Muzieksmaak op Md -Hardstyle etc.-

Ja. Laat ik het daar eens over hebben. Muzieksmaak. Hier op Md valt mij 1 ding altijd ontzettend op. Je zou haast zeggen dat bijna elke MD'er helemaal gek is van Pink Pop, en ook van allerlei andere gevallen als Graspop enz. Eigenlijk hoor je hier alleen maar over concerten met een zanger (of bandje) als act, die op een podium staan, zijn bekende liedjes zingt, af en toe een stukje het publiek in loopt of (slechts) een klein beetje met het publiek speelt.

Ik hoor hier eigenlijk nooit iets over een bepaalde aantal soorten muziek -die door velen overigens als één worden gezien, helaas-. Ik heb het nu over muziek als Hardstyle, Trance, Dance, Techno (Jumpstyle, al word daar wel eens wat over geschreven, maar dan meer over de dans die erbij hoort).. Of zoals enkelen van jullie bij het woordje 'Hardstyle' of 'Techno' hebben gedacht, Hardcore. Kort terug is het grootste dansevenement geweest van het land, genaamd Sensation White. Ik heb welgeteld 1 verhaaltje gezien over dit evenement(Hulde aan Lara?). Ik vraag me dan af, waarom wel niet-bij-te-houden veel verhaaltjes over Evenementen als Pinkpop, Graspop, of concerten van andere zangers? Het is niet aanvallend bedoeld, maar het is iets wat me erg opvalt. Muziek waarin niet -of weinig- gezongen word, is dat not done hier?

Ikzelf ben een verbeten Hardstyle, Jumpstyle en Trance liefhebber. op die manier schieten Dance en Techno er vaak bij, al vind ik dat die het net missen. Het valt mij op dat als ik mensen vertel dat ik Hardstyle luister, ze me vaak meteen zien als een gabber met 3 oorringetjes, 6 dikke zilveren kettingen, 2 ringen, een Hardcore Holland trui aan en een spijkerbroek of legerbroek. Oftewel, ze zien me als een 'Hardcore Gabber', zoals zij het omschrijven. Ik ga naar disco's, en ben veelvuldig in de Hardstyle zalen te vinden. Ook als ik dit vertel komt meteen dat beeld opzetten. Overigens is het beeld van een 'Hardcore Gabber' ook maar een stereotiep, maar het maakt alles wel een stuk makkelijker om uit te leggen.

Ik heb het idee dat er door dit Hardcore imago over dit soort muziek, waarin Hardcore als slecht wordt onderstreept overigens, de muziek nauwelijks wordt gewaardeerd of geluisterd, wat erg zonde is. Velen van jullie vinden Hardcore niet mooi. Ik ook nietvrolijk Het mooie aan Hardstyle en al die andere dingen is juist de melodie die erin zit, het gevoel dat het gewoon alleen om dat melodietje gaat. Het verschil tussen Trance en Hardstyle is dat er bij de laatste een flinke bass inzit. Bijna iedereen die alles als Hardcore beschouwt, stoort zich aan die bass. Bij Hardcore draait het ook om die bas. Maar, zoals heel veel mensen niet weten naar mijn ervaringen, bij al die andere takken níet. Bij hardstyle zijn de bass en de melodie gelijkwaardig. Dit is ook naar mijn mening perfect, als er een mooie melodie bijzit die lekker word ondersteund door de bass, zodat je er heel goed op kan bewegen. Bij Trance gaat het puur om de melodie, en is de bass alleen een soort begeleider, die de melodie op sommige punten aansterkt.

Afgelopen weekend ben ik uitgeweest, met een paar collega's van een maat van me. Ze stonden normaal altijd in de zogenaamde 'feestzalen' in disco's, waar Nl-talig (dingen als Gebroeders Ko) gedraaid worden. Toen ik en die maat voorstelden naar de Hardstyle zaal te gaan, waar overigens één van de beste Hardstyle DJ's optrad, keken ze ons ook aan alsof we gek waren, en ze zeiden ook meteen 'naar de Hardcore zaal?'. Nee, Hardstyle. Ze dachten er duidelijk precies hetzelfde over als eerder beschreven. Toen ze het eenmaal eens echt probeerden en niet hun oordeel klaar hadden bij de eerste harde bass, waren ze niet meer weg te slaan daar. Ze zeiden ook dat je niet fatsoenlijk kon dansen op die muziek. Maar daar heb ik ze niet meer over gehoord na 5 minuten. Ikzelf vind dat je nergens beter op kan dansen dan als puur de klanken op de muziek, en de bass die aangeeft wanneer je volgende beweging te maken. Als je er voor openstaat op de dansvloer(Oh help nu klink ik als Patrice), en het gewoon probeert, dan wil het. Dan kom je in een trance(waar zou die naam vandaan komen?) en gaat het vanzelf. Dit zijn mijn ervaringen, die sommige mensen die er eerst niet van hielden ook ervaarden.vrolijk

Ik ben bang dat het nu een beetje te ernstig word en dat ik een beetje ben afgedwaald, want het was eigenlijk gewoon de vraag of er nou een taboe op heerst hier, dat het wordt gezien als Hardcore, of dat toevallig heel Md er niet van houdt. En tsjah, op die vraag kan ikzelf ook geen antwoord vinden. Ik heb in elk geval wel het idee dat het 'Hardcore idee' ook hier een beetje hangt. Mocht je er nieuwsgierig naar zijn, download dan gewoon wat liedjes, en geef je eerlijke meningvrolijk Want het is natuurlijk ook zo dat er gewoon ook zat mensen zijn die er simpelweg niet van houden, net zoals ik niet van de meeste liedjes bij Pinkpop houdt.vrolijk Ik zet hieronder maar een lijstje neer met voorbeeldjes. Weten jullie ook meteen wélke liedjes ik dan mooi vind.vrolijk

Hardstyle:
The Universe Twisters - White Stars
The Prophet - Dipswitch
Max Enforcer - Catchin' up
Headhunterz - The Sacrifice

Trance:
He's a Pirate - DJ Tiesto
Explode - Jordan & Baker
Cube - DJ Playboy

Hardcore: (als je zin hebt om te vergelijken, ik vind dit zelf dus niet mooivrolijk)
Alles van DJ Outblast.

Slechts een paar liedjes natuurlijk, en voor sommigen zal het natuurlijk niks zijn.. Maarja, mocht je je echt vervelen en toch denken dat die goeie ouwe Painfull (van maarliefst 17) toch nog iets verteld wat stiekem toch misschien wel het proberen waard is.. Heb je iig wat om een echte mening op te baseren, iets waar ik stiekem ook best wel benieuwd naar ben.vrolijk En mocht je het best leuk vinden, je kan altijd pb'en, genoeg van dit soort albums ook. cool!
19 jul 2007 - bewerkt op 01 mrt 2008 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Painfull
Painfull, man, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende