Emotionele leeftijd broer is 3

De psychiater waarbij mijn mama regelmatig een gesprek mee heeft vertelde mama onlangs dat er een 'bijkomende' diagnose is gesteld. Ze hebben de emotionele leeftijd van mijn broer getest.

Mijn broer van 24 jaar heeft een emotionele leeftijd van drie jaar.

Die emotionele leeftijd is NIET gelinkt aan zijn Asperger; waardoor mijn broer, samen met angststoornissen en psychoses, ondertussen al redelijk wat diagnoses heeft. Ze hebben niet allemaal te maken met elkaar en staan soms los van elkaar. Alhoewel de angststoornissen en psychosen wel aanleunen bij elkaar, denk ik.

Wat dit precies inhoudt kan ik moeilijk verwoorden.. Gewoon door zijn dagelijks gedrag merk je dat wel. Ik probeer het onder woorden te brengen met een voorbeeldje van vorige weekend.

Al 10 jaar is er ruzie over het downloadgedrag van mijn broer. De eerste dag deze maand dat het verbruik op 0 werd gezet, downloadde hij alweer 60 procent van wat we mogen verbruiken (in ons geval is dit 100 GB dus hij downloadde 60 GB, heel wat). En dit in één dag, mijn broer komt maar één dag in de week naar huis. Met die 40 procent konden wij nog wel een maand verder. Los van de vraag wat mijn broer dan zo nodig moest downloaden want élk weekend download hij tientallen GB's.

Maar zondag bereikte de frustraties rondom het internet weer een hoogtepunt; mijn broer had gezegd aan mijn stiefpa dat hij ging stoppen met downloaden omdat er nog 5 GB over was. Dat leek een goed plan. Mijn stiefpa en mama waren dan vertrokken om zijn vader te bezoeken voor vaderdag.
10 minuten later valt bij mij en mijn zusje het internet quasi uit. Mijn broer komt vragen of ik wil bellen naar mama om bij te kopen. Ondertussen had hij weer 20 GB gedownload. Alles was op (met de rest van het gezin hadden we ongeveer 20 GB verbruikt). Ik wil dit helemaal niet regelen voor hem; hij moest zelf maar bellen!

Hij mocht niet bijkopen en hij verstond niet waarom hij niet mag bijkopen. Hij snapt het principe niet. Het principe dat je ook denkt aan de rest, dat je zorgt dat iedereen van het internet kan gebruik maken.
'Ik kan toch gewoon bijkopen?!' is zijn antwoord. Hij snapte het niet.. Wat is het probleem nu als ik dat kan oplossen en bij kan kopen? Om dan weer alles op te gebruiken en zo is de cirkel rond. Hij snapt niet dat je moet doseren en je dag niet kan vullen met downloaden-downloaden-downloaden én dat je op tijd moet stoppen.

Dat ik geen internet had, was voor mij nog het grootste probleem niet, maar het is voor mij frustrerend dat als hij komt, hij de rest van het gezin blok zet en gewoon aan zichzelf denkt.

Maar ik kan het niet goed verwoorden.
Dit klinkt voor sommigen vaak als een banale ruzie, maar het zijn frustraties van jaren ver, dat als hij iets gebruikt er zich altijd problemen vormen. Gebruikt hij de kopiemachine; gegarandeerd is de inkt en het papier op en zegt hij het niet zodat de dag dat iemand anders hem nodig heeft in de problemen komt.

Dit is maar een heel klein voorbeeldje van zijn gedrag. Er gebeurd hier meer met hem dan dit.

Ik kan er niet nog meer uitleg bij geven..mijn broer is een speciaal geval waarover ik een boek kan schrijven maar waarbij ik soms moeilijk kan weergeven hoe de situatie zit.

Maar zijn emotionele leeftijd is dus 3 jaar.. Zoals een klein kind zaagt hij ook aan mama haar oren; om naar de winkel te gaan, of hij iets mag kopen, of we mee willen gaan naar stad om naar ZIJN winkel te gaan.

Verder weet ik nog niet goed welk gedrag van hem bij die 3 jaar passen.

liefdesverdriet
15 jun 2013 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Lizatjj.X
Lizatjj.X, vrouw, 31 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende