Advent

Op dit moment hang ik niet actief een geloof aan. Teveel corruptie en schandalen. Als er al een God is, geloof ik niet dat georganiseerde religie de manier is om hier mee bezig te zijn. Mensen zijn te gebrekkig, en het draait te vaak om macht. Hoewel in de kern geloven zeker waarde hebben. Heb uw laatsten lief en dat soort simpele quality of life idealen. Eigenlijk zitten dezelfde normen en waarden in elk geloof.

Als ik over religies lees, ben ik in deze fase van mijn leven toch het meeste aangetrokken tot het boeddhisme. Het is ver genoeg van hier vandaan om de schandalen en religieuse hiërarchie niet mee te krijgen en te vaag om volledig te begrijpen. Interessant genoeg om het uit te zoeken is het niet voor me, maar wat ik er wel van mee krijg, klinkt goed. Maar elk verhaal waar je maar de helft van weet klinkt goed. Christendom draait immers ook om naasteliefde, evenals de Islam. Het zijn een kleine groep gestoorde mensen die vragen om anderen uit te moorden vanwege hun geloof.
Wat ik in elk geval lees gaat het om zelfrealisatie in positieve vorm, erkennen dat er pijn en lijden is, dit accepteren en er het beste van te maken. Goed doen, lief zijn naar anderen maar ook naar jezelf en bewust wording.

Waarschijnlijk vernietig ik op dit moment dat waar geloven echt voor staan, gezien ik er te weinig van weet. Beschouw dit stuk dan ook niet als een preek, maar als een zondagochtend gedachten, terwijl de thee staat af te koelen, de lampjes in de kerstboom staan te branden, en de kat knorrend naast mij ligt.

Je ouders zullen je in meerdere of mindere manieren verzieken. Dat is een feit, want ook als je leven als kind perfect was, hebben mensen last van faalangst omdat ze "zo'n mooie kant hebben gehad". en wel op willen leven naar verwachtingen. Uiteindelijk zijn ouders enkel kinderen die ook kinderen hebben gehad. Het leven is lijden en niemand heeft er (dat we ons herinneren) om gevraagd geboren te worden. Zo, nu we dat uit de weg hebben geruimd weer wat positiviteit.

Je mag lief zijn voor jezelf.

Het is goed om te pushen en ergens voor te gaan. Houd op met de wereld te verwijten voor wat het ook is dat je dwars zit. Neem ownership, Hans, maar wees ook lief voor jezelf. Het is niet erg dat er soms iets mis gaat, of dat je aan jezelf denkt. Je hoeft de lasten van de wereld niet op je schouders te dragen en per dag kan het doel veranderen. Soms is het doel van de dag om bergen te verzetten, soms is het genoeg om het bed uit te komen.

Ik zit graag in mijn hoofd, en vergeet regelmatig dat ik dit graag doe. Schrijven is hier een uiting van maar in de drukte van de dag schiet het er nogal eens bij in. "Ik weet pas wat ik denk als ik erover geschreven heb" vraag me van wie deze citaat is. Geen idee meer.

Verhalen en verdwalen, maar vaak ook piekeren over onzekerheden. Circulaire gedachten probeer ik te beheersen met meditatie. Soms denk ik bewust zoveel mogelijk om het maar uit mijn hoofd te krijgen, maar eigenlijk kan ik dan beter gaan schrijven, dat is veel effectiever. Het is vandaag echter makkelijk praten. Net uit bed, relaxt en alle tijd van de wereld. Niet moe van het werken.

Gewoon zijn is genoeg. Ik ga lekker lezen met een nieuwe kop thee en een stuk gevuld speculaas. Een stukje nirvana.


Fijne zondag toegewenst.


-VLH
18 dec 2022 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van VLH
VLH, man, 34 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende