Automutilatie

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat ik ben gestopt met automutileren. Voor de mensen om mij heen zijn het 'maar een paar littekens', maar voor mij is ieder litteken een hoofdstuk uit mijn verleden. Het zijn nare hoofdstukken uit de meest slechte boeken, maar ze zijn van mij. Of ik trots ben dat ik al vijf jaar 'clean' ben? Trots is misschien niet helemaal het goede woord (Ik had er immers nooit aan moeten beginnen), maar ik ben wel gerustgesteld. Ik had niet verwacht er ooit vanaf te komen, al moet ik zeggen dat het nog dagelijks in mijn hoofd rondspookt. Het verschil is nu alleen dat ik af en toe nog het verlangen heb, maar ik doe niets meer met dat verlangen. Ik schrijf, luister muziek, praat met mijn stem in plaats van met bloed.

Ik mis de geur en warmte van de pijn die uit mijn lichaam verdwijnt. Ik mis het schrijven van namen op de badkamertegels in mijn ouderlijk huis. Ik schreef de namen op van een ieder die mij pijn had gedaan, op welk vlak dan ook. De namen waren rood. Bloed. Het gaf mij rust om te zien hoe het water de namen -en daarmee een gedeelte pijn- wegnam.

Soms wordt mij gevraagd hoe ik ben gestopt met automutileren. Het klinkt gek, maar ik weet het niet meer zo heel erg goed. Het is een roes geworden. Een verre herinnering aan hoofdstukken die liever niet meer gelezen willen worden. Ik ben 'Cold Turkey' gestopt. Ik heb mijn 'gereedschap' weggegooid en alhoewel er genoeg dingen in huis overbleven waarmee ik mijzelf pijn kon doen deed ik het niet meer. Ik was er klaar mee. Klinkt simpel he? Het was alles behalve simpel. Nu, vijf jaar later, kan ik nog steeds flink getriggerd worden en spelen de verlangens weer op.

Ik kan niet met zekerheid zeggen dat ik nooit meer zal automutileren. Ik weet immers niet wat de toekomst mij gaat brengen en hoe ik er dan in zal staan. Hoe veel kan ik aan? Heb ik een vluchthaven nodig of kan ik dealen met de pijn en tranen? Ik hoop -en ga uit van- het tweede natuurlijk. Wat ik probeer te zeggen is dat het iets is wat altijd wel een stukje van jezelf zal blijven. Het zit 'In het aard van 't beessie' denk ik. Maar zo lang het er in zit vind ik het prima. Het komt er (tot nu toe) niet meer uit en ja, daar ben ik toch best wel een beetje trots op.

Op naar de volgende 5 jaar!
21 jan 2012 - bewerkt op 25 jan 2012 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Jewels
Jewels, vrouw, 36 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende