rassisme
Racisme en discriminatie op internet wordt vaak als een nieuw probleem gezien. In principe is het geen nieuw probleem, maar een volgende stap in de ontwikkeling van de verspreiding van haat. Internet is natuurlijk niet de oorzaak van haat en racisme, maar alleen maar het nieuwste middel. Racisme en discriminatie op Internet hebben echter wel een aantal opvallende kenmerken, die het anders maken dan de meer ouderwetse extreemrechtse reclame (bijvoorbeeld de folder in je brievenbus of de flyer die je op straat in je handen krijgt gedrukt). Het maken en verspreiden van racistisch materiaal via internet is goedkoper en sneller en heeft het een groter bereik dan de traditionele (papieren) media. Extreem rechts heeft dat al snel ontdekt en gebruikt Internet flink om hun haat te verspreiden. Het mogelijk te bereiken publiek is ook veel groter. De manier waarop de propaganda wordt gepresenteerd is ook veranderd, juist om dat grotere publiek (alle internetgebruikers) aan te spreken. Extreem-rechtse partijen willen graag leden en medestanders winnen dus presenteren zij vaak hun materiaal minder extreem en grof dan de werkelijkheid is. Zij willen redelijk en vriendelijk overkomen en doen alsof ze helemaal niet racistisch zijn. Soms moet je dus goed lezen om er achter te komen wat er werkelijk bedoeld wordt.
Herkennen?
Simpel gezegd is er sprake van racisme of discriminatie als de waarde van een persoon of een herkenbare groep mensen niet wordt beoordeeld op basis van wie ze zijn, maar wat ze zijn. Met andere woorden: de identiteit van een persoon wordt bij zijn geboorte en door zijn afkomst bepaald. In de meeste gevallen richt zich dat op uiterlijke kenmerken als huidskleur. Men richt zich ook op afkomst (Joods, Turks, Marokkaans) of op religie (Islam). Het is noodzakelijk om waakzaam en alert te blijven tijdens het surfen op internet, juist omdat haat-propaganda vaak zo mooi verpakt wordt. Natuurlijk zijn er nog steeds ook extreemrechtse groepen en personen die well 'full-out' gaan en hele strafbare teksten, plaatjes, muziek of filmpjes op hun sites zetten. Soms lijkt het of er een hele grote organisatie achter een webpagina zit. Het is het via internet erg gemakkelijk die suggestie te wekken en het is soms moeilijk door deze bluf heen te prikken. Overigens zijn extreemrechtsen niet de enigen die racisme en discriminatie verspreiden op Internet, anderen doen dit ook.
Anoniem?
Neem je zelf wel eens deel aan bijvoorbeeld een webforum op Internet? Dan heb je misschien wel eens iets geplaatst dat misschien discriminerend of strafbaar is, beledigend voor anderen en aanzet tot haat en geweld. Of je zet zoiets misschien op je gratis webpagina. Natuurlijk is dat niet verstandig. Vaak is het ook moeilijk om dit weer weg te halen, als je er bijvoorbeeld spijt van hebt gekregen. Bij veel webforums kunnen alleen de beheerders iets verwijderen, of als je van je gratis pagina je inlog-gegevens kwijt raakt (wat vaak gebeurt), dan staan de teksten of plaatjes voor behoorlijk lange tijd op Internet. Denk goed na voordat je in boosheid dingen op Internet doet. Je bent bovendien niet anoniem op internet, dat is een fabeltje. Er wordt altijd gelogd (vastgelegd) vanaf welke verbinding (bijvoorbeeld van je inbelprovider, je kabelmodem, adsl-modem of de PC op de universiteit of school) je dingen doet zoals e-mail sturen, berichten plaatsen op webfora of chatten. Met die gegevens en alle andere sporen die de meeste mensen op Internet achterlaten ben je over het algemeen te achterhalen. Providers houden die gegevens bij maar ook extreemrechtse webfora doen dit. Denk niet: 'Ik heb een hotmail account dus ben ik anoniem'.
Save_me, vrouw, 30 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende