Onder artikel 1 van de grondwet staat:
“’Art 1. Allen die zich in Nederland bevinden , worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan”
Ik richt me hierbij op “op welke grond dan ook”. Als we vervolgens op de site
veranderingen in de zorg gaan kijken zien we dat de kabinetsplannen duidelijk ongrondwettelijk zijn. Aangezien men een persoon op leeftijd benadeelt en niet, zoals de grondwet voorschrijft, gelijk behandelt.
1: De pil, het spiraaltje en andere anticonceptiemiddelen worden alleen nog vergoed voor vrouwen tot 21 jaar.
Uitleg: De overheid discrimineert hiermee vrouwen onder en boven een bepaalde leeftijd, waarmee zij zich onder de noemer “op welke gronden dan ook”, in strijd met de grondwet gedragen. Daarnaast zien we ook dat wat eerst in het basispakket zat, er nu dus gedwongen uit moet op order van de overheid. Er kunnen aanvullende verzekeringen worden gemaakt door de verzekeraar, mocht deze dat willen. Maar dit drijft de kosten onnodig op voor iedereen, gezien iedereen meer betaalt voor de basisverzekering en er minder voor terug krijgt. Dit is corporatisme van de hoogste plank.
2: Bent u 18 jaar of ouder, dan komen de eerste twaalf fysiotherapie-behandelingen bij een chronische aandoening voor eigen rekeningUitleg: wederom discrimineert de overheid hier op leeftijd, en nogmaals spelen ze baas over de verzekeraar.
Het is niet mogelijk om zelf minder verzekering te betalen en een abonnement bij de fysiotherapeut te nemen. Of op een andere manier dat de therapeut dit zelf aanbiedt op een vrijwillige en marktconforme basis. U krijgt dus wederom meer kosten met aanvullende verzekeringen die door dezelfde overheid verplicht zijn gesteld.
3: Controle en behandeling bij de tandarts worden alleen nog vergoed voor jongeren tot 18 jaarUitleg: dit is hetzelfde geval als bij punt 1 en 2; discriminatie en corporatisme. Het basispakket is verplicht en na 18 jaar vallen uw tandartskosten hier niet meer onder op order van uw regenten. Vervolgens mag je niet bij de tandarts zelf aankloppen maar bij dezelfde verzekeraar om meer te betalen volgens een compleet afwijkende marktprijs. U krijgt dus altijd meer kosten.
Dit om zomaar wat punten te noemen.
Ga zelf de lijst maar eens na en stel uzelf de vraag of een zorgverzekeraar wel werkelijk commercieel bezig is, of dat het zoals alles in Nederland een semi-overheidsorgaan is geworden. Niet om u van betere zorg te voorzien, maar om u de regels voor te schrijven en de marktwerking volledig weg te nemen. Met als mooi neveneffect dat u de staatskas kan spekken en volledig afhankelijk blijft van de gratie van de overheid om ooit iets voor u te doen. Dit zonder de mogelijkheid om zelf een afspraak te maken met de behandelaars of verkopers van middelen zelf.
Daarnaast worden niet-rokers ook gedwongen te betalen voor de verslaving van de roker en voor het probleem om er mee te stoppen. Ik als niet roker vind dit onacceptabel.
Iemand die zelf gekozen heeft om die eerste peuk te pakken en te inhaleren, behoort daarbij de zelfdiscipline om dit gedrag te stoppen te hebben. Waarom word ik gedwongen om te betalen voor een zwakkeling die niet kan stoppen met zijn eigen, vrijwillig opgewekte verslaving. Die hij ook uit eigen keuze voortzet?
Naast het feit dat dit beleid in de zorg tegen ieder moreel principe indruist, en daarbij ook nog eens de grondwet tegenspreekt (ook al heb die niet hoog in het vandaal), denk ik dat de gemiddelde Nederlander de gemiddelde 1500 euro per jaar veel beter kan besteden. Als een collectieve verzekering, losgekoppeld van de staat, diezelfde diensten aanbiedt, dan gaan die kosten sowieso al omlaag door de marktwerking. Helemaal als deze verzekering ook nog eens moet concurreren met afspraken die mensen met hun behandelaars zelf maken, die ook altijd voordeliger uitpakken omdat de overeenkomst anders niet tot stand komt.
Dus bij deze lieve, klunzige overheid: handen af van de zorg.
Ik zorg wel voor mijzelf.