Levenslang na verlies kind (Drama in Kampen)

26 augustus 2009 - 18:00
Ik heb deze artikel zelf overgetypt op de computer uit de krant Sp!ts.

Bij het drama in Kampen, waarbij een gezin vier kinderen verloor, hebben alle betrokken levenslang gekregen, zeggen deskundigen.
Voor elke ouder is immers een kind verliezen het ergste denkbare. Laat staan meerdere kinderen.
Toch kan de draad weer opgepakt worden.

De rouw om een overleden kind duurt een leven lang.
Telkens weer zullen ouders situaties tegenkomen die hen met de neus op de feiten drukt.
Op die momenten krijgt maatschappelijk werkster Marjolein Nieuwenkuiper hen aan de lijn.
''Dan is er opnieuw verdriet en is er opnieuw verwerking nodig'', weet de medewerkster van Korrelatie.
''Elke belangrijke gebeurtenis kan weer een aanleiding zijn: een ander kind dat voor het eerst naar school gaat, verjaardagen, een jubileum, dan wordt men weer herinnerd aan dat ene kind dat er niet meer is''.
De ergste rauwheid van het verlies neemt na verloop van tijd af, ziet de hulpverleenster.
'Voor iedereen staat daar een andere tijd voor. Dat moet de omgeving zich goed realiseren.
Er wordt nog te vaak gedacht: het is een jaar geleden, het moet nu maar voorbij zijn''.
Bij een drama zoals in Kampen is het nog moeilijker in te schatten hoe een gezin met een dergelijk verlies kan omgaan, denkt ze. ''Vier kinderen, die op deze wijze overlijden en dan op een manier waar je als ouders niets aan kunt doen. Ik durf eigenlijk niet te zeggen of zo'n gezin uiteindelijk goed kan functioneren''.
Traumapsycholoog Huub Buijssen merkt op dat een tragedie van deze omvang nauwelijks voorkomt in Nederland en daarom moeilijk bestudeerd kan worden. Toch gelooft hij in de veerkracht van mensen. ''We weten dat als een kind overlijdt het gemiddeld zeven jaar duurt voordat de ouders erover heen zijn. dat betekent dat ze de draad van hun leven daarna weer kunnen oppakken. Je ziet dat ze weer verder kunnen en niet meer van 's ochtends vroeg tot 's avonds uitsluitend bezig zijn met dit verdriet. Ter vergelijking: met het overlijden van partners duurt dat ongeveer 1,5 jaar.
Het verlies van een kind blijft echter altijd schrijnen''.
De tien overgebleven kinderen in Kampen en hun ouders zullen elk hun eigen manier van rouwverwerken moeten vinden. ''Dat wordt vaak vergeten. De een stort zich af op studie of werk, de ander wil graag veel praten. De ene manier van rouwverwerken is niet beter of slechter dan de andere, maar dat wordt vaak niet van elkaar begrepen. Dat leidt er toe dat zo'n veertig procent van de huwelijken strandt na het verlies van een kind''.
Of bij dit streng religieuze gezin het geloof helpt het drama beter te verwerken, is de vraag, zegt de psycholoog. ''Sommige mensen hebben er steun aan, bij anderen leidt het juist tot en geloofcrisis''.
Hoe moeilijk te bevatten ook, zelfs in dit extreme geval, gelooft de traumapsycholoog dat gezinsleden miss levenslang verdriet hebben, maar ook een toekomst. ''We zien het aan ouders die meerdere kinderen verloren tijdens de oorlog en toch in staat bleken hun leven op te pakken en door te gaan ondanks het trauma. Deze ouders moeten ook door voor de andere tien kinderen. Dat helpt, immers de sleur van alledag sleurt mensen er vaak doorheen''.

Laatst gewijzigd op 13 november 2009 - 23:49
16 aug 2010 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van ml93
ml93, vrouw, 31 jaar
   
Schrijver staat geen reacties toe.
  vorige volgende