen maakt of zij financieel rond kunnen komen is verdubbeld van 7 procent vorig jaar tot 15 procent in 2003. Ongeveer 600 duizend gezinnen kampt met financiële problemen die zij niet op eigen kracht af kunnen lossen.
Ondanks de problemen is 43 procent helemaal tevreden met hun leven. Ongeveer 40 procent van de respondenten vindt zinvol leven nog steeds een moeilijke opdracht. Eenderde van de Nederlanders, voornamelijk jongeren, is nog op zoek naar iets dat het leven zinvoller maakt.
Het Leger des Heils maakt zich grote zorgen over de verharding van de maatschappij. "Wat mij vooral verontrust is de gewenning die in Nederland optreedt", aldus Ine Voorham, directeur van de Stichting Leger des Heils Welzijns en Gezondheidszorg. "Je schrikt als je voor de eerste keer een dakloze op straat tegen komt die psychisch in de war is. Als je er iedere dag een tegenkomt vindt je het de gewoonste zaak van de wereld. Maar het is niet gewoon, het is afschuwelijk."
SheDevil, vrouw, 42 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende