PVV (lang!)
Disclaimer: Kritiek graag alleen onderbouwd en alleen als je het hele artikel gelezen hebt. Dus geen geschreeuw, gevloek, gezeik en gekanker en ook geen snelle mening op grond van een paar woorden.
NsdaPVV
De PVV daalt momenteel gestaag in de peilingen. Goddank wil ik er aan toevoegen. Want voor iemand zich vergist of mij beschuldigt van partijdigheid: ik ben fel tegen de PVV gekant en ik ben er eerlijk over. Ik ben niet neutraal, en ik denk niet dat iemand dat hierover zou kunnen zijn in Nederland momenteel. Daarvoor is de PVV een veel te omstreden onderwerp.
De redenen dat ik dit artikel schrijf zijn twee simpele zinnetjes die ik vrienden regelmatig hoor zeggen om het gevaar van de PVV te bagatelliseren. 1) De PVV komt toch nooit in de regering, geen enkele partij wil met ze samenwerken, en 2) laat ze maar regeren, wat kan er mis gaan? Dan is het binnen korte tijd afgelopen met Wilders net als met de LPF.
Ik ben het met deze beide stellingen pertinent oneens.
Allereerst de eerste aanname: De PVV komt toch nooit in de regering, geen enkele partij wil met ze samenwerken. Die opmerking is een grove onderschatting van het opportunisme van het CDA en in mindere mate de VVD. Dat de rechtse VVD wel samen zou kunnen werken met Wilders spreekt voor zich, maar ook het CDA, die gek genoeg de PvdA wel buitensluiten, heeft duidelijk laten merken geen probleem te hebben met een coalitie CDA-VVD-PVV. Een coalitie die in de huidige peilingen geen meerderheid haalt, maar op zich een realistische mogelijkheid is. Het CDA had ook geen probleem met de LPF bleek al eerder, ondanks dat het een losgeslagen boeltje was: de Christen-Democraten vinden alles best als ze maar aan de macht blijven.
De tweede aanname is moeilijker. Laat ze maar regeren, wat kan er mis gaan? Dan is het binnen korte tijd afgelopen met Wilders net als met de LPF. Het is zeker mogelijk dat een Wilders-regering op een deceptie zou uitlopen en dat de PVV zou imploderen, zoals met de LPF gebeurde. Dat is echter alles behalve zeker. De PVV is namelijk een veel beter georganiseerde en vooral ook sterker geleide groep dan de LPF. Ten tweede denk ik dat Wilders enkel genoegen zou nemen met een premierspositie en van daaruit zou hij zich niet zo makkelijk opzij laten zetten als Nawijn, Heinsbroek en de andere Fortuynisten.
Maar als Wilders aan de macht komt blijkt toch snel dat zijn plannen onwerkbaar zijn en valt het kabinet en zijn we hem kwijt? Misschien. Dat zijn plannen ondoordacht, onrealistisch en onuitvoerbaar zijn in een land als het onze spreekt voor zich voor iedereen die iets van politiek en economie weet en die het PVV programma gelezen heeft, maar daar schuilt nu net het gevaar. Wat als het kabinet niet valt? Wat als de PVV wel aan de macht blijft? Wilders kan in zeer korte tijd zeer veel schade aanrichten in ons land en ook voor onze positie in het buitenland. En is het wel zo duidelijk dat Wilders zich laat wegdrukken of zal falen als hij in een coalitieregering komt te zitten?
Hiertoe wil ik graag een citaat gebruiken dat in deze context zeer controversieel is, maar zeker relevant wat mij betreft. Het is een citaat van de Duitse diplomaat Franz von Papen, bij het aantreden van de nieuwe Duitse conservatieve coalitieregering in 1933:
Dames en heren, wij hebben Hitler in dienst genomen (als kanselier), in twee maanden hebben we hem zo in een hoek gedrukt dat hij piept.
Nog geen jaar na deze uitspraak bezat de NSDAP de volledig macht over de Duitse democratische Weimar-Republiek en was het Derde Rijk een feit.
Maar, is de kritiek die is standaard krijg: de situatie in Weimar in de jaren dertig en Nederland nu is toch niet te vergelijken? En Wilders is toch zeker geen Hitler?
Dit zijn beiden goede punten. Want inderdaad, historische situaties zijn nooit perfect te vergelijken, immers, zoals Marx al zei: de geschiedenis herhaalt zich hoogstens als tragedie of als farce. En nee, Wilders is zeker niet zo geschift als Hitler, en ook minder genocidaal, dat zal ik zeker niet ontkennen. Toch zijn er ook duidelijke parallellen, en wat heb je tenslotte aan geschiedenis als het niet is om er iets van te leren?
Allereerst de vergelijking tussen de republiek van Weimar en het Nederland van nu. De belangrijkste voedingsbodem voor de NSDAP was de economische crisis. De beurskrach van 1929 maakte van de tot dan toe kleine partij een massabeweging. Ook nu is er sprake van een ernstige economische crisis, al is de situatie lang niet zo erg als in 1929-1933, niet qua armoede, niet qua inflatie en niet qua werkeloosheid. Toch is een belangrijke overeenkomst dat er een crisissfeer heerst en er economische zware tijden aanbreken.
Een tweede belangrijke voedingsbodem voor het Nazisme was de afkeer van een groot deel van de bevolking tegenover de als incompetente, corrupte idioten beschouwde politici. De politiek was tot op het bot verdeeld, mede daardoor niet daadkrachtig, althans zo zagen veel Duitsers dat en had behoefte aan een sterke leider of partij die aan al dat geouwehoer, gehandjeklap, achterkamertjesgedoe en slap geneuzel nu eindelijk eens met krachtig optreden een einde maakte.
Is dit werkelijk zo anders dan hoe het er nu voor staat? Hoe vaak hoort men de Nederlandse bevolking niet precies ditzelfde beweren? Wie durft dan nog beweren dat onze democratische gezindheid zoveel sterker is dan die in Duitsland? Democratie is altijd maar een flinterdun laagje, zelfs in de meest stabiele landen zijn grote delen van de bevolking de democratie spuugzat. Chili was in 1973 al meer dan 100 jaar een democratie, toch kwam dictator Pinochet vrij eenvoudig aan de macht om 17 jaar lang met ijzeren vuist te regeren. Te vaak hoor ik mensen beweren: de democratie is verlamd, er wordt enkel gepraat, we zouden beter een sterk leider kunnen hebben die in ieder geval optreed.
Een laatste belangrijke overeenkomst is de gedeelde haat die de PVV en de NSDAP koester(d)en voor 'linkse verraders'. In 1930 waren dit volgens Hitler en consorten de socialisten die Duitsland 'hadden uitgeleverd' aan de geallieerden. De befaamde dolkstootlegende. Voor Wilders zijn dit de Multiculturalisten die 'ons land om zeep helpen'. De linkse elitie die Nederland verraad door de instroom van buitenlanders en de linkse elitie die Duitsland verraadde door de instroom van door marxisme en jodendom vergiftigde propaganda en hen de oorlog deed verliezen. Zoveel verschilt de situatie niet.
Maar Wilders is toch geen Hitler?
De vergelijking is te vaak gemaakt en te vaak enkel als belediging of om de man weg te zetten als gevaarlijke Nazi. Wilders is geen Nazi, maar als historicus moet ik toch bekennen dat er sterke overeenkomsten zijn tussen zowel de PVV en NSDAP als Wilders en Hitler persoonlijk. Dit zeg ik niet als ongegronde belediging, maar op grond van historische kennis die ik hierna zal onderbouwen.
Op organisatorisch vlak is de PVV stukken minder radicaal militaristisch dan de NSDAP was, hier geen SA en knokploegen, geen lijfwacht (wel bodyguards) en uniformiteit. Er zijn echter wel andere overeenkomsten. Zoals het gebrek aan democratisch karakter, het gebrek aan inspraak en het feit dat binnen de PVV geen leden bestaan, enkel een leider en zijn volgelingen. De PVV berust net als de NSDAP op het Führerprinzip: de wil van de leider is wet. Wilders bepaalt alles, zonder inspraak, zonder tegenspraak, zonder stemming.
Een ander belangrijk punt is de ideologie. Natuurlijk is de ideologie van de PVV anders dan die van de NSDAP; de tijden veranderen, de situatie veranderd: maar de structuur is grotendeels gelijk. In beide gevallen wordt er een spook geschapen. De Islamisering is net zo goed een verzonnen angstdroom als De Eeuwige Jood. Het is een begrip zonder inhoud, en dat is nu net zijn kracht. Omdat het geen inhoud en vorm heeft kan het de schuld krijgen van alles. Kapitalisme, socialisme, het inpikken van banen en het uitkering trekken, Marokkaanse straatschoffies en islamitische terroristen: alles is één pot nat, ondanks alle logische tegenstellingen. Er wordt een kruistocht gevoerd tegen dit spook, alles is ondergeschikt aan die eeuwige strijd tussen het goede (de ariër/het westen) en het kwade (de jood/de islam).
Deze beeldspraak is krachtig. De retoriek die van strijd en oorlog. Tsunami's, oorlogen. Dat is waar het om gaat. Het westen staat op de rand van de afgrond, de vijandige horde watertandend om ons heen, klaar om ons allen te vernietigen. Het is slim dat het begrip Islamisering niet duidelijk gedefinieerd wordt: immers, iets zonder vaste vorm is moeilijk aan te vallen. Zolang Wilders geen vaste vorm geeft aan wat islamisering nu precies is is het moeilijk er kritiek op te leveren. Bovendien kunnen mensen al hun onvrede aan dat begrip koppelen. Haat tegen de rijken of armen, tegen verschillende bevolkingsgroepen, culturen, partijen etc. En het maakt niet uit of deze zaken elkaar tegenspreken: het Islamisme is een spook van samengebalde onvrede. En dat is zijn kracht.
En het partijprogramma dan? Bij de NSDAP was dat altijd ondergeschikt aan de retoriek en de grote lijn van strijd tegen de vijand. Trotsky schreef ooit in zijn analyse van het Nationaal-socialisme dat het een 'verzamelbak voor allerlei soorten onvrede' was. Het programma was niet meer dan een bijeenraapsel van conservatieve rechtse stokpaardjes met hier en daar een socialistische sausje. Ook bij de PVV valt dit te zien. Naast de strijd tegen de islam, waar Wilders alles ondergeschikt aan maakt bestaat het programma uit oude VVD-ideeën en rechtse borrelpraat. Strenger straffen, geen immigratie, lagere belasting etc. Hier een daar wat socialisme: de AOW niet omhoog!
Een paar trends uit het programma zijn echter wel de moeite waard om in deze context te noemen. Namelijk het feit dat de PVV voorstander is van gewelddadig optreden van politie en leger tegen eigen burgers en het oprichten van concentratiekampen waar mensen zonder vorm van proces vastgehouden kunnen worden. Een militaristische samenleving dus, en een flagrante schending van alle mensenrechten. De PVV bemoeid zich bovendien zeer politiek met de rechtspraak en daarmee met de scheiding der machten. Het is niet geheel onterecht om te vermoeden dat Wilders niet veel opheeft met de Nederlandse rechtsorde.
Ook de tactieken van Wilders zijn niet nieuw. Het is een vrij simpele combinatie van alle schuld afschuiven op zoals gezegd een spook, de zwakke groepen in de samenleving en de zogenaamde 'linkse elite'. Ook plaatst de PVV zichzelf, evenals de NSDAP en sommige andere radicale linkse of rechtse partijen buiten de gevestigde politiek. Dit ondanks het feit dat Wilders zelf jarenlang actief was als brave Haagse politicus voor hij de rol van volksheld aannam. Hij komt zogenaamd op voor 'het gewone volk'. Zogenaamd omdat zijn electoraat voorlopig niet meer dan 15 a 20% van dat volk beslaat, en de tegenstanders zijn allemaal onderdeel van 'de elite'. Maar wat Wilders vooral leent van het fascisme is het idee dat er binnen het volk een zogenaamde 'gezonde' kern bestaat. Het 'echte volk'. Alsof de Amsterdamse grachtengordel niet net zo goed onderdeel is van Nederland als de Rotterdamse havenarbeider of de liberale student. Dit is vergelijkbaar met het idee in de VS dat de Midwest het 'echte' Amerika is, in tegenstelling tot NYC of LA. Wilders vertegenwoordigt het 'echte' volk.
Verder wordt alles in de mal van de islamisering geperst. Elk conflict, klein of groot, vormt onderdeel van de strijd tegen de islam. Ook bekende trucs: de 'wie niet voor mij is, is tegen mij' retoriek, ook bekend van Bush, het ontwijken van elke dialoog, en het ontkennen dat er enige behoefte is aan compromissen, middenwegen of overleg. De regels van het spel, de fatsoensregels worden volledig genegeerd. Wilders heeft gelijk, en de rest van de wereld mag dit toegeven of ten onder gaan.
De vergelijking tussen PVV en NSDAp of tussen Weimar en Holland is dus niet zo vergezocht als eerst wellicht leek. In tegendeel zelfs: hij is voor iedereen met historische kennis zelfs erg duidelijk.
Maar zegt iedereen dan: een machtsgreep zoals in Duitsland, dat is hier toch niet mogelijk? Weten zij wel hoe Hitler aan de macht kwam?
Hitler maakte gebruik van een aanslag om tijdelijke controle te eisen om snel in te grijpen, die werd hem verleend en uiteraard stond hij die macht nooit meer af. Crisismanagement dat uit de hand liep. Zou dat in Nederland nu echt zo onmogelijk zijn?
Wat gebeurde er na de moord op Theo van Gogh? De hel brak los. Voor even maar, maar niemand had verwacht wat er gebeurde. Tientallen Moskees werden aangevallen en afgebrand, Islamitische scholen, basisscholen zelfs gingen in vlammen op. Dit waren geen incidenten, dit waren pogroms! Pogroms tegen de Nederlandse moslimbevolking. Dit was onze Kristalnacht.
Stel je nu voor dat Wilders aan de macht is, verkozen, en in Nederland vind een aanslag plaats van het format 9/11, Madrid of London. Wat gebeurt er dan? Als één moord al zoveel te weeg kan brengen, wat brengt een massamoord als dat dan te weeg? En met Wilder als premier is die kans alleen maar groter. Immers, Wilders zal de war on terror steunen, doorgaan islamitische landen en bewegingen te beledigen en Nederland voor Al Qaida een belangrijk doelwit maken.
Als een dergelijke aanslag plaatsvind, breekt er een burgeroorlog uit tussen (extreem) rechtse jongeren en moslims. Dat is vrijwel onvermijdelijk. In die situatie zal er een grote stem opgaan voor hard optreden, voor snelle beslissingen en als de noodtoestand wordt uitgeroepen, wie zal dan de macht van de premier beteugelen? Wilders' populariteit zal dan enorm toenemen, immers het volk schaart zich achter de sterke leider, en het is zeker niet ondenkbaar dat Wilders noodverordeningen zal uitgeven, waarin hij tijdelijk de volmacht krijgt op te treden zonder alle normale procedures: immers, wie heeft er behoefte aan bureaucratie in een tijd van strijd? Is het nu werkelijk zo onwaarschijnlijk dat Wilders op die wijze aan de macht komt en aan de macht blijft?
Wilders heeft toch al weinig liefde voor de 'machteloze' democratie. Hij vertegenwoordigd immers het volk! En dat volk kent geen tegengestelde belangen, geen verschillende visies. Er is één volksstem, en Wilders spreekt met die stem. De rest zijn verraders, ziekelingen of gekken.
Let wel: ik zeg niet dat dit gaat gebeuren, de toekomst staat nooit vast. Maar het is een waarschuwing aan zij die het gevaar van de PVV onderschatten. Mocht Wilders aan de macht komen, dan moeten we niet vreemd opkijken als we bruut ontwaken in een dictatoriaal Nederland. Maar zoals gezegd staat de toekomst niet vast, en er zijn gelukkig nog voldoende mensen die bereid zijn de strijd aan te gaan met deze haatzaaier, en laat ons hopen dat wij opgewassen zijn tegen de tsunami van fascisme, en het gevaar dat de PVV vormt voor onze vrijheid.
Wolfe Tone, man, 39 jaar
Log in om een reactie te plaatsen.
vorige
volgende