essay



Ik moet een aantal essays schrijven voor mn nieuwe studie, dit is er 1. Beetje redelijk?


Waarom ik zou moeten studeren bij ****:

Het is een van de best bewaarde geheimen ter wereld, maar toveren bestaat echt. Zonder
toverstok weliswaar en een ketel met groene drab zal je er ook niet zo snel tegenkomen bij deze
wetenschapper. Maar wat Nikolai Tesla heeft gedaan is magisch… Ik raakte voor het eerst in contact met Nikolai toen ik voor mijn profiel werkstuk het een en ander moest weten over elektromagnetisme. Zo’n onderwerp had bij mijn weten weinig om handen, verandering in een elektrisch spanningsveld zorgt voor een magnetische spanningsveld en vice versa. Maar eenmaal beginnende aan het onderwerp kwam de naam van Tesla vaak naar boven. Als de verwijzingen je om de oren vliegen kan je natuurlijk doen alsof je neus bloed maar mijn interesse was gewekt met de kleine stukjes die al over hem waren geschreven. Na een resumé van Tesla’s leven te hebben gelezen (5 blz) heb ik eerst vol ongeloof zitten genieten van het verhaal. Deze man, die vroeger ongelooflijk populair schijnt geweest te zijn maar tegenwoordig haast is vergeten, heeft zulke fabelachtige dingen gedaan dat ik me afvroeg waarom ik ooit fictie heb willen lezen.

Als ik erover nadenk voel ik een brok in mijn keel komen. Ik herken mezelf in bepaalde aspecten van zijn leven, doen en laten, maar tegelijkertijd is hij zo onbereikbaar. Als ik de kans zou hebben deze man te spreken zou dat mij niet alleen zoveel meer over mezelf leren. Maar het hele idee van inzicht hebben in het algemeen. Ik heb het over de man die machines ontwierp, in elkaar zette, uit testte en als er fouten waren alles weer uit elkaar haalde om de fouten op te sporen en daarna weer in elkaar te zetten. Dit alles zonder het ooit voor ogen te hebben gehad, het hele proces speelde zich af in zijn hoofd! Het hele idee van inzicht, het snel inzien van dingen en het overdenken van problemen en daar de oplossing voor vinden door niet op te geven en volhardend te zijn. Natuurlijk heeft zoiets ook zijn nadelen, verknipte persoonlijkheid omdat hij zich met niemand kan identificeren natuurlijk. Geen vergelijkingsmateriaal. Wat hem tot op zekere hoogte ook tot waanzin dreef. Maar in zijn jonge jaren was dat allemaal een stuk minder.

Ik zou Nikolai graag willen vragen hoe hij dingen aanpakt, waar hij zijn inspiratie en de ideeën vandaan haalt. Zoiets komt natuurlijk niet vanzelf, er zijn dingen geweest die hem fascineerden en waardoor hij de prikkels voelde om zelf er over na te denken. Ook hoe hij omgaat met het onbegrip of rustige denken van zijn omgeving. Dit moet natuurlijk vervreemdend en frustrerend zijn geweest. De ambitie die hij had was fantastisch (de hele wereld van communicatie en stroom te voorzijn door elektromagnetische velden over de hele aarden), alleen door weinig mensenkennis ging dit plan ten onder. Ik zou hem willen vragen om te kijken naar het heden. We zijn onderhand 100 jaar verder en nog steeds begrijpt niemand iets van de ‘idiotie’ die hij "It is a simple feat of scientific electrical engineering" noemde. Ik zou willen leren over wat hij ziet, een wereld die voor mij niet bestaat maar die hij misschien voor mij een klein beetje zou kunnen openen. Het hele leren kennen van dingen die ik niet begrijp, het op een andere manier leren kijken naar de wereld. Daarom zou ik Nikolai Tesla willen ontmoeten. Briljant, gestoord, maar zo inspirerend… Vijf minuten door zijn ogen kijken naar de wereld zou voor mij genoeg zijn om een leven lang de wereld anders te kunnen zien. Dát is waarom ik **** wil studeren. Het leren van nieuwe werelden, inzicht krijgen in problemen en het liefst vanuit zoveel mogelijk hoeken. Het tegenkomen van mensen die op één lijn met mij zitten of juist helemaal niet, maar waar de starheid in oude ideeën in ieder geval ontbreekt en waar ik van kan leren. Dát is waarom ik **** wil studeren.
29 mei 2007 - meld ongepast verhaal
Weet je zeker dat je dit verhaal wilt rapporteren? Ja | Nee
Profielfoto van Theboogiem
Theboogiem, man, 36 jaar
   
Log in om een reactie te plaatsen.   vorige volgende