De vloek van de uitkering

“Je moet het allemaal lekker zelf weten maar de rode draad van mijn reactie is dat ik hard werk voor mijn centen, ik ben bij nul begonnen. Jij krijgt een uitkering en hoeft er enkel voor adem te halen.”

Je komt ze regelmatig tegen op social media, dit soort opmerkingen. Ik zou me er inmiddels tegen gewapend moeten hebben, maar het raakt me toch keer op keer.

Ook al was het niet tegen mij gericht: de opmerkingen geven me het gevoel een mindere mens te zijn en nog net geen uitschot van de samenleving. Mijn bestaan wordt nog net getolereerd, zolang ik me aan de regels hou. Vooral onzichtbaar blijven en je mond houden, je hebt geen recht tot meepraten want als je je eigen broek niet op kunt houden tel je niet mee. Een ander moet immers “krom liggen” om jou te huisvesten, te kleden, voeden en erger nog: jouw pleziertjes mogelijk te maken! Dan mag je alleen maar dankbaar zijn en ook al is het tegen beter weten in: heel hard je best doen.

Mogelijkheid zelfstandig via creatieve wegen aan een bescheiden inkomen te komen zijn er niet dankzij het ingewikkelde systeem van regels, vergunningen, belastingen, enz. Alles moet geregistreerd en gecontroleerd, en als het je beangstigd overal aan te moeten voldoen en geen “crimineel” te zijn, kan dat je behoorlijk ontmoedigen. Vroeger kon je tenminste nog een rustig, armzalig maar zelfstandig leven leiden in een eigen gebouwde plaggenhut. Je voedsel verbouwen op een bescheiden akkertje, zij het op de meest schrale grond. Ruimte is duur in Nederland tegenwoordig en waar haal je het geld vandaan als je slechts een uitkering hebt? Een lening krijg je ook niet. Volkstuinen hebben tegenwoordig wachtlijsten.

Je moet in de pas lopen in Nederland, al van jongs af aan. Ben je anders en lukt je dat niet ook al wil je dat graag, dan loop je grote kans de boot te missen. De eerste 25 jaar van je leven zijn cruciaal voor de rest van je carrière. Als daar iets spaak loopt of je bent wat trager dan de rest, dan wordt het wel heel moeilijk er daarna nog iets van te maken.

Lukt het niet? Dan moet je hulp aanvaarden en daar is zogenaamd niets mee. Maar je redt het niet op eigen houtje (zoals al die anderen) en dat dat afbreuk doet aan je eigenwaarde, daar moet je maar mee leren leven. Een ander betaald immers voor jou. Goedbedoelende coaches hebben geen idee wat het met je doet als je begeleid aan de slag te moet. Deels komt dat natuurlijk ook door de schijn die je zelf ophoudt om er maar zo snel mogelijk vanaf te zijn. De hoop dat het dan dit keer dan wel lukt, ze een keer zullen verdwijnen en dat iedereen een keer zal vergeten hoe je ooit “aan het handje van de coach” op de werkvloer bent terecht gekomen. Aan de kleine dingen merk je jammer genoeg toch keer op keer dat dat niet het geval is.

Stribbel je tegen, zie je geen fiducie in de plannen van jobcoaches, dan wordt je als onwillig bestempeld. Dat angst de grootste drijfveer is van je tegenstribbelen komt niet in ze op, dat moet je echt benoemen. Na drie keer "ja maar" zeggen ben je eerder lastig, wil je zogenaamd niks en vind je het wel best zo. Ze hebben echt geen idee...

Pfff, laat ik maar ophouden. Zo frustrerend allemaal!
08 jun 2022 - bewerkt op 09 jun 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Intarsia
Intarsia, vrouw, 52 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende